Відеокарта для ноутбука. Огляд 2017. Особливості вибору

  1. Для чого потрібна відеокарта?
  2. Типи відеокарт для ноутбуків
  3. Інтегровані в процесор
  4. дискретні
  5. маркування відеокарт
  6. NVidia
  7. AMD
  8. Основні характеристики відеокарт
  9. Intel HD Graphics: робота, відео, трошки пограти
  10. Intel Iris Plus Graphics: все ближче до дискретних карт
  11. AMD Radeon RX: доступність і продуктивність
  12. NVidia GeForce: все для геймера
  13. Nvidia Quadro: для потужних робочих станцій
  14. Висновок. Яка відеокарта для ноутбука необхідна


Відеокарта - один з головних компонентів будь-якого комп'ютера, і ноутбука зокрема. Саме її тип і можливості визначають приналежність тієї чи іншої моделі лептопа до класу офісних, мультимедійних або ігрових систем. Крім основної діяльності, відеокарта здатна виконувати і деяку додаткову роботу. Про те, яка відеокарта для ноутбука краще в тому чи іншому випадку, а також про маркування графічних чіпів (GPU) і поговоримо.

Для чого потрібна відеокарта?

Дивне запитання, чи не так? Звичайно ж для відображення на екрані візуальної інформації. Це правильно, і це основна функція цієї частини будь-якого комп'ютера. Проте, крім основного завдання, відеопроцесори дозволяють задіяти їх і для виконання деяких інших робіт.

Наприклад, потужності GPU використовують для виконання математичних розрахунків, що у нього виходить робити вельми ефективно Наприклад, потужності GPU використовують для виконання математичних розрахунків, що у нього виходить робити вельми ефективно. Це не дивно, т. К. Кількість ядер у нього істотно перевершує такий параметр у центрального процесора. У порівнянні з 2-4 ядрами CPU сотні, а то й тисячі ядер графічного процесора виглядають вельми вражаюче.

Треба зробити застереження, що мова не йде про передачу навантаження з CPU на графічний чіп. В даному випадку він, швидше за, використовується як математичний співпроцесор, який працює в парі з основним процесором і бере на себе завдання, з виконанням яких він справляється краще за все. Можливість прискорення розрахунків криється в принципову різницю в архітектурі CPU і GPU. Якщо перший орієнтований на виконання єдиного потоку команд, а паралельність досягається за рахунок використання декількох ядер і потоків, кешування і т. П., То графічний чіп орієнтований на паралельне виконання завдань спочатку.

Проте, основне призначення відеокарти - звичайно ж, забезпечення виведення на екран інформації. Можливість грати в ігри також багато в чому визначається відкритий. Тому, вибираючи конфігурацію комп'ютера, і ноутбука зокрема, крім вибору процесора слід приділити увагу і вибору відповідної відеокарти.

Типи відеокарт для ноутбуків

Зараз використовуються 2 види відеокарт.

Інтегровані в процесор

Відеоядро, що входить до складу будь-якого сучасного процесора. Дається, так би мовити, «по-замовчуванню», і більш ніж справляється з повсякденною роботою і навіть простенькими іграми. Чим новіший покоління процесорів, тим потужніше стає така відеокарта. Правда, про будь-якої конкуренції з дискретними варіантами мова не йде.

Особливістю цього типу відеокарт є використання частини оперативної пам'яті для своїх потреб. В цілому, обсяг ОЗУ і її швидкість роботи надають дію на можливості інтегрованих відеокарт.

Серед переваг такого рішення - енергоефективність, відсутність додаткового чіпа, який необхідно добре охолоджувати, вартість. Чи не доводиться переплачувати за окрему відеокарту.

дискретні

Якщо можливостей вбудованої графіки недостатньо, то альтернативи використанню дискретної відеокарти немає. У ноутбуках вона являє собою розпаяний на материнській платі чіп. Тому, вибираючи ноутбук, бажано приділити особливу увагу вибору відеокарти. Замінити її згодом практично неможливо.

Якщо пам'ять, жорсткий диск, або, наприклад, акумулятор можна замінити, скориставшись більш «просунутої» модифікацією, то замінити процесор або відеокарту вже не вийде. Доведеться жити з тим, що є.

