SLI і CrossFire X. Плюси і мінуси.

Привіт, шановні читачі! Хочу з вами поділитися своїми міркуваннями з приводу зв'язки з декількох відеокарт, назвати переваги та недоліки. Чи варта гра свічок? Зараз ви про це дізнаєтеся.

Отже, для побудови SLI, необхідні дві ідентичні карти, вони можуть бути від різних вендорів. Наприклад, GTX 780 від Asus і GTX 780 від Zotac. Знати потрібно наступні два моменти: перший, відеопам'ять не підсумовується (обіцяють виправити в DX 12). І другий - якщо карти мають різні частоти, то працювати вони будуть на меншій частоті. Тобто одна карта 850 МГц по чіпу, інша - 900 МГц, значить тандем буде працювати на 850 МГц. Можна, звичайно, і підняти частоту першої до 900. Загалом, суть зрозуміла. В AMD / ATI все те ж саме, але у них можна поєднувати дві відеокарти в рамках одного сімейства. Тобто R9 390 + R9 390X або 7850 + 7870 і так далі. З іншого боку, частина блоків у карти потужніший відключається, щоб зрівнятися. Це означає, що R9 390 + R9 390X будуть рівнозначні двом R9 390. Тому немає сенсу городити таку зв'язку, частина карти буде простоювати.

Для побудова платформи з декількох карт материнська плата повинна мати підтримку CrossFireX і / або SLI. Більшість плат в середньому ціновому діапазоні підтримують CrossFireX. А ось за SLI доведеться доплатити і взяти материнку "крутіше".

Масштабованість. Розглянемо на прикладі GTX 960.

Якщо ми порівняємо характеристики 960 з 970 і 980, то ми побачимо, що половинка 980 чіпа - це і є 960. Розпиляли GM204 навпіл - отримали GM206, грубо кажучи. Теоретично SLI 960 має дорівнювати GTX 980. Але це все теорія. На практиці приріст від другої графічного прискорювача становить 70-80%. У рідкісних випадках 90%. Як видно, навіть без тестів 980 буде попереду. Тому SLI 960 порівняємо з 970. На заводських частотах, 970 все ж поступається двом 960. Але варто розігнати 970, і вона тут же йде врівень або ж обходить 960-е. І тепер виникає питання: чи варто це того? Порахуємо ціни, нова 970 - 400 $, 960 4 GB - 230 $. Версія 4 ГБ обов'язкове, інакше впремося в стелю пам'яті. 400 $ vs 460 $. До цієї суми потрібно додати вартість материнської плати з підтримкою SLI.

При зв'язці з двох карт дуже (!) Важливу роль відіграє корпус. 960 самі по собі дуже холодні і енергоефективні, здається, що можна взагалі не паритися. Але це тільки на перший погляд так. Зупинимося на цьому детальніше. Відкрите діляться на референс і нереференс.

Відкрите діляться на референс і нереференс

В основному використовується нереференсних дизайн плати і СО. Вони всім краще референсу, крім одного ... Повітря залишається в корпусі, в той час як СО турбінного типу більшу частину видуває за межі корпусу. Тому при використанні двох нерефов карти починають гріти один одного. Але є винятки, наприклад, ось така мапа.

Йдемо далі, велике значення має розташування PCI-E слотів на мат. платі. Відкрите, як правило, займають два слота розширення. Значить, відстань між слотами має бути таке, щоб при установці двох графічних адаптерів між ними була відстань. Приклад, "правильної" плати нижче на картинках.


Максимально грамотний SLI. Карти турбінного типу і між ними відстань.

А ось так робити не треба. Верхньої карті немає звідки брати повітря. Тому турбіна розкручується максимально, щоб втягнути хоч частину потоку через щілину.

Що ж робити при 3 або 4 картах, запитаєте ви. Від третьої карт приріст становить 40-60%. Для організації 4 карт мат. плату потрібно ще знайти. Всякі Rampage Extreme створені для такого. Процесор потрібен відповідний. Такі системи використовуються для бенчмарков. Думаю, кому потрібно на постоянку таке, є гроші для організації СВО. Плюс, не забуваємо про БП. Дві середні карти все ж будуть більше споживати енергії, ніж одна топова (або предтоповая).
Як ви могли помітити, є досить нюансів по організації multi-GPU. Варто враховувати ще той факт, що далеко не всі ігри добре оптимізовані під кілька карт, іноді доводиться почекати драйвера. Але варто визнати, за останні роки є помітний прогрес. На прикладі 960 можна було побачити, що така зв'язка недоцільна. GeForce GTX 970 я б теж не став з'єднувати, так як є 980 Ti. Бонусом 6 ГБ пам'яті. Краще потужний одночіп, ніж пара середнячків. (С)
На мою думку, будувати тандем з карт потрібно тільки з топів. Наприклад, SLI GTX 980 Ti для 4K. Для такого дозволу це необхідність.
Як бути тим, у кого стара карта, наприклад, GTX 660/670 або Radeon 7870? Зараз можна за 125 $ купити другу. Чи варто воно того? Точно ні, через 2 ГБ пам'яті, так само 660/7870 гаряче, ніж нові 960. Знаю людину, у якого був CrossFireX з 7850 насилу охолоджувався. А от продати за ці гроші карту, доповісти 200 $ і купити щось нове буде раціональніше. З одночіпом завжди буде надійніше. Плюс оптимізація під нові карти швидше і краще.
Топові AMD Fury X ідеально підходять для CF, можна впритул ставити, СВО тут дуже до речі. Відмінна зв'язка для 4K. У той час як 290/390 / Х взагалі не варто об'єднувати, мають високу температуру і ненажерливі чіпи.

висновки
Все ж CF і SLI - це доля ентузіастів. Об'єднувати є резон тільки топові карти. На перспективу брати мат. плату з підтримкою даних технологій і розраховувати, що через рік-два буде друга карта я б не став. Чи вийдуть нові карти, простіше змінити карту і не морочитися з приводу охолодження і оптимізації іграшок. Тому при побудові системи з нуля необхідно точно визначитися, чи плануєте ви ставити 2 карти відразу або це лише ілюзія перспективи.

Сподіваюся, кому-то знадобився даний матеріал. Все написане вище є моєю особистою думкою. Напишіть, як ви ставитеся до CF і SLI.
Всім дякую за увагу!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Чи варта гра свічок?
І тепер виникає питання: чи варто це того?
Як бути тим, у кого стара карта, наприклад, GTX 660/670 або Radeon 7870?
Чи варто воно того?