Вибір кращої відеокарти для ноутбука. Позначення і рейтинг продуктивності

  1. типи
  2. інтегровані
  3. дискретні
  4. позначення відеокарт
  5. Розрядність шини пам'яті
  6. Рейтинг по продуктивності
  7. Ноутбуки з хорошою відеокартою і процесором

Відкрите в деяких ноутбуках виконують другорядну функцію і часто потрібні лише для того, щоб користувач взагалі міг бачити картинку на екрані монітора. В інших же ноутбуках відеокарти грають ключову роль і використовуються для обробки графічних даних великого обсягу. Отже, відеочіпи бувають різними - вони мають різні розміри, архітектуру, споживають різну кількість енергії і т.д. У цій статті ми розповімо основні відмінності відеокарт один від одного і визначимо, який графічний процесор потрібен для того, щоб без проблем запускати сучасні ігри і працювати з відео монтажем.

типи

В попередній статті про процесори для ноутбуків ми узагальнено говорили про типи відеокарт, але зараз про це більш детально. Отже, бувають інтегровані і дискретні чіпи.

інтегровані

Інтегрована відеокарта є частиною центрального процесора. Моделі від Intel останнього покоління майже все комплектуються графічним ядром - вони отримали назву Intel HD Graphics. Варто відзначити, що завжди інтегрована графіка по продуктивності буде програвати дискретної, якщо, звичайно, не брати до уваги найстаріші дискретні чіпи.

Якщо вони настільки "слабкі", навіщо взагалі вони потрібні? Незважаючи на слабку продуктивність, інтегровані чіпи мають істотні достоїнствами перед дискретними. Наприклад, вони дешеві. Як уже було згадано вище, чіпи Intel HD Graphics комплектуються відеоядром, і це виключає необхідність купувати і встановлювати окрему графіком, що економить гроші. Також інтегрована графіка споживає трохи енергії за рахунок низької продуктивності. Ноутбук буде працювати е довше на енергії акумулятора. Це взагалі відкриває різні технічні рішення: можна встановити акумулятор поменше і знизити вагу ноутбука, його товщину, що сьогодні дуже актуально. Подібних рішень складно домогтися в разі використання дискретної відеокарти. Більшість сучасних ультрабуків оснащуються саме інтегрованими відеочіпами, і почасти тому вони виходять тонкими і легкими.

Та й взагалі, іноді немає необхідності в дискретно чипі. Якщо ноутбук використовується для набору тексту, офісної роботи або просто для "серфінгу" в інтернеті, то не потрібно переплачувати за дискретну графіку, логічніше обійтися інтегрованої і заощадити гроші на покупку ноутбука. Так, в сучасні вимогливі ігри на такому ноутбуці не погіршує, але це і не потрібно. Втім, якісь старі ігри ноутбуки з інтегрованими відеочіпами "потягнуть", а ось для нових необхідно більш потужне дискретне відео ядро.

дискретні

Сьогодні найпопулярніші дискретні рішення належать компанії NVIDIA - це сімейство GeForce. Єдиним конкурентом є компанія AMD з їхньою продукцією Radeon. Між цими двома гігантами йде "війна" за покупця. Однак їх думки також поділяється: одні обома руками голосують за моделі від GeForce, інші, навпаки, і чути про них не хочуть - вони за Radeon. І ті й інші мають певні переваги, і лідера серед них виділити майже неможливо.

Перед тим, як переходити безпосередньо до відеокарт, не можна не згадати про центральні процесори, тому що вони тісно пов'язані один з одним. Якщо разом з дискретною графікою буде використовуватися низьковольтний процесор, то потенціал відеокарти банально не буде розкритий. При виборі центрального процесора обов'язково варто звернути увагу на той факт, що він НЕ низьковольтний. Низьковольтні ЦП не володіють достатньою продуктивністю і не встигатимуть за потужним графічним ядром, від чого гри будуть "гальмувати" навіть при хорошому дискретно відео ядрі. Тому при виборі процесора звертайте увагу на назву моделі: якщо в кінці стоїть буква "U", то це означає, що процесор низьковольтний і він вам не підходить. Такий процесор не дозволить грати з сучасні ігри на високих налаштуваннях графіки. Навпаки, процесор i5-4210H - НЕ низьковольтний і вельми продуктивний, він дозволить грати в сучасні ігри навіть на високих налаштуваннях графіки.

позначення відеокарт

Визначити новішу модель графіки можна по її назві. У кожного відеочипа компанії NVIDIA є префікс:

  • GT - класичні, стандартні.
  • GTX - більш потужні і просунуті. За 1 цикл вони виконують в 2-4 рази більше операцій, ніж чіпи з префіксом GT.

Після слідують цифри. Перша цифра - позначення покоління. Тобто модель з назвою NVIDIA GeForce GTX 9 XX відноситься до дев'ятого покоління; GeForce GT 7 XX - до сьомого. Чим вище покоління, тим відеокарта новіше і, звичайно ж, краще. Після позначення покоління йдуть наступні дві цифри - це позначення моделі. Тобто, NVIDIA GeForce GTX 9 80 - це відеочіп дев'ятого покоління, 80-ї моделі. А модель GeForce GTX 8 60 - це чіп 8 покоління, 60-ї моделі. Легко здогадатися, який з цих двох чіпів буде новіше і потужніший.

До речі, в ноутбуках часто в кінці назви відеочипа є буква M, що означає "Mobile". Це означає мобільну версію відеокарти, розроблену спеціально для ноутбуків.

Варто, однак, зауважити, що в окремих випадках більш сильна модель минулого покоління може бути продуктивніше слабшої відеокарти нового покоління або рівною. Чіп 970 по продуктивності практично дорівнює чіпу 880, але це дуже "грубо".

Якщо вибирати між двома відеочіпами різних поколінь, то перевагу варто віддати тій відеокарти, модель якої вище. Наприклад, GTX 880 буде продуктивніше моделі GTX 965 навіть незважаючи на те, що покоління її нижче.

Що стосується AMD, то відеокарти цього виробника менш поширені. Тут варто відзначити серію AMD Radeon HD 8900M, а також 8800M і 8700M - це найпродуктивніші і ефективні відеокарти даного виробника. Вони часто використовуються в потужних ігрових ноутбуках від MSI. Є також лінійка Radeon R9, продуктивність якої можна порівняти з потужністю GeForce GTX 870M.

Розрядність шини пам'яті

Одним з головних параметрів, що відповідають за продуктивність, є шина пам'яті - це канал, який з'єднує графічний процесор і пам'ять. Цей параметр визначає, скільки даних зможе обробити відеокарта за одиницю часу. Більшість сучасних дискретних відеокарт мають шину 128 bit. Подібні моделі з натяжкою можна назвати ігровими.

Більшість мобільних чіпів для ноутбуків мають шину пам'яті 64 bit. Такі чіпи в теорії можуть за 1 одиницю часу передати в 2 рази менше даних, ніж через шину 128 bit. Отже, продуктивність такої моделі буде низькою. Якщо ви вибираєте більш-менш "сильний" ноутбук для ігор, то обов'язково дивіться на характеристику шини пам'яті - вона повинна бути не менше 128 bit. Є також і 256 bit і навіть 512 bit, але це дорогі відеокарти для стаціонарних комп'ютерів.

Рейтинг по продуктивності

У рейтингу продуктивності відеокарт лідером є моделі NVIDIA. Перші 10 позицій виглядають так.

МодельОцінка продуктивності (3DMark11)

NVIDIA GeForce GTX 980 SLI 30045 NVIDIA GeForce GTX 980M SLI 22006 NVIDIA GeForce GTX 970M SLI 18249 NVIDIA GeForce GTX 880M SLI 15823 NVIDIA GeForce GTX 980 17292 NVIDIA GeForce GTX 780M SLI 14140 AMD Radeon R9 M290X 14147 AMD Radeon HD 8970M 12393 NVIDIA GeForce GTX 680M SLI 10952 AMD Radeon HD 7970M 11119

В даній таблиці приставка SLI позначає технологію, де для обробки графічних даних використовується відразу 2 відеокарти. Це надзвичайно потужні системи з топовими процесорами, але і коштують вони дорого.

Ноутбуки з хорошою відеокартою і процесором

У таблиці - найпродуктивніші моделі, однак сучасні ігровий ноутбук може обійтися куди менш слабким "залізом". Наприклад, для запуску нової гри на середніх налаштуваннях графіки цілком достатньо поєднання: відеокарта GeForce GT 750M і процесор Intel Core i5-3337U (низьковольтний). За результатами тесту 3DMark11 така система має оцінку продуктивності 2690 очок. По суті, це компромісне рішення між ігровим і простим офісним ноутбуком. Вартість подібної моделі не буде високою, а в ігри пограти на ній можна.

Потужнішою буде система з наступним поєднанням: відеочіп GeForce GTX 860M і процесор Core i5-4200H з оцінкою продуктивності 4600. Тут вже застосовується НЕ низьковольтний процесор і відеочіп старшого покоління. Продуктивність, відповідно, більш висока. Ноутбук з такою конфігурацією можна назвати ігровим, проте до топові систем йому все одно далеко.

Потужний процесор Core i7-4710HQ разом з чіпом GeForce GTX 970M забезпечить дуже високу продуктивність в 9116 очок. Подібна конфігурація вважається топовим, і на такому ноутбуці можна запускати будь-які сучасні ігри навіть на високих налаштуваннях. Тим не менш, є "залізо" і трохи краще.

16943 очка за результатами оцінки продуктивності гарантує система на основі процесора Intel Core i7-4980HQ і відеочипа GeForce GTX 980M SLI. Це одна з найбільш потужних ігрових систем на даний момент. Вона дозволить не тільки запускати сучасні ігри на ультра настройках графіки, але і гарантує серйозний запас на майбутнє. Але і ціна буде відповідати потужності системи.


Будь ласка, оцініть цю статтю:

Будь ласка, оцініть цю статтю:

Якщо вони настільки "слабкі", навіщо взагалі вони потрібні?