Сервіси Microsoft на Windows-пристроях

  1. Початок роботи
  2. Windows на планшеті
  3. OneDrive
  4. Outlook.com
  5. Skype
  6. Office
  7. OneNote
  8. встановлені програми
  9. висновки

Нещодавно ми опублікували статтю про роботу сервісів Microsoft на Android і iOS . Матеріал написали співробітники московського офісу Microsoft і він викликав жваві обговорення. Багато з вас, шановні читачі, користуються (або пробували використовувати) на своїх «айпадах» і «андроїд-смартфонах» не тільки Skype, але і іншими сервісами та додатками Microsoft.

Взагалі, досить дивно, що Microsoft розповідає про чужі пристроях і нічого не говорить про свої. Навіть згадка нового CEO Microsoft Сатьі Наділи і його концепції мобільності в хмарі для користувачів всіх пристроїв не пояснює такого підходу. Можливо, справа в тому, що власників портативних Windows-пристроїв серед наших читачів не так вже й багато? А може справа в тому, що на власних пристроях Microsoft їх програми працюють в загальному там же, як на Android або iOS?

Щоб розібратися, ми вирішили самостійно протестувати сервіси Microsoft на пристроях c Windows. Для тесту вибрали смартфон Nokia Lumia 930 з Windows Phone 8.1 і планшет 2 в 1 Lenovo Miix2 10 c Windows 8.1. При виборі ми не могли не звернути увагу на той факт, що замість трьох пристроїв (iPad, смартфон на Android і комп'ютер з Windows) нам буде потрібно тільки два. Звичайно, 10-дюймовий планшет на базі Intel Bay Trail T з клавіатурою в док-станції не для кожного може стати заміною повноцінного персонального комп'ютера, але зараз доступні і більш потужні Windows-пристрою 2 в 1, які замінять і планшет, і ноутбук. Для нас головним критерієм вибору стала наявність останніх версій Windows, а отже - всіх додатків і сервісів, про які йшла мова в першій статті Microsoft.

Початок роботи

Коли ви вперше вмикаєте будь-яке сучасне Windows-пристрій (ті, хто недавно встановив Windows 8, знають, про що йдеться), ви, як завжди, заводите локальну обліковий запис, але все-таки всі переваги «вісімки» оцінити можна тільки з «облікової »Microsoft ID. Той же принцип, що і на сучасних смартