Докладний огляд і тестування планшета Apple iPad Pro

  1. Технічні характеристики Apple iPad Pro
  2. Упаковка і комплектація
  3. Дизайн
  4. екран
  5. продуктивність
  6. відтворення відео
  7. Автономна робота и нагрів
  8. Робота в Мережа LTE
  9. Камера
  10. Висновки по апаратної частини

Частина 1: детально досліджуємо якість екрану, продуктивність та інші апаратні особливості планшета-гіганта

У листопаді компанія Apple випустила один з найцікавіших і ризикованих продуктів - iPad Pro. Цікаво, що новинка з'явилася в продажу у нас одночасно з США і країнами Західної Європи, що нетипово для Apple. Ще цікавіше, що Apple в цьому році не стала оновлювати лінійку iPad Air - таким чином, iPad Pro став безумовним флагманом всього модельного ряду iPad. Але вдихне це рішення і конкретний продукт нове життя в поступово стагнирующий клас пристроїв?

Не секрет, що останні два-три роки виробників планшетів охопила криза ідей. Звичайно, лідери ринку намагалися стабільно оновлювати модельний ряд, роблячи пристрою ще більш тонкі, ще більш легкі, на ще більш продуктивних SoC ... Але ніяких принципово нових можливостей або ж сценаріїв використання виробники придумати не могли (ну, або не змогли реалізувати).

Останньою цікавою ідеєю було створення гібридних пристроїв на повноцінній операційній системі (спочатку - Windows 8, потім багато хто з них вдалося оновити до Windows 10). Такі планшети можна було підключити до монітора і периферії і використовувати як повноцінний ПК (нехай і не дуже високопродуктивний). Однак скільки-небудь помітну частку ринку такі пристрої не захопили.

Lenovo ThinkPad Tablet 2 - непоганий приклад планшета, який за допомогою підключеної периферії можна перетворити в ПК

Справа в тому, що планшети спочатку (з моменту виходу першого iPad в 2010 році) позиціонувалися як консьюмерской пристрої, орієнтовані на споживання, а не створення контенту. Звичайно, виробники намагалися переконати нас в тому, що і професіонали можуть використовувати планшети для своїх цілей (і було навіть чимало цікавих прикладів), але все-таки переважна більшість користувачів купували планшети для читання сайтів і книг, для ігор і перегляду відео.

Спробу вивести планшети в категорію професійних пристроїв зробила ще два роки тому компанія Samsung, створивши планшет Samsung Galaxy Note Pro з рекордною на той момент діагоналлю 12,2 дюйма і підтримкою пера. Але рішення вийшло суто нішевим, успіху не принесло і ніяких наслідків для ринку не викликало.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - перша спроба випустити планшет з екраном більше 12 дюймів

І ось тепер компанія Apple вирішила увійти в ту саму річку. Причому для цього був змінений графік виходу iPad традиційного розміру - iPad Air. Зазвичай вони оновлювалися восени, проте на цей раз замість iPad Air 3 вийшов як раз-таки iPad Pro, вартість якого в конфігурації з 128 ГБ постійної пам'яті вище, ніж ціна MacBook Air з аналогічним об'ємом накопичувача.

Оскільки пристрій серйозне і нетипове, ми вирішили вивчити його максимально детально, а заодно і спробувати замінити їм iPad Air 2.

Для початку подивимося на технічні характеристики новинки.

Технічні характеристики Apple iPad Pro

  • SoC Apple A9X 2,26 ГГц (2 64-бітних ядра, архітектура Twister, заснована на ARMv8-A)
  • GPU PowerVR 7XT
  • Сопроцессор руху Apple M9, що включає барометр, акселерометр, гіроскоп
  • RAM 4 ГБ
  • Флеш-пам'ять 32/128 ГБ
  • Підтримка карт пам'яті відсутній
  • Операційна система iOS 9.1
  • Сенсорний дисплей IPS, 12,9 ", 2732 × 2048 (264 ppi), ємнісний, мультитач
  • Камери: фронтальна (1,2 Мп, відео 720р по FaceTime) і тильна (8 Мп, зйомка відео 1080р)
  • Wi-Fi 802.11b / g / n / ac (2,4 і 5 ГГц; підтримка MIMO)
  • Стільниковий зв'язок (опціонально): UMTS / HSPA / HSPA + / DC-HSDPA (850, 900, 1700/2100, 1900, 2100 МГц); GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 МГц), LTE Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26
  • A2DP LE, GPS / A-GPS (у версії з стільниковим модулем), Глонасс
  • Сканер відбитків пальців Touch ID
  • Роз'єм 3,5 мм для стереогарнітури, док-роз'єм Lightning
  • Літій-полімерний акумулятор 38,5 Вт · год
  • Габарити 306 × 221 × 6,9 мм
  • Маса 713 г (заявлена ​​виробником маса версії без стільникового модуля) / 727 г (наш вимір версії зі стільниковим модулем)

Для наочності можна порівняти характеристики новинки з iPad Air 2.

iPad Pro iPadAir 2

Екран IPS, 12,9 ", 2732 × 2048 (264 ppi) IPS, 9,7", 2048 × 1536 (264 ppi) SoC (процесор) Apple A9Х @ 2,26 ГГц (2 ядра, 64 біта, архітектура Twister, заснована на ARMv8-A) + співпроцесор M9 Apple A8Х @ 1,5 ГГц (3 ядра, 64 біта, архітектура Typhoon, заснована на ARMv8-A) + співпроцесор M8 Графічний процесор PowerVR 7XT PowerVR GXA6850 Флеш-пам'ять 32 / 128 ГБ 16/64/128 ГБ Роз'єми Lightning, роз'єм 3,5 мм для навушників Lightning, роз'єм 3,5 мм для навушників Підтримка карт пам'яті немає ні Оперативна пам'ять 4 ГБ 2 ГБ Камери фронтальна (1,2 Мп, відео 720р по FaceTime) і тильна (8 Мп, зйомка відео 1080р) фронтальна (1,2 Мп, відео 720р по FaceTime) і тильна ( 8 Мп, зйомка відео 1080р) Інтернет Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac MIMO (2,4 ГГц + 5 ГГц), опціонально 3G / 4G LTE Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac MIMO (2,4 ГГц + 5 ГГц), опціонально 3G / 4G LTE Ємність батареї (Вт · год) 38,5 27,6 Операційна система Apple iOS 9.1 Apple iOS 8.1 (доступно оновлення до iOS 9.1) Габарити (мм) * 306 × 221 × 6,9 240 × 170 × 6,1 Маса (г) ** 727 451 Середня ціна *** Роздрібні предлрженія Apple iPad Pro (32 ГБ) Роздрібні предлрженія Apple iPad Pro (128 ГБ)

* За інформацією виробника
** версія зі стільниковим модулем, наше вимір
*** для версії з мінімумом флеш-пам'яті і комунікаційних можливостей

Отже, на що слід звернути увагу? По-перше, на екран. Apple зберегла точно таку ж щільність точок на дюйм (ppi), як і в iPad Air 2, незважаючи на збільшення розміру. Це, звичайно, не може не радовать.Второй момент: вдвічі зріс обсяг оперативної пам'яті. Теж плюс. Нарешті, батарея стала на третину більш ємною.

Але не обійшлося і без дивацтв. Хоча нова SoC має істотно більш високу частоту, вона двоядерний, а не трьохядерними, як у iPad Air 2. Крім цього, Apple чомусь відмовилася від варіанту з 64 ГБ постійної пам'яті: iPad Pro є тільки в варіанті з 32 ГБ і 128 ГБ . Дивне рішення. Очевидно, що 32 ГБ буде замало, якщо ви збираєтеся, наприклад, зберігати в iPad якісь фільми. Скільки-небудь активний користувач постійно буде відчувати незручності. Але за версію з 128 ГБ доведеться доплатити аж 12 тисяч рублів!

І останнє, що не можна не відзначити - істотно зросла маса пристрою. Новинка важить приблизно на 60% більше, ніж iPad Air 2, і це напевно позначиться на відчуттях від використання планшета. Але наскільки сильно? І які зміни взагалі зазнав дизайн iPad Pro? Про це ви дізнаєтесь з наступних розділів нашої статті.

Упаковка і комплектація

Упаковка iPad Pro традиційна для планшетів Apple і практично не відрізняється від упаковки планшетів попередніх поколінь.

Що стосується комплектації - тут теж ніяких сюрпризів: листівки, зарядний пристрій, кабель Lightning, наклейки і ключик для вилучення колиски SIM-карти. Однак треба звернути увагу, що зарядний пристрій має підвищену потужність: 12 Вт (2,4 А, 5,2 В) проти 10 Вт (2,1 А, 5,1 В) у iPad Air 2. Воно і зрозуміло - інакше б акумулятор iPad Pro заряджався зовсім повільно.

Apple дуже активно рекламувала стилус Apple Pencil і обкладинку-клавіатуру Smart Keyboard, однак навіть незважаючи на високу вартість iPad Pro, в комплект вони не входять, їх треба купувати окремо. Про Apple Pencil і інших доступних аксесуарах для iPad Pro ми розповімо в наступній статті.

А поки пропонуємо подивитися наш відеоролик, де ми розпаковуємо iPad Pro і порівнюємо його габарити з iPad Air 2 і MacBook Pro Retina 13 ".

Дизайн

Зовнішній вигляд iPad Pro зберігає спадкоємність по відношенню до інших iPad, але при цьому вражає навіть тих користувачів, які звикли до планшетів Apple - розміром, звичайно ж.

Планшет дійсно здається величезним в порівнянні з iPad Air 2. Начебто і чекаєш побачити щось подібне, але все одно коли береш в руки iPad Pro, спочатку не можеш позбутися від незвичного відчуття.

Звернемо увагу на те, що розмір кнопки «Додому» залишився незмінним. Більш того, практично не збільшилися рамки навколо екрану. І це прекрасно, тому що, виходить, у iPad Pro процентне співвідношення площі екрану і площі фронтальної поверхні в цілому більш виграшне, ніж у iPad Air 2.

Правда, товщина iPad Pro все-таки більше, ніж у iPad Air 2, але не критично: 6,9 мм проти 6,1 мм. Тобто так, новинка товщі, і це помітно, якщо покласти два планшета поруч, але навряд чи це може якось позначитися на призначених для користувача якостях (зручність утримання в руках, компактності та ін.).

Форма корпусу і, зокрема, граней не змінилися в порівнянні з iPad Air 2. На своїх місцях залишилися і всі елементи управління і роз'єми: традиційно, це Lightning на нижній межі, гніздо 3,5 мм на верхній межі, а також кнопка харчування зверху і дві довгасті кнопки регулювання гучності праворуч.

Але є і одна дуже суттєва відмінність. На відміну від iPad Air 2 і інших планшетів Apple, решітки динаміків iPad Pro розташовуються і на верхній, і на нижній гранях.


Таким чином, при перегляді фільмів і відеороликів, грі в 3D-ігри і інших розвагах, які потребують ландшафтної орієнтації планшета, ви отримаєте звук, рівномірно навколишній пристрій. І це, мабуть, перший планшет, який ми можемо рекомендувати для використання без навушників. Зрозуміло, що в хороших навушниках якість звучання все одно буде незрівнянно краще, тому для тих же музичних програм (концертів, кліпів) навушники все-таки краще. Але для перегляду контенту «розмовного» плану вбудовані динаміки iPad Pro будуть цілком відповідним рішенням.

Як і iPad Air 2, iPad Pro оснащений сканером відбитків пальців, вбудованим в кнопку «Додому». Судячи з усього, тут використовується датчик першого покоління, як в iPad Air 2, iPad mini 4 і iPhone 6/6 Plus. По крайней мере, ніде не сказано інше. При порівнянні швидкості розблокування iPad Pro і iPhone 6s Plus за допомогою відбитка пальця ми не змогли побачити різницю, що перевищує похибка вимірювання (неминучою при спробі одночасно задіяти два пальця різних рук). Однак якщо зробити максимально швидке натискання, наскільки це можливо, і прибрати палець з кнопки, то iPhone 6s Plus розблокувати вдасться, а iPad Pro - немає. Це підтверджує, що датчик тут все-таки старий. Але, знову ж таки, при реальному використанні ви навряд чи відчуєте різницю, тим більше що iPhone, на відміну від iPad, розблокувати доводиться на вазі і багаторазово.

В цілому, в дизайні iPad Pro компанія Apple зробила, здається, максимум можливого на даному рівні розвитку технологій: планшет тонкий, гарний, з досить вузькими рамками навколо екрану і, головне, з хорошими стереодинаміками.

Однак незважаючи на те, що iPad Pro майже такий же по товщині, як iPad Air 2, він все одно сприймається як громіздкий. Плюс до всього, пропорційно збільшений вага, звичайно, сильно позначається на відчуттях. Не можна сказати, що габарити планшета заважають носити його з собою в сумці: в будь-яку чоловічу сумку, в яку поміщався звичайний iPad, і iPad Pro увійде без проблем. Але, наприклад, якщо ви дістанете iPad Pro в метро або електричці, коли люди досить тісно сидять на лавці, то неминуче зачепите їх ліктями. Навіть вдома знайти для нього місце - не найпростіше завдання. iPad Air можна було покласти просто на стопку книг або на полицю, а для iPad Pro потрібно стільки ж місця, скільки і для ноутбука.

Автор користувався iPad Air 2 з моменту його виходу (тобто близько року), а з виходом iPad Pro «пересів» на новинку. Однак сказати, що «переїзд» вийшов легким, не можна. Тепер десять разів подумаєш, так тобі потрібен з собою iPad, коли виходиш з дому; тепер, прокинувшись вранці і ще не до кінця продерши очі, не протягнеш руку і не витягнеш двома пальцями планшет з прикроватного столика - просто тому, що тепер йому там немає місця, так як один планшет займає всю вільну площу. Ну і так далі.

З іншого боку, з переходом на iPad Pro з'являються такі заняття і сценарії використання планшета, яких не було раніше. А інші доставляють вдвічі більше задоволення. Тобто, фактично, перед нами інший пристрій. Чи не планшет в традиційному розумінні, а щось нове. А про те, що це, ми поговоримо далі.

екран

iPad Pro має екран з діагоналлю 12,9 дюйма. Дозвіл при цьому становить рекордні 2732 × 2048 крапок. Таким чином, на даний момент iPad Pro має найвище дозвіл серед iOS-пристроїв. При цьому Apple зберегла таку ж щільність точок (264 ppi), яка була у iPad Air 2, тобто від збільшення екрану чіткість не постраждала.

На жаль, Apple не реалізувала тут технології 3D Touch і Taptic Engine, знайомі нам по iPhone 6s і 6s Plus. І це засмучує. Але, мабуть, вони припасені для наступного покоління планшетів.

Детальний тестування екрану виконав редактор розділів « Монітори »І« Проектори та ТВ »Олексій Кудрявцев. Нижче - його висновок.

Лицьова поверхня екрану виконана у вигляді скляної пластини з дзеркально-гладкою поверхнею, стійкою до появи подряпин. Судячи з відображення об'єктів, противідблискуючі властивості екрану набагато краще, ніж у екрану Google Nexus 7 (2013) (Далі просто Nexus 7). При цьому певна тінь поверхні екрану, що виявляється під великими кутами, дає привід припустити, що в разі iPad Pro застосовується якесь покриття антивідблиску. Негативною властивістю наявності цього покриття є те, що помітність будь-яких забруднень на поверхні екрану підвищується. Для наочності наведемо фотографію, на якій в виключених екранах відбивається біла поверхня (праворуч - Nexus 7, зліва - iPad Pro, далі на всіх порівняльних фотографіях їх можна розрізняти за розміром):

Екран у iPad Pro помітно темніше (яскравість по фотографіях 66 проти 108 у Nexus 7). Двоїння відображених об'єктів в екрані iPad Pro дуже слабке, це свідчить про те, що між шарами екрану (конкретніше між зовнішнім склом і поверхнею РК-матриці) немає повітряного проміжку (екран типу OGS - One Glass Solution). За рахунок меншого числа кордонів (типу скло / повітря) з сильно розрізняються коефіцієнтами заломлення такі екрани краще виглядають в умовах сильної зовнішньої засвітки, але ось їх ремонт у разі потрісканого зовнішнього скла обходиться набагато дорожче, так як міняти доводиться екран цілком. На зовнішній поверхні екрану є спеціальне олеофобним (жіроотталківающее) покриття (ефективне, але все ж трохи гірше, ніж у Nexus 7), тому сліди від пальців видаляються значно легше, а з'являються з меншою швидкістю, ніж у випадку звичайного скла.

При ручному управлінні яскравістю і при виведенні білого поля на весь екран максимальне значення яскравості склало близько 420 кд / м², мінімальне - 3,9 кд / м². Максимальна яскравість не надто висока, втім, з огляду на чудові противідблискуючі властивості, читаність навіть в сонячний день поза приміщенням буде на пристойному рівні. У повній темряві яскравість можна знизити до комфортного значення. У наявність автоматичне регулювання яскравості по датчикам освітленості (їх два, розташовані вони в верхніх кутах (при портретній орієнтації), замасковані білим покриттям зсередини на склі, при цьому враховуються показання датчика, що видає більше значення). В автоматичному режимі при зміні зовнішніх умов освітленості яскравість екрану як підвищується, так і знижується. Ця функція залежить від положення повзунка регулювання яскравості - їм користувач виставляє бажаний рівень яскравості для поточних умов. Якщо в умовах освітленого штучним світлом офісу (близько 400 лк) повзунок пересунути на максимум (будемо вважати, що на 100%), то яскравість просто завжди залишається максимальною - 420 кд / м². Повзунок яскравості в «офісі» приблизно на 50% - в повній темряві функція автоматичного підстроювання яскравості зменшує яскравість до 26 кд / м² (нормально), в умовах освітленого штучним світлом офісу (близько 400 лк) яскравість підвищується до 130-170 кд / м² ( в самий раз), в дуже яскравому оточенні (відповідає висвітлення ясним днем ​​поза приміщенням, але без прямого сонячного світла - 20000 лк або трохи більше) встановлюється на 420 кд / м² (так і потрібно). Якщо на 0% - 8,8, 8,8 і 420 кд / м² (тенденція очікувана). Виходить, що функція автопідстроювання яскравості працює адекватно, і є можливість підлаштувати характер зміни яскравості під вимоги користувача. На будь-якому рівні яскравості значуща модуляція підсвічування відсутній, тому немає і ніякого мерехтіння екрану.

В даному планшеті використовується матриця типу IPS. Мікрофотографії демонструють типову для IPS структуру субпикселей:

Для порівняння можна ознайомитися з галереєю мікрофотографій екранів, які використовуються в мобільній техніці.

Екран має хороші кути огляду без значного зсуву кольорів навіть при великих відхиленнях погляду від перпендикуляра до екрану і без інвертування відтінків. Для порівняння наведемо фотографії, на яких на екрани iPad Pro і Nexus 7 виведені однакові зображення, при цьому яскравість екранів спочатку встановлена ​​приблизно на 200 кд / м² (по білому полю на весь екран, на iPad Pro це відповідає значенню 65% яскравості при використанні сторонніх програм), а колірний баланс на фотоапараті примусово переключений на 6500 К. Перпендикулярно до екранів біле поле:

Відзначимо хорошу рівномірність яскравості і колірного тону білого поля. І тестова картинка:

Колірний баланс трохи різниться, насиченість кольорів в нормі. Тепер під кутом приблизно 45 градусів до площини і до сторони екрану:

Видно, що кольори не сильно змінилися в обох екранів і контраст залишився на високому рівні. І біле поле:

Яскравість під кутом біля екранів зменшилася (як мінімум в 4 рази, виходячи з різниці в витримці), але в разі iPad Pro падіння яскравості менше. Чорне поле при відхиленні по діагоналі висветляєтся слабо і набуває фіолетового відтінку. Фотографії нижче це демонструють (яскравість білих ділянок в перпендикулярному площині екранів напрямку приблизно однакова!):

І під іншим кутом:

При перпендикулярному погляді рівномірність чорного поля дуже хороша, хоча і неідеальна:

Контрастність (приблизно в центрі екрану) висока - близько 1380: 1. Час відгуку при переході чорний-білий-чорний одно 29 мс (16 мс вкл. + 13 мс викл.). Перехід між півтонами сірого 25% і 75% (за чисельним значенням кольору) і назад в сумі займає 46 мс. Побудована по 32 точкам з рівним інтервалом за чисельним значенням відтінки сірого гамма-крива не виявила завалу ні в світлі, ні в тінях. Показник апроксимуючої статечної функції дорівнює 2,23, що дуже близько до стандартного значенням 2,2. При цьому реальна гамма-крива мало відхиляється від статечної залежності:

Колірний обхват практично дорівнює sRGB:

Мабуть, світлофільтри матриці підмішують компоненти один до одного в помірному ступені. Спектри це підтверджують:

У підсумку візуально кольору мають природну насиченість. Баланс відтінків на шкалі сірого дуже хороший, так як колірна температура несильно вище стандартних 6500 К, а відхилення від спектру абсолютно чорного тіла (ΔE) набагато менше 10, що для споживчого пристрою вважається прийнятним показником. При цьом колірна температура и ΔE мало змінюються від відтінку до відтінку - це позитивно позначається на візуальній оцінці колірного балансу. (Найтемніші області шкали сірого годі й враховуваті, так як там баланс кольорів НЕ має великого значення, та й похібка вимірювань колірніх характеристик на нізькій яскравості велика.)

Підведемо Підсумки. Екран має не дуже високу максимальну яскравість, але володіє чудовими антивідблисків властивостями, тому пристроєм без особливих проблем можна користуватися поза приміщенням навіть річним сонячним днем. У повній темряві яскравість можна знізіті до комфортного уровня. Допустимо використовувати і режим з автоматичним підстроюванням яскравості, що працює цілком адекватно. До переваг екрану потрібно віднести ефективне олеофобним покриття, відсутність повітряного проміжку в шарах екрану і мерехтіння, високу стабільність чорного до відхилення погляду від перпендикуляра до площини екрану, високий контраст і хорошу рівномірність чорного поля, а також колірне охоплення sRGB і відмінний колірний баланс. Значущих недоліків немає. На поточний момент це, мабуть, найкращий дисплей серед планшетів з великим екраном.

Дійсно, екран чудовий і нічим не поступається дисплею iPad Air 2. Порівняйте з нашими висновками по екрану Samsung Galaxy Note Pro 12.2 .

продуктивність

iPad Pro працює на SoC Apple A9X, створеної по техпроцесу 16 нм. Однокристальная система включає двоядерний 64-розрядний CPU з архітектурою Twister, заснованої на ARMv8-A, GPU PowerVR 7XT і співпроцесор руху Apple M9.

На даний момент це флагман всієї лінійки SoC Apple: в iPhone 6s і 6s Plus встановлений Apple A9, що працює на більш низькій частоті (1,85 ГГц проти 2,26 ГГц у Apple A9X), а в iPad Air 2 ми бачимо Apple A8X, у якого частота CPU ще нижче (1,5 ГГц), але зате три ядра. Як співвідноситься продуктивність Apple A9X з A9 і A8X, а також з лідируючої SoC зі стану Android-пристроїв - Exynos 7420? На це питання ми постараємося відповісти.

Почнемо з браузерних тестів: SunSpider 1.0, Octane Benchmark и Kraken Benchmark. Такоже додамо до нашого стандартного набору JetStream - новий браузерні бенчмарк, рекомендований творцями SunSpider як заміна Йому.

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)Apple iPhone 6s Plus
(Apple A9)Samsung Galaxy Note 5
(Exynos 7420)SunSpider 1.0.2
(менше - краще)

187 мс 291 мс 217 мс - Octane 2.0
(більше - краще) 20385 балів 10408 балів 16009 балів 8624 бали Kraken Benchmark 1.1
(менше - краще) 1501 мс 2331 мс 1708 мс 6734 мс JetStream
(більше - краще) 143 бали 83 бали 115 балів -

Картина, здається, зовсім очевидна: Apple A9X беззастережно лідирує, залишаючи всіх конкурентів (навіть недавню Apple A9) далеко позаду. Ну а різниця з Exynos 7420 просто вражає уяву.

Тепер подивимося, як iPad Pro виступить в Geekbench 3 - мультиплатформенні бечмарке, який вимірює продуктивність CPU і RAM.

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)Apple iPhone 6s Plus
(Apple A9)Samsung Galaxy Note 5
(Exynos 7420)Geekbench 3 Single-Core Score
(більше - краще)

3210 балів тисяча вісімсот тридцять одна бал 2505 балів 1493 бали Geekbench 3 Multi-Core Score
(більше - краще) 5420 балів 4587 балів 4396 балів 5108 балів

Схожа картина і тут, хоча відрив Apple A9X від інших учасників поменше, ніж в браузерних бенчмарках. І все ж його лідерство незаперечно.

Остання група бенчмарков Присвячую тестування продуктівності GPU. Ми використовували 3DMark, GFXBench Metal і Basemark Metal (останні два створені спеціально для пристроїв з підтримкою технології Metal). У випадку з Samsung Galaxy Note 5 замість GFXBench Metal використовувався GFXBench 3.1, що містить ті ж сцени.

Почнемо з GFXBecnh. Нагадаємо, что тести Offscreen - це Висновок на екран картинки в 1080р Незалежності від реального Дозволу екранах. А тести без Offscreen - це Висновок картинки самє в тому дозволі, Пожалуйста відповідає Дозволу екранах пристрою. Тобто тести Offscreen показові з точки зору абстрактної продуктівності SoC, а реальні тести - з точки зору комфортності гри на конкретному пристрої.

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)Apple iPhone 6s
(Apple A9)Samsung Galaxy Note 5
(Exynos 7420)

GFXBenchmark Manhattan (Onscreen) 54,2 fps 24,5 fps 44,3 fps 15 fps GFXBenchmark Manhattan (1080p Offscreen) 81,6 fps 32,8 fps 40,4 fps 25 fps GFXBenchmark T-Rex (Onscreen) 59,9 fps 52,5 fps 39,9 fps 37 fps GFXBenchmark T-Rex (1080p Offscreen) 170,5 fps 70,6 fps 82,3 fps 57 fps

Результати красномовно доводять, що Apple A9X просто не має собі рівних з точки зору продуктивності в 3D-графіці, і навіть не дивлячись на те, що дозвіл екрана iPad Pro вище, ніж у всіх інших пристроїв в таблиці, грати в 3D-ігри рівня сцени Manhattan на ньому буде цілком комфортно - на відміну від iPad Air 2 і, тим більше, Samsung Galaxy Note 5. iPhone 6s Plus теж потягне таку гру, але у нього і дозвіл нижче.

Наступний тест: 3DMark. Тут нам цікавий только режим Unlimited, тому что в других режимах ЦІ пристрої перевіщують максимум.

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)Apple iPhone 6s Plus
(Apple A9)Samsung Galaxy Note 5
(Exynos 7420)

3DMark (режим Ice Storm Unlimited) 33407 балів 21651 бал 27235 бали 24578 балів

Загалом, коментарі зайві.

Наостанок - Basemark Metal, Сумісний только з iOS-прибудований.

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)Apple iPhone 6s Plus
(Apple A9)

Basemark Metal 1818 балів 754 бали 915 балів

Во время відображення тестової сцени в лівому верхньому кутку БУВ лічильник кадрів в секунду. У випадку з iPad Pro він показував 23-24 fps, на iPad Air 2 було 9-10 fps, а на iPhone 6s Plus - 15-16 fps.

Ця сцена хороша тим, що показує стелю Apple A9X, клацає попередні тести як горішки. Тут, на жаль, трохи не вистачило продуктивності: сцена відображалася ривками. Але все ж результат iPad Pro тут майже в два з половиною рази краще, ніж у iPad Air 2, і в два рази краще, ніж у iPhone 6s Plus, незважаючи на меншу роздільну здатність екрана останнього.

Таким чином, якщо ви хочете грати в ігри і розраховуєте, що як мінімум років зо три ваш планшет не застаріє - iPad Pro в плані продуктивності буде ідеальним рішенням. Нічого подібного йому зараз просто немає. Але, звичайно, в найближчі рік-півтора ви навряд чи зможете знайти гру, в якій була б помітна різниця в продуктивності між iPad Air 2 і iPad Pro. Так що iPad Pro - це рішення для любителів брати продукт з запасом.

відтворення відео

Крім ігор, одним з пріоритетних сценаріїв використання iPad Pro є перегляд фільмів. Для тестування якості відображення відеофайлів на екрані пристрою ми використовували набір тестових файлів з переміщаються на одну поділку за кадр стрілкою і прямокутником (див. « Методика тестування прістроїв відтворення и відображення відеосігналу. Версія 1 (для мобільніх прістроїв) »). Знімкі екранах з Витримка в 1 з допомоглі візначіті характер Виведення кадрів відеофайлів з різнімі параметрами: варіюваліся Дозвіл (1280 на 720 (720p), 1920 на 1080 (1080p) и 3840 на 2160 (4K) пікселів) и частота кадрів (24, 25, 30, 50 и 60 кадр / с). У тестах ми вікорістовувалі штатний відеоплеєр, підготовленій до запуску за прямими посилання на агентство файли. Результати тесту Зведені в таблицю:

Примітка: Якщо в обох стовпчики Рівномірність и Пропуски віставлені зелені ОЦІНКИ, то це означає, что, швідше за все, при перегляді фільмів артефактів, вікліканіх нерівномірнім чергування и пропуском кадрів, б або не буде видно зовсім, або їх Кількість и помітність НЕ впліватіме на комфортність перегляду. Червоні Позначки вказують на Можливі проблеми, пов'язані з відтворенням відповідніх файлів.

За крітерієм Виведення кадрів якість відтворення відеофайлів на екрані самого пристрою краще нікуді, так як кадри (або групи кадрів) всегда (в условиях даного тесту) віводяться з рівномірнім чергування інтервалів и без пропусків кадрів. Під час відтворення відеофайлів з роздільною здатністю 1920 на 1080 пікселів (1080p) на екрані планшета зображення власне відеофайлу виводиться точно по широкій межі екрану, хоча і з неминучою інтерполяцією, але це через дуже високою роздільною здатністю екрану практично не знижує чіткість. Відображається на екрані діапазон яскравості відповідає Фактично діапазону відеофайлу.

Загалом, iPad Pro - прекрасне портативне рішення для перегляду фільмів (якщо змиритися з обмеженнями iOS за частиною файлових форматів). Але як швидко фільми розряджають батарею планшета? На це питання відповість наступний розділ нашої статті.

Автономна робота и нагрів

Ми провели детальні тести автономної роботи iPad Pro - це не тільки наші стандартні тестові сценарії, а й реальне використання в повсякденному житті.

З'ясувалися досить цікаві речі. Отже, найбільше швидкість розряду батареї залежить не від типу навантаження, як це зазвичай буває, а від яскравості підсвічування. Наприклад, якщо підсвічування виставлена ​​на рівень близько 100 кд / м², то планшет спокійно пропрацює більше 17 годин навіть при відтворенні фільму Full HD. Або більш восьми годин в 3D-іграх, що, напевно, є рекордом. Але варто підняти яскравість до 200 кд / м² (це приблизно половина від максимальної), як термін роботи пристрою від одного заряду відразу зменшиться до восьми з невеликим годин навіть при дуже простому веб-серфінгу або читанні (а в іграх планшет протягне ще менше).

Apple iPad Pro
(Apple A9X)Apple iPad Air 2
(Apple A8X)

Перегляд фільму з iTunes Store (1080p, яскравість 100 кд / м²) близько 17 години - Перегляд онлайн-відео з YouTube (720p, яскравість 100 кд / м²) близько 10 години близько 11 години 20 хвилин 3D-ігри (відтворення сцени Epic Citadel Guided Tour, яскравість 100 кд / м²) 8 годині 15 хвилин трохи понад 6 годин Малювання стилусом Apple Pencil в Adobe Sketch і Procreate (яскравість максимальна) близько 5 годин - Змішане використання (браузер, пошта, соціальні мережі, яскравість 200 кд / м²) близько 8 годин -

В принципі, 100 кд / м² - достатня яскравість для приміщення середньої освітленості. Однак на вулиці цього вже буде мало, та й в добре освітленому приміщенні (наприклад, з великими вікнами і в сонячну погоду) - теж. Тому треба просто бути готовим до того, що якщо потрібна максимальна тривалість автономної роботи (наприклад, ви летите в літаку через океан), то ставте яскравість на мінімально комфортне значення, після чого сміливо дивіться фільми і навіть вдосталь грайте в ігри. Але якщо ви, наприклад, художник і плануєте використовувати планшет для замальовок на природі - будьте готові, що він протягне далеко не так довго, як хотілося б. При максимальній яскравості планшет пропрацює близько п'яти годин.

Ще один спосіб швидко посадити батарею - активно використовувати інтернет. Перегляд онлайн-відео розряджає пристрій набагато швидше, ніж перегляд фільму з iTunes Store, завантаженого на вбудований накопичувач.

Час повного заряду акумулятора планшета від комплектного зарядного пристрою становить приблизно шість годин. Чимало! Якщо ж ви спробуєте зарядити його від зарядки іншого iPad, то цей час збільшиться ще більше.

Що стосується ергономіки iPad Pro, то в процесі гри в Asphalt 8 і прогону сцени Epic Citadel планшет Apple взагалі не нагрівається.

Нижчих наведено теплоснімок задньої поверхні, отриманий после 10 хвилин роботи тесту акумулятора в Програмі GFXBenchmark:

Видно, що нагрів трохи більше локалізована трохи вище центру, що, мабуть, відповідає розташуванню мікросхеми SoC. За даними теплокамера, максимальний нагрів склав 31 градус (при температурі навколишнього повітря в 24 градуси), це зовсім мало. Так як у нас було обгрунтована підозра, що даний тест просто не може добре навантажити планшет, тестування на нагрівання було продовжено з використанням тесту Basemark Metal. Результат після трьох запусків цього тесту поспіль:

Локалізація нагрівання зросла, як і максимальна температура - до 39 градусів. Втім, навіть це значення залишається вельми комфортним для використання пристрою. Тим більше, його розміри такі, що якщо ви будете тримати планшет обома руками, обхоплюючи з двох сторін (так зазвичай і тримають планшет під час ігор), то до максимально нагрітої зони ви просто не дістанете.

Робота в Мережа LTE

Планшет буде працювати практично у всех Мережа LTE. Тобто ви можете сміліво купуваті iPad Pro в іншій стране и при цьом буті Впевнений, что у нас ВІН буде полнофункціонален в плане можливий зв'язку.

Прийом LTE - впевнений. Заміри швидкості за допомогою iOS-додатки Speedtest.net (використовувалася SIM-карта МТС) показали нормальні результати і на отримання даних, і на закачування. Втім, результати могут сильно залежаться від оператора.

iPad підтримує «гарячу» установку і заміну SIM-карти (без перезавантаження), також підтримується стандарт віртуальної SIM-карти Apple SIM (правда, це поки актуально тільки для США) і всі новітні стандарти LTE і Wi-Fi (LTE-Advanced, Wi -Fi 5 ГГц 802.11ac).

Камера

iPad Pro оснащений двома камерами - фронтальною з роздільною здатністю 1,2 Мп і тильної з роздільною здатністю 8 Мп. Параметри і можливості камер iPad Pro ідентичні з iPad mini 4 і iPad Air 2.

З одного боку, можна поскаржитися, що Apple не стала оснащувати iPad Pro такими ж камерами, як в iPhone 6s і 6s Plus. З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, що навіть зйомка 10-дюймовим планшетом - заняття на любителя, а вже використовувати для зйомки iPad Pro - це якийсь зовсім екзотичним сценарієм. Втім, він теж не виключений. Скажімо, це може бути зйомка документів (щоб потім на тому ж iPad їх і прочитати) або використання лікарем при обході пацієнтів, якщо планшет все одно треба носити з собою для якихось записів або інших завдань. Але так чи інакше, для всіх цих сценаріїв можливостей камери iPad Air 2 / iPad mini 4 / iPad Pro більш ніж достатньо.

Для повноти картини ми протестували камеру на лабораторному стенді по нашою методикою . Знімки та діаграми виконав Антон Соловйов.

Знімки та діаграми виконав Антон Соловйов

Освітлення ≈3200 люкс.

Освітлення ≈3200 люкс

Освітлення ≈1400 люкс.

Освітлення ≈1400 люкс

Освітлення ≈130 люкс.


Висновок такий: камера для планшета непогана і впорається з безліччю сценаріїв, але до камери iPhone останніх двох поколінь вона все-таки не дотягує.

Висновки по апаратної частини

У плані апаратної частини iPad Pro практично ідеальний. Він оснащений дуже якісним 12,9-дюймовим дисплеєм, в якому навіть наше вкрай прискіпливе тестування не виявило недоліків. При цьому корпус дуже тонкий, а рамки навколо екрану - вузькі. Відзначимо і стереодинаміки з двох сторін корпусу.

Незважаючи на малу товщину корпуса і рекордну (без перебільшень) продуктивність планшета, iPad Pro практично не нагрівається навіть в 3D-іграх, а тривалість його автономної роботи при економною яскравості - дуже висока.

Недоліки такі неістотні і крейда, що їх перерахування - чиста формальність. У iPad Pro використовуються ті ж камери і сканер відбитків пальців, що в iPad Air 2, а не ті, що в iPhone нового покоління. Тут немає 3D Touch і Taptic Engine - технологій, до яких деякі користувачі вже звикли по iPhone 6s і 6s Plus. Планшет на вісім десятих міліметра товщий iPad Air 2. Він довго заряджається (і це, мабуть, найсерйозніший момент). Нарешті, відображення процесу розряду батареї - не зовсім коректне: близько півгодини може демонструватися 100%, що насправді неможливо навіть при самому економному сценарії використання.

Але усі ці особливості (і позитивні, і негативні) тьмяніють перед головною особливістю: величезним розміром екрану і, відповідно, корпусу. Це якість перетворює планшет iPad Pro фактично в пристрій іншого класу і іншого призначення, ніж стандартний iPad. І про це - практичному використанні iPad Pro, його призначення, існуючому софт і іграх - ми детально поговоримо у другій частині статті .

Але вдихне це рішення і конкретний продукт нове життя в поступово стагнирующий клас пристроїв?
Але наскільки сильно?
І які зміни взагалі зазнав дизайн iPad Pro?
Як співвідноситься продуктивність Apple A9X з A9 і A8X, а також з лідируючої SoC зі стану Android-пристроїв - Exynos 7420?
Але як швидко фільми розряджають батарею планшета?