Ноутбук HP не включається - що робити?

  1. Апаратний скидання ноутбука HP
  2. У ноутбуці немає харчування
  3. Перезавантаження через перегрів процесора
  4. Помилки під час завантаження операційної системи
  5. Немає відеосигналу на дисплеї

Якщо сталася поломка, ноутбук HP або Compaq повідомить користувача про її характер за допомогою звукових і світлових сигналів. Завдяки цьому, в деяких випадках, можливо самому діагностувати і усунути поломку. Розглянемо основні проблеми, які можуть виникати у користувачів ноутбуків HP.

Перш за все зазначимо, що одинарний або подвійний сигнал перед запуском Windows свідчать про успішну роботу BIOS. Але що якщо комп'ютер не включається? Зверніть увагу на звукові сигнали і миготіння світлодіодів, розташованих на клавішах Caps Lock і Num Lock, а також біля акумулятора. Простежте, світиться чи світлодіод біля входу зарядки і / або на самому блоці живлення.

Апаратний скидання ноутбука HP

Найпростіший спосіб вирішення виниклої проблеми - примусовий скидання комп'ютера. Вимкніть ноутбук від мережі і від'єднайте від нього будь-які зовнішні пристрої, включаючи принтери, сканери, флешки і інші.

Якщо є можливість, витягніть акумулятор (стосовно для моделей зі знімним акумулятором). Для апаратного скидання комп'ютера утримуйте кнопку включення не менше 15 секунд. Потім підключіть акумулятор, підключіть зарядний пристрій і включіть комп'ютер. Після завантаження Windows заново встановіть драйвера для кожного знімного пристрою.

На комп'ютерах з незнімним акумулятором після відключення живлення і периферійних пристроїв необхідно утримувати клавішу живлення протягом 15 секунд. У деяких моделях одночасно потрібно утримувати кнопки харчування і зменшення звуку, в інших - кнопки харчування і beats. За більш докладною інструкцією можна звернутися до інструкції по експлуатації певного ноутбука HP.

У ноутбуці немає харчування

Зазвичай на це вказує відсутність світлодіодної індикації на блоці живлення біля входу харчування, а також на клавішах Num Lock і Caps Lock. Про сильному розряді ноутбука свідчить діодний індикація біля значка батареї. У будь-якому з перерахованих вище випадків:

  • перевірте справність розетки і напруга в ній;
  • переконайтеся в тому, що підключений шнур живлення до блоку;
  • перевірте справність блоку живлення;
  • підключіть комп'ютер до мережі без акумулятора.

перевірте справність розетки і напруга в ній;   переконайтеся в тому, що підключений шнур живлення до блоку;   перевірте справність блоку живлення;   підключіть комп'ютер до мережі без акумулятора

Іноді комп'ютер не включається через те, що коротить одне з внутрішніх або зовнішніх підключених до нього пристроїв, що свідчить про його несправність. Якщо комп'ютер не запускається, можна спостерігати послідовне мерехтіння світлодіодів. Залежно від моделі ноутбуки HP можуть бути оснащені індикацією діодами одного або декількох кольорів.

За більш докладною розшифровкою світлових сигналів можна звернутися до інструкції певної моделі ноутбука. Також можна відвідати офіційний сайт виробника. Для цього перейдіть за посиланням: https://support.hp.com/ua-ru/document/c01993201

Перезавантаження через перегрів процесора

Якщо апаратне скидання не допоміг вирішити проблему, можливо, комп'ютер не включається через перегрів процесора. Зазвичай на це вказує те, що ноутбук перезавантажується на різних етапах завантаження.

Для чищення вентиляційних отворів використовуйте балон зі стисненим повітрям - в такому разі не доведеться розбирати ноутбук. Однак, якщо прийшов час замінити термопасту, або ж в мастилі потребує вентилятор, комп'ютер все ж доведеться розібрати. Іноді з ладу виходить і сам вентилятор - якщо ви не чуєте його шуму, він швидше за все потребує заміни.

Іноді з ладу виходить і сам вентилятор - якщо ви не чуєте його шуму, він швидше за все потребує заміни

Помилки під час завантаження операційної системи

Якщо комп'ютер успішно запускається, але зависає на завантаженні Windows, значить в діагностиці потребує встановлене ПЗ, а також носій інформації, на якому воно записано. У деяких випадках ця проблема вказує на несправність внутрішніх компонентів ноутбука. Ось кілька можливих причин того, чому не запускається операційна система:

  • Проблеми з жорстким диском, на який записана ОС. Необхідно переконатися, що жорсткий диск справний, і що він успішно визначається системою. Зайдіть в BIOS і переконайтеся, що він відображається в списку підключених пристроїв. Потім перевірте жорсткий диск на наявність помилок і битих секторів. Для цього добре підходить програма Victoria або аналогічні. Перед відновленням жорсткого диска перенесіть всю важливу інформацію на інший носій.
  • Пошкоджено файли Windows або його завантажувач. Зазвичай таке відбувається через вірусної атаки, в результаті якої видаляються або модифікуються важливі системні файли. Відновіть завантажувач системи і Windows, використовуючи диск для відновлення або флешку. Встановіть антивірус і перевірте комп'ютер на наявність загроз.
  • Несправність північного моста. Такого роду поломки діагностують і ремонтують в сервісному центрі.
  • Проблеми з модулем (-лямі) оперативної пам'яті. Вийміть одну з мікросхем, встановлених в ноутбуці, і спробуйте запустити комп'ютер. Якщо завантаження пройшла успішно, плата потребує заміни.

Якщо завантаження пройшла успішно, плата потребує заміни

Немає відеосигналу на дисплеї

Ще одна поширена проблема - відсутність відеосигналу на екрані монітора. У таких випадках Windows зазвичай запускається, що можна визначити за характерними звуками, але на екрані нічого не відображається.

Можливі причини неполадок:

  • Пошкодження дисплея або його шлейфу. Підключіть до комп'ютера зовнішній дисплей і перевірте, чи працює він з ним. Не забудьте перемкнути зображення, використовуючи командні клавіші на вашій клавіатурі (для більш детальної інформації звертайтесь до інструкції по експлуатації). Якщо на зовнішньому моніторі зображення є, значить несправний дисплей ноутбука.
  • Пошкодження LED-підсвічування. В такому випадку на дисплеї можна розгледіти зображення (якщо придивитися), але яскравість і чіткість будуть сильно спотворені. Зверніться в сервісний центр для заміни LED-підсвічування.
  • Проблеми з відеокартою. Якщо зображення так і не з'явилося, на екрані з'явилися артефакти або однотонна заливка, значить можливі проблеми з відеокартою. Якщо на вашому комп'ютері встановлено два відеоадаптера, вимкніть дискретний і спробуйте запустити комп'ютер. У деяких випадках можливі проблеми з драйверами відеоадаптера або прошивкою BIOS.

Але що якщо комп'ютер не включається?