Тест ігрового ноутбука Razer Blade 14: гри з IGZO

  1. Зовнішній вигляд
  2. Клавіатура і тачпад
  3. дисплей
  4. апаратні характеристики
  5. Операційна система і софт
  6. підсумок

На відміну від багатьох інших ноутбуків, виробники яких зараховують їх до категорії ігрових тільки тому, що в них встановлений дискретний відеоадаптер, ноутбуки Razer Blade - дійсно «безкомпромісні», як називає їх сам виробник, ігрові пристрої, заряджені на максимальну продуктивність. При цьому, акцент у них зроблено на портативність - ноутбуки відносно легкі і мають тонкий корпус. Цікаво, що модель 2014 року став для компанії швидше експериментом, ніж еволюційним розвитком попередньої версії. Власне, в дизайні і технічному оснащенні змін практично не відбулося, просто в уже існуючу модель додали екран надвисокої роздільної здатності, що використовує матрицю, виконану за технологією IGZO.


Razer Blade 14MSI GS60 Ghost ProMaingear Pulse 14Процесор

Intel Core i7-4702HQ

4x 2,2 ГГц

Intel Core i7-4700HQ

4x 2,4 ГГц

Intel Core i7-4702QM

4x 2,2 ГГц

Графічний модуль

Nvidia GeForce GTX 870M, 3 Гбайт Nvidia GeForce GTX 870M, 3 Гбайт Nvidia GeForce GTX 850M, 2 Гбайт оперативної пам'яті 8 Гбайт 8/16 Гбайт 8/16 Гбайт Екран

14 '' сенсорний

3200х1800 пікс.

15,6 ''

2880х1620 пікс.

14 ''

1920х1080 пікс.

Внутрішній накопичувач

SSD 128/256/512 Гбайт SSD 128/256 Гбайт + HDD 1 Тбайт SSHD 500 Гбайт Акумулятор 70 Вт * ч 4840 мАг н.д. Габарити, маса

345х235х17,8 мм

2,03 кг

418х286х21,5 мм

1,98 кг

338х241х25 мм

1,8 кг

Ціна

від i 100 тис. Від i 80 тис. Від 1700 USD

Джерело: ZOOM.CNews

Зовнішній вигляд

Дизайн будь-якого пристрою починається з упаковки, і в цьому плані Razer Blade відразу заявляє про себе, як про пристрій з претензією на ексклюзивність. Коробка у ноутбука досить незвичайна, хоча на перший погляд це не очевидно - вона подвійна, і в першій, досить непоказною на вигляд, картонці ховається дбайливо захищена куточками зі спіненого пластику друга коробка в фірмових чорних і зелених кольорах, вже безпосередньо з ноутбуком.

Зовнішній вигляд самого Razer Blade можна охарактеризувати як максимально простий і лаконічний. У порівнянні з минулими моделями компанії він практично не змінився - мінімум дизайнерських елементів на корпусі, чорний матовий анодований алюміній, тачпад, практично зливається за кольором з передньою панеллю, і єдиний логотип компанії на верхній кришці, що підсвічується при включенні харчування. Але в цілому ноутбук виглядає, без перебільшення, просто приголомшливо, і це враження тільки посилюється коли береш його в руки.

Razer Blade руйнує всі уявлення про ігровий ноутбук як про важкому і габаритному пристрої. Він дійсно тонкий і легкий - розміри його корпусу складають 345х235 мм, товщина - 17,8 мм, а маса дорівнює всього-на-всього 2,03 кг разом з батареєю. До речі, розміри блоку живлення у Razer Blade також невеликі, він досить легкий і не займає багато місця при транспортуванні ноутбука. До недоліків дизайнерського рішення моделі потрібно віднести досить мазкий корпус, на якому легко залишаються сліди від дотиків. Щоб прибрати їх з матового металу доводиться докласти масу зусиль.

Грані корпусу Razer Blade 14

Роз'єми розподілені по корпусу Razer Blade дуже зручно: зліва розташовуються два порти USB 3.0, стандартний аудіо-роз'єм 3,5 мм і роз'єм для підключення харчування - дроти не заважають працювати з мишкою, яку більшість користувачів розміщує праворуч від ноутбука. На правій грані перебуває ще один порт USB 3.0 і HDMI.

Набір дуже скромний, нічого зайвого, але цілком достатньо для підключення всієї необхідної периферії. Здивування викликає лише відсутній слот для карт пам'яті (до слова, його не було і у торішньої моделі). Присутній і традиційна веб-камера, розташована над дисплеєм - її роздільна здатність становить 2 Мп.

Присутній і традиційна веб-камера, розташована над дисплеєм - її роздільна здатність становить 2 Мп

На нижній панелі знаходяться прогумовані накладки, трохи підводять ноутбук над поверхнею столу, і повітрозабірники двох вентиляторів, необхідних для охолодження процесора і графічного прискорювача. Незважаючи на таке рішення, на жаль, з системою охолодження дива не сталося - Razer Blade гріється дуже сильно. Якщо в нижній частині клавіатури, на підставці для рук, температура залишається в межах зони комфорту, то до корпусу під екраном краще не торкатися, при тривалих навантаженнях нагрівається він дуже сильно. Але на працездатності ноутбука це не позначається - температура процесора і графічних чіпів, хоча і досягає високих значень, в цілому не виходить за межі норми. При цьому ноутбук залишається напрочуд тихим - два вентилятора навіть на максимальних обертах звучать щодо неголосно. При грі в навушниках їх тихий гул не заважає, і з легкістю перебивається вбудованою звуковою системою.

При грі в навушниках їх тихий гул не заважає, і з легкістю перебивається вбудованою звуковою системою

Стереодинаміки розташовуються на корпусі ноутбука по обидві сторони від клавіатури і практично непомітні на перший погляд. Але звук вони видають цілком пристойний для такого портативного комп'ютера - звучання дуже чітке, деталізоване, з глибокими басами. Багато чого від ноутбука краще звичайно очікувати не варто, але на загальному тлі аудіосистема Razer Blade звучить гідно.

Зняти нижню панель Razer Blade дуже легко - для цього буде потрібно викрутка на шестипроменевої шліц Torx, часто використовуваний в комп'ютерній техніці. Лізти всередину, правда, досить безглуздо, так як всі компоненти розпаяні прямо на материнській платі і поміняти самостійно можна, хіба що, SSD-накопичувач.

Клавіатура і тачпад

Компанія має величезний досвід у виробництві комп'ютерної периферії, в тому числі клавіатур, так що від Razer Blade в цьому плані можна було очікувати дуже високої якості виконання. Так і виявилося - клавіатура практично ідеальна. Вона острівного типу, без цифрового блоку. Хід клавіш досить короткий, але з хорошим відгуком і чіткою фіксацією натискання. Підтримується і технологія Anti-ghosting, тобто при одночасному натисканні великого числа клавіш, всі вони реєструються без помилок.

Фірмовий софт дозволяє налаштувати клавіатуру під потреби користувача і створювати клавіатурні макроси, в тому числі відключити клавішу Windows. Зелене підсвічування клавіш виглядає непогано і регулюється в досить широких межах. Єдине, через те що і англійська, і російська розкладки підсвічуються одним кольором, а літери на клавішах розташовуються близько один до одного, іноді легко їх переплутати при друку.

Утиліта для запису макросів

При натисканні на скріншот відкриється повнорозмірне зображення

Тачпад у Razer Blade нарікань не викликає, особливо якщо врахувати, що ноутбук швидше використовуватиметься разом з ігровою мишею. Він забезпечує точне позиціонування курсору, без проблем працює з прокруткою і зумом, а також добре розпізнає системні жести управління. Радує, що в Razer не стали зв'язуватися з модним монолітним дизайном тачпада і винесли праву і ліву клавіші на окремий блок. Натискати їх цілком зручно, хіба що можна було зробити відгук трохи більш відчутним.

дисплей

Головне нововведення в Razer Blade, а заодно і основна «фішка» ноутбука - це, звичайно ж, дисплей з величезним дозволом 3200х1800 точок, що використовує матрицю IGZO. Перехід на передову технологію був дуже доречним для ігрової машини: екран має дуже короткий час відгуку і забезпечує відмінну передачу кольору, практично позбавлену спотворень при перегляді під великим кутом. Максимальна яскравість дисплея досягає 400 кд / м2, так що він добре читається навіть на яскравому світлі. Екран має не тільки високий дозвіл, він зроблений ще й сенсорним. Великого практичного значення це не має, але працювати у встановленій на ноутбук Windows 8 можна і таким чином. Кріплення біля екрану дуже ґрунтовне, петлі в міру тугі - дисплей відкривається досить легко, але дуже чітко фіксується в одному положенні.

Якщо з якістю зображення на Razer Blade все відмінно, то з програмної точки зору велике дозвіл призводить до деяких проблем. Сама операційна система непогано справляється з масштабуванням шрифтів і елементів інтерфейсу під таке високе дозвіл, але у багатьох програмах, які використовують свої фіксовані настройки, робота з меню часто перетворюється в гру «знайди піксель». Страждає цим, наприклад, Origin від EA (втім, це обіцяють оперативно виправити), та й багато інших додатків.

апаратні характеристики

В якості апаратної платформи для нового ноутбука в Razer вибрали той же процесор Intel Core i7-4702HQ, який був основою і в минулорічній моделі Blade. Він працює з тактовою частотою 2,2 ГГц і може розганятися до 3,2 ГГц в режимі TurboBoost. А ось графічна система була оновлена до GTX 870M від компанії Nvidia з 3Гбайта пам'яті GDDR5 на борту. Об'єм оперативної пам'яті фіксований і становить 8 Гбайт DDR3L-1600. Великої різноманітності комплектацій у Razer Blade не передбачено, версії ноутбука розрізняються тільки об'ємом SSD-накопичувача - від 128 до 512 Гбайт.

Дані про систему

При натисканні на скріншот відкриється повнорозмірне зображення

Начинка у ноутбука, безумовно, дуже потужна, але великий дозвіл екрана - це серйозний виклик для всіх апаратних систем. І в більшості ігор при максимальній роздільній здатності і максимальних налаштуваннях графіки продуктивності явно недостатньо. Особливих проблем з кількістю кадрів в секунду не було тільки в самих «невимогливих» іграх: BioShock Infinitу і Elder Scrolls V: Skyrim показали близько 30 кадрів в секунду (fps). Battlefield 4 і Crysis 3 при таких налаштуваннях ледь наблизилися до граничного значення в 15-18 fps. У мультіплеєрних Guild Wars 2 і Planetside 2 ситуація виявилася ще гіршими - велика кількість динамічних об'єктів в полі зору перетворювало гру в слайдшоу. Але зі зниженням якості графіки, або зі зниженням дозволу до Full-HD, більшість проблем з низьким фреймрейтом зникає як за помахом чарівної палички - лічильник кадрів навіть у важких іграх перевалює за 30-40 fps.

Але зі зниженням якості графіки, або зі зниженням дозволу до Full-HD, більшість проблем з низьким фреймрейтом зникає як за помахом чарівної палички - лічильник кадрів навіть у важких іграх перевалює за 30-40 fps











Результати тестування в PCMark і 3DMark

При натисканні на скріншот відкриється повнорозмірне зображення

А ось з дисковим простором у Razer Blade ситуація явно незадовільна.

У базових конфігураціях він поставляється з одним SSD-накопичувачем об'ємом від 128 до 512 Гбайт, в той час як більшість конкурентів пропонує рішення SSD + HDD з набагато більшим об'ємом вільного місця. Все-таки 128 Гбайт, частина з яких зайнята системою, - неприпустимо мало для сучасного ігрового ноутбука.

Що стосується часу автономної роботи Razer Blade, то воно, скажімо так, виявилося цілком очікуваним. Як би не хотілося отримати ігровий ноутбук з хорошими показниками автономності - все-таки тонкий корпус і невелика маса припускають портативність - зарядку доведеться носити з собою завжди. Навіть без ігор Blade протримався на одному заряді трохи більше чотирьох годин, мінімальні налаштування і затінений екран дозволяють розтягнути їх до 5-6, але це максимум, на який він здатний. В ігровому режимі ноутбук працює, в кращому випадку, одна година.

Операційна система і софт

Razer Blade працює під управлінням операційної системи Windows 8.1 і зовсім не обтяжений додатковим софтом, що потрібно віднести до його позитивних сторін. Компанія попередньо встановити на нього тільки програму Razer Synapse 2.0, яка дозволяє зберігати певні настройки фірмової техніки в хмарі і завантажувати готові варіанти конфігурації. На ноутбуці вона дає можливість налаштовувати клавіатурні макроси як для ігор, так і для системних функцій. З сайту Razer можна також завантажити безкоштовні програми для VoIP, емуляції звуку 7.1 для стерео навушників і прискорення роботи комп'ютера в іграх.

підсумок

Що в підсумку? Безумовно, Razer Blade - один з кращих ноутбуків, доступних зараз на ринку. У ньому є все: висока потужність повноцінної ігрової станції, портативність ультрабука (за винятком часу автономної роботи), екран з приголомшливою якістю зображення і хороший дизайн. Бракує ноутбука лише одного - у Razer Blade немає покупців. Його вартість на російському ринку починається від 100 тисяч рублів за мінімальну конфігурацію з SSD накопичувачем на 128 Гбайт. Чи потрібно пояснювати, що за таку суму вдасться зібрати домашню ігрову систему, яка буде потужнішою, і додатково купити ультрабук, який буде володіти найкращою автономністю? А з ігрових ноутбуків, MSI GS60 Ghost при порівнянних характеристиках коштує трохи дешевше. При цьому, значне збільшення ціни Razer Blade, в порівнянні з торішньою моделлю, доводиться на IGZO екран, відчути всю красу якого при 14-дюймової діагоналі досить проблематично. Та й апаратна платформа, як з'ясувалося, з працею тягне дозвіл 3200х1800 в іграх з максимальними налаштуваннями графіки. У підсумку, Razer Blade можна купити хіба що «з любові до мистецтва» - для радості володіння самим стильним і крутим ноутбуком на ринку.

Чи потрібно пояснювати, що за таку суму вдасться зібрати домашню ігрову систему, яка буде потужнішою, і додатково купити ультрабук, який буде володіти найкращою автономністю?