Дискретні відеокарти випускаються двома компаніями: NVidia і AMD. У першій останнє покоління - це відеокарти GeForce 10xx, у їх конкурентів - RX. Високу продуктивність відеокарт забезпечує власний процесор і використання власної ж пам'яті, ніяк не пов'язаної з ОЗУ.

В даний час можна зустріти відеокарти, використовують видеопамять двох видів, GDDR3 і GDDR5. Перший тип по продуктивності, по суті, аналогічний всім звичної ОЗУ DDR3. А ось другий тип набагато продуктивніше. Роблячи вибір між двома відеокартами, наявність пам'яті саме GDDR5 - істотний плюс. Недарма саме її встановлюють в ігрові відеокарти.

маркування відеокарт

Ми вже розбиралися з маркуванням процесора, щоб з першого ж погляду отримати первинну інформацію про те, стОит чи розглядати даний процесор, або звернути увагу на інший. Подивимося, як же маркуються відеокарти.

NVidia

NVidia

  • Сімейство. Назва відеокарт, що відображає те, на яке застосування вони розраховані. Основна маса має назву «GeForce», і орієнтована на домашнє застосування, в тому числі для потужних ігрових комп'ютерів. Існує ще також сімейство «Quadro», призначене для професійного застосування в потужних робочих станціях, «NVS» для підтримки кількох дисплеїв.
  • Тип. Якийсь ознака, що розділяє відеокарти за можливостями. Так, найпростіші карти, наприклад, GeForce 210 взагалі не мають будь-яких символів. Відкрите середнього класу маркуються як «GT», а ті, що позначені як «GTX» відносяться до найбільш продуктивним варіантів.
  • Покоління. Кожне покоління має свій номер. На даний момент це вже 10-е покоління, що і знаходить відображення в маркуванні (приклад на малюнку). Відкрите попереднього, 9-го, покоління маркірувалися, наприклад, як GeForce GTX 950M.
  • Модель. Просто номер, який показує місце розташування відеокарти в ієрархії моделей. Чим більше цей номер, тим вона потужніша.
  • Версія. Показує, на яке застосування орієнтована відеокарта. Так, буквою «M» позначаються відеочіпи для мобільних пристроїв. Додавання літери «X» означає трохи більш продуктивну модифікацію (наприклад, GeForce GTX 940MX). Символи «Ti» використовуються в десктопних відкритих для позначення більш потужних модифікацій.

Слід сказати, що, починаючи з 10-го покоління (кодова назва «Pascal»), не використовується буква «M» для позначення мобільних варіантів чіпів, т. К. Використовуються однакові процесори що для десктопних, що для ноутбучних відеокарт.

AMD

AMD

Приблизно також маркуються і відеокарти компанії AMD.

  • Сімейство. Для широкого застосування, так би мовити, для «повсякденного носіння», призначене сімейство «Radeon». Пропонується велика кількість моделей. Для професійного використання призначене сімейство «FirePro» (конкурент сімейства «Quadro» від NVidia).
  • Покоління. Відображає «свіжість» відеокарти, на даний момент, останнє покоління відеокарт для ноутбуків - це «RX».
  • Версія. Буквою «M» позначаються відеочіпи для ноутбуків і інших мобільних пристроїв.
  • Модель. Цифро-буквене позначення моделі. Чим вище значення, тим потужніше відеокарта.

Якщо порівнювати продуктивність, то відеокарти AMD поступаються рішенням NVidia, і якщо ноутбук підбирається для ігор, то вибір обмежується відеочіпами саме цього виробника.

Основні характеристики відеокарт

  • Тактова частота базова. Вказується в МГц (мегагерцах) і багато в чому визначає швидкість роботи відеопідсистеми комп'ютера. Чим вона вища, тим потужніше відеокарта.
  • Тактова частота максимальна. За аналогією з процесорами, частота роботи відеочипа може збільшуватися при високому навантаженні. Вимірюється в МГц і показує максимальне значення, на якому може працювати дана відеокарта.
  • Частота пам'яті. Вимірюється в МГц. Показує, на який тактовій частоті працює відеопам'ять. Чим вище значення, тим швидше йде обмін з пам'яттю.
  • Розрядність пам'яті. Вимірюється в бітах. У ноутбуках використовуються розрядності від 64 до 256 біт. Чим вище значення, тим більше пропускна здатність шини, тим швидше буде відбуватися обмін даними з пам'яттю. Тому, ігрові варіанти відеокарт повинні мати як мінімум 128-бітну шину. Назвати 64-бітові відеокарти (наприклад, GeForce GTX 940M) ігровими особисто у мене язик не повертається.
  • Тип пам'яті. Найкращий варіант - GDDR
  • Обсяг відеопам'яті. Параметр, якому дуже люблять надавати особливого, майже сакральне, значення, і, насправді, таким не є. Звичайно, не можна сказати, що кількість гігабайтів відеопам'яті - річ незначну, але і гнатися за великою їх кількістю теж особливо не варто. Це одна з маркетингових прийомів, на яку з задоволенням ведуться користувачі, вважаючи, що чим більше пам'яті, тим швидше все буде «літати». Все добре в комплексі, т. Е. В типі пам'яті та її кількості, відеопроцесорі, розрядності шини і т. П.
  • Кількість універсальних процесорів. Цей якраз ті самі ядра, які можна використовувати для інших завдань, про які говорилося вище. Так, у 10-го покоління відеопроцесорів NVidia це значення становить від 640 до 2560 в залежності від моделі. 9-е покоління мало від 640 до 1536 ядер. Останнє покоління відеочіпів AMD має від 320 до 2048 ядер.

Вибір відеокарти для ноутбука

Після всіх теоретичних занудство і нудних значень параметрів перейдемо до того, яку відеокарту для ноутбука вибрати, чому віддати перевагу, як визначити, чи годиться ця модель для задач, які планується виконувати на ноутбуці, чи ні.

Розподілимо відеокарти по потужності, починаючи з найпростіших, т. Е. З інтегрованої графіки.

Intel HD Graphics: робота, відео, трошки пограти

Присутній в будь-якому ноутбуці, і для багатьох застосування можливостей цілком достатньо. Немає проблем з охолодженням, що може бути особливо актуальним в ультрабуках з їх компактними, тонкими корпусами, в яких розмістити потужну систему охолодження просто ніде.

Для повсякденної роботи, перегляду відео, навіть простеньких ігор цього буде достатньо. Якщо ж гри - це частина життя, і потрібна велика продуктивність, такого рішення буде вже мало. Без дискретної відеокарти обійтися вже не можна.

Відеочіпи процесорів Intel 7-го покоління (Kaby Lake).

НайменуванняЧастота, базова / макс.(МГц)Максимальна кількість пам'яті (Gb)Розрядність пам'ятіКількість універсальних процесорів

HD Graphics 630 300/1150 64 64/128 24 HD Graphics 620 300/1050 32 64/128 24 HD Graphics 615 300/1050 16 64/128 24 HD Graphics 610 300/1050 64 64/128 24

Intel Iris Plus Graphics: все ближче до дискретних карт

Це поліпшені версії графічних процесорів, які мають більш високу продуктивність у порівнянні зі звичайними Intel HD Graphics, можуть використовуватися в робочих станціях початкового рівня.

Проте, назвати такі відеокарти ігровими все одно не можна. Їх продуктивність можна порівняти приблизно з відеокартами рівня GeForce GTX 920M-930M.

НайменуванняЧастота, базова / макс.(МГц)Максимальна кількість пам'яті (Gb)Розрядність пам'ятіКількість універсальних процесорів

Iris Plus Graphics 650 300/1100 64 64/128 48 Iris Plus Graphics 640 300/1050 64 64/128 48

AMD Radeon RX: доступність і продуктивність

Найбільш продуктивні рішення від AMD. Застосовується відеопам'ять GDDR5. Підійде для більшості ігор з хорошими налаштуваннями графіки. Проте, NVidia пропонує більш продуктивні рішення для тих, кому потрібна максимальна потужність.

НайменуванняЧастота, базова / макс.(МГц)Максимальна кількість пам'яті (Gb)Розрядність пам'ятіКількість універсальних процесорів

RX 480 1120/1266 8 256 2304 RX 470 926/1206 4 256 2048 RX 460 1180 / - 6 128 896

NVidia GeForce: все для геймера

Останнє покоління відеокарт NVidia використовує пам'ять тільки GDDR5. Кращий варіант для ігрового ноутбука. Стане в нагоді і тим, хто часто робить будь-які розрахунки, займається перекодуванням відео і т. П. Велика кількість вбудований в відеочіп ядер буде як не можна до речі.

НайменуванняЧастота, базова / макс.(МГц)Максимальна кількість пам'яті (Gb)Розрядність пам'ятіКількість універсальних процесорів

GTX 1080 1566/1733 8 256 2560 GTX 1070 1443/1645 8 256 2048 GTX 1060 1506/1708 6 192 1280 GTX 1050 Ti 1493/1620 4 128 768 GTX 1050 1 354 / 1493 4 128 640

Nvidia Quadro: для потужних робочих станцій

Професійні відеокарти для професійної же роботи. Кращий варіант для високопродуктивних робочих станцій для використання в графічних редакторах, створення анімацій, тривимірних моделей, проектувальників і т. П.

НайменуванняЧастота, базова / макс.(МГц)Максимальна кількість пам'яті (Gb)Розрядність пам'ятіКількість універсальних процесорів

Quadro P5000 1164/1506 16 256 2048 Quadro P4000 1202 / - 8 256 тисячу сімсот дев'яносто два Quadro P3000 1088/1215 6 192 1280

Висновок. Яка відеокарта для ноутбука необхідна

Тепер давайте зведемо все воєдино, визначивши цілі, для яких купується ноутбук, і яка відеокарта стане оптимальною для такого комп'ютера.

Клас ноутбукаРекомендованийGPUПриклад

Робоча станція Intel HD Graphics, NVidia Quadro Intel HD Graphics P630, NVidia Quadro P5000 Потужний ігровий Intel Iris Plus, NVidia GeForce GTX 10xx, AMD RX 4xx Iris Plus 650, NVidia GTX 1080, AMD RX 480 Універсальний, з підвищеними можливостями NVidia GeForce GTX 10xx, AMD RX 4xx NVidia GTX 1050, AMD RX 460 Універсальний Intel HD Graphics, Intel Iris Plus Intel HD Graphics 630, Iris Plus Graphics 640

Слід сказати, що уваги потребує і встановлений процесор. Його потужності повинно вистачити на обслуговування відеокарти. Стосується це потужних дискретних відеокарт.

Для стислості я тут згадував відеокарти останнього покоління, 10-го для NVidia, хоча в продажу є величезна кількість моделей з відеочіпами попереднього, 9-го покоління, що ніяк не можна розглядати як недолік. Якщо при інших рівних умовах буде встановлена ​​відеокарта попереднього покоління, але відноситься до більш старшої моделі, то слід уважно розглянути такий варіант. Наприклад, NVidia GTX 1050 по продуктивності знаходиться приблизно між NVidia GTX 965M і NVidia GTX 970M.

Вибираючи комп'ютер, особливо недорогий ігровий ноутбук , В першу чергу слід звертати увагу на процесор і відеокарту. Якщо бюджет покупки обмежений, то перш, ніж гнатися за великим обсягом пам'яті і встановленим SSD, слід звернути увагу на те, який процесор і яка відеокарта встановлені. Пам'ять наростити просто, проапгрейдить диск теж, а замінити відеокарту вже не вдасться.

Наприклад, поєднання i5 7300HQ і GeForce GTX 1050 - цілком збалансоване рішення для ігрового ноутбука, що не топового, але хорошого рівня, як і поєднання i7 7700HQ і GeForce GTX 1060, що надасть велику продуктивність. Природно, пам'ять повинна бути GDDR5.

Головне, щоб система охолодження впоралася з «гарячим норовом» цих компонентів.

Для чого потрібна відеокарта?
Для чого потрібна відеокарта?
Дивне запитання, чи не так?