Чому телефон постійно вібрує сам по собі, що робити

Боремося з небажаної вібрацією смартфона

Вібровиклик вважається однією з базових функцій мобільного телефону, поряд з телефонним довідником, голосовим зв'язком або годинниками. Д. На відміну, наприклад, від СМС, фотоапарата і навіть Wi-Fi, наявність яких зовсім необов'язково.

Вперше вібровизов з'явився більше 20 років тому, в ті далекі часи, коли все телефони були кнопковими . Вважається, що першопрохідцем стала модель «Motorola Startac 3000» 1996 року випуску - симпатична розкладачка з крихітним екраном і стирчить антеною.

Вважається, що першопрохідцем стала модель «Motorola Startac 3000» 1996 року випуску - симпатична розкладачка з крихітним екраном і стирчить антеною

Причин появи вібродзвоника як мінімум дві. По-перше, вже тоді почути свій телефон в галасливому натовпі було проблематично, незважаючи на різкий верескливий звук монофонических спікерів. Сьогодні ж розрізнити пісню, що доносяться з внутрішньої кишені зимової куртки, і зовсім не представляється можливим. Зате вібрація телефону відчутна при будь-якому рівні навколишнього шуму.

Друга ж причина - необхідність вимикати звук телефону в місцях, де потрібно дотримуватися тиші. Єдиний спосіб дізнатися, що вам дзвонять, - це відчути вібрацію.

Більш того, функція вібродзвінка в сучасних гігантських і вкрай вразливих смартфонах, які для безпеки ховають глибше і ближче до тіла, навіть більш затребувана, ніж раніше в мініатюрних і досить міцних мобільниках. Тому подвійно неприємно, коли ця функція раптово перестає працювати як треба.

На мобільних форумах часто можна зустріти теми, в яких люди скаржаться, що їх телефон постійно вібрує. Спробуємо перерахувати основні причини подібної проблеми і способи боротьби з нею.

Щоб відповісти на це питання, звернемося до деяких технічних деталей. Для формування вібрації в телефоні встановлюється мініатюрний електродвигун, на осі якого поміщений металевий важок зі зміщеним в сторону центром тяжіння (ексцентрик). При обертанні такого грузика він за рахунок інерції в кожен момент часу «тягне» телефон в різні боки, що через високу швидкості створює ілюзію вібрації. Аналогічний принцип роботи, до речі, у електричних зубних щіток.

Аналогічний принцип роботи, до речі, у електричних зубних щіток

Якщо ж алгоритм роботи двигуна порушений, він може включатися в будь-який момент, що і стає причиною, чому телефон постійно вібрує сам по собі. Такі збої алгоритму виникають в наступних випадках.

  • Попадання усередину девайса сторонніх об'єктів. Найчастіше це вода, яка замикає контакти і змушує двигун крутитися без санкції з боку програмного забезпечення. якщо ваш телефон недавно впав у воду , Віддайте його в сервісний центр. Там пристрій розберуть і ретельно просушать, щоб виключити ризик розвитку корозії надалі.

    телефон недавно впав у воду

  • Проблеми з зарядкою. На включення зовнішнього живлення смартфони зазвичай реагують повідомленням на екрані і короткочасної вібрацією. Якщо вібрація регулярно повторюється протягом всього часу підзарядки, значить у вас проблема з контактом. Через дефектного роз'єму або перебитого кабелю телефон кожен раз при втраті контакту буде вимикати зарядку і заново її запускати, що супроводжується вібросигналом.
  • Програми. Якщо ви недавно встановлювали нові програми та надали їм дозвіл на управління вібровикликом, цілком можливо, що причина саме в них. Навіть перебуваючи в фоновому режимі, вони можуть посилати сигнал на включення вібромотора. Скорегуйте дозволу для додатків або видаліть їх. Ще один варіант - вірусна програма. Для її виявлення скористайтеся мобільними антивірусами, доступними в Google Play (Касперський, Доктор Веб, Аваст).
  • Особливості конкретної моделі. Власники деяких смартфонів бренду Samsung Galaxy виявили, що їх апарати починають вібрувати при нестачі оперативної пам'яті, при пропущені дзвінки, непрочитані СМС повідомленнях і так далі. На щастя, цей неприємний спосіб повідомлення легко вимикається в налаштуваннях.
  • Глюки операційної системи. Якщо проблема виникла після поновлення, спробуйте відкотити прошивку на попередню. Також іноді допомагає скинути налаштування на телефоні Андроїд до заводських параметрів. Це можна зробити в підрозділі «Відновлення та скидання» або перезавантажити в меню Recovery, затиснувши кнопки харчування і зменшення гучності. Тільки не забудьте попередньо виконати резервування всю важливу інформацію.