OLED vs IPS: що краще?

Після початку продажів iPhone X в мережі з новою силою спалахнули суперечки про дисплейних технологіях OLED і LCD. Справа в тому, що iPhone X - перший смартфон Apple, оснащений OLED екраном, в той час як конкуренти (перш за все Samsung) використовують такі екрани вже досить давно. Більш того, перші матриці такого типу встановлювалися навіть в кнопкові смартфони Nokia (наприклад, в N85, 2007 рік), не кажучи вже про лінійці Samsung Galaxy, в якій всі апарати починаючи з самого першого апарату використовують OLED.

Загострення пристрастей в соцмережах досяг небувалого рівня, до битви приєдналися маститі експерти і популярні блогери, в результаті чого аргументація звелася до банальної лайки . Причини частково можна зрозуміти - не всім учасникам суперечок вдалося роздобути iPhone X, тому вхід пішли емоції і уява.

Ми трохи виб'ємося із загального тренда, і спробуємо коротко і простими словами розповісти про суть питання: що таке LCD, OLED і чим відрізняються мобільні пристрої використовують екрани різних типів.

Почнемо з LCD (рідкокристалічні дисплеї). Сучасні кольорові LCD екрани влаштовані досить складно і існує кілька варіантів цієї технології. У технологічні деталі ми занурюватися Не будемо (бажаючі дізнатися більше , Можуть почати, наприклад, з Вікіпедії, нам немає сенсу її переказувати, посилання цілком достатньо).

LCD екрани використовують підсвічування білого кольору яка проходить через кольоровий світлофільтр з рідких кристалів і таким чином виходить підсумкове зображення. Раніше підсвічуванням служили люмінесцентні лампи, зараз майже скрізь стали використовуватися білі світлодіоди.

Одним з найбільш якісних типів LCD-матриць є IPS. Саме IPS технологія домінує в мобільних пристроях, так як вона володіє гарною передачею кольору і, що особливо важливо для смартфонів - хорошими кутами огляду.

Саме IPS технологія домінує в мобільних пристроях, так як вона володіє гарною передачею кольору і, що особливо важливо для смартфонів - хорошими кутами огляду

OLED екрани влаштовані інакше. По суті, це матриця з мікроскопічних полімерних світлодіодів, кожен їх яких самостійно випромінює світло. Такі екрани тонше і споживають менше енергії, що зробило їх дуже привабливими для виробників, так як екран один з головних споживачів електроенергії в смартфоні. (AMOLED, Super AMOLED, Super AMOLED Plus і інші - це, якщо говорити грубо, маркетингові назви технологій OLED екранів Samsung різних поколінь).

У чому суть спору? Здавалося б все козирі в руках у прихильників OLED - тонше, економічніше, дуже висока контрастність (так як світло випускають тільки ті ділянки екрану на яких є зображення, відповідно, інші ділянки в цей момент повністю чорні).

Але на практиці все не так просто. Справа в тому, що OLED матриці складаються з трьох типів світлодіодів: червоного, синього і зеленого. На жаль, між собою вони відрізняються не тільки кольором, але і рядом інших характеристик - рівнем яскравості, терміном служби, швидкістю включення / вимикання та іншими. Щоб забезпечити щодо рівномірні характеристики екрану в цілому, виробникам доводиться йти на різні хитрощі: варіювати форму і розмір світлодіодів, розміщувати їх в особливому порядку , Використовувати програмні трюки, регулювати яскравість світла за допомогою ШІМ (тобто, грубо кажучи, пульсацією ), і так далі.

Всі ці заходи, звичайно ж, дають відчутний результат, але у них є і побічні ефекти. Отримується зображення, особливо на малій і середній яскравості, може виглядати брудним, при русі картинки можливі шлейфи, білий і сірий кольори можуть мати фіолетовий або червоний відтінок, ну і ряд інших специфічних особливостей.

Крім того, OLED-дисплеї перших поколінь швидко вигорали, ніж також чимало зіпсували репутацію технології.

У чому ж суть нової хвилі емоційних суперечок? Справа в тому, що деякі люди стверджують (як правило, це провідні аналітики) що в iPhone X використана матриця аналогічна Super AMOLED дисплею Samsung Galaxy S6 випущеного в 2015 році, тому вона «відстає від лідерів ринку на роки». У той час як власники реальних iPhone X кажуть, що візуально різниця дуже помітна і ні про яке відставання на роки мови йти не може, а суб'єктивно картинка навіть приємніше оку ніж на флагмани Samsung 2017 року.

Хто ж правий? Інсайда з Apple у нас немає, апаратів «різного ступеня готовності» нам ніхто не поставляв, тому розповісти про те, якого саме покоління матриця ми не можемо.

Насправді, обидва твердження можуть бути близькі до правди. Сама світлодіодна матриця дійсно може бути схожою з тією, що використовується в Samsung Galaxy. По крайней мере, точно відомо що вона проводиться на заводах Samsung. Але справа в тому, що в підсумковому якості зображення чималу роль відіграє контролер дисплея і його прошивка, відеодрайвер, особливості згладжування шрифтів, алгоритм управління яскравістю і т.д. Особливо це стосується яскравості - не секрет, що виробники OLED-дисплеїв стоять перед непростим вибором: обмежити яскравість і продовжити термін служби матриці або навпаки, продемонструвати максимальні показники, але істотно скоротити ресурс екрану.

Немає ніяких сумнівів, що Apple дуже серйозно попрацювала в цьому напрямку і цілком могла домогтися більш вражаючого результату ніж Samsung використовуючи схожі компоненти. Це дуже схоже на ситуацію з модулями камер - тести часто виявляють істотні відмінності в якості фото між апаратами використовують одну і ту ж матрицю. Пояснюється це просто: крім безпосередньо матриці, якість фото опредляет лінзами, системою стабілізації, і, звичайно ж - програмною обробкою фотографій.

Потрібно відзначити і те, що зір - це дуже складний психофізіологічний процес, який володіє істотними індивідуальними відмінностями. Наприклад, є люди, які не дуже добре розрізняють колірні відтінки, є ті, для кого висока контрастність комфортніше яскравості, і навпаки - особливостей зорового сприйняття дуже багато і перераховувати їх можна нескінченно. Крім того, не всі навіть топові дисплеї з однієї партії мають однакові характеристиками, особливо це стосується OLED .

Якщо ви хочете зрозуміти наскільки для вас істотна різниця між OLED і IPS, то зробити це можна тільки при особистому тесті. В цьому випадку можна порекомендувати звернути увагу на наступний факт - смартфони на виставкових стендах, як правило, стоять з максимально можливим рівнем яскравості. Тому якщо ви збираєтеся зрозуміти, який екран краще вам підходить, то розумніше буде виставити яскравість на той рівень, яким ви зазвичай користуєтеся в реальному житті і подивитися не фотографії, а простий чорний текст на білому тлі.

У чому суть спору?
У чому ж суть нової хвилі емоційних суперечок?
Хто ж правий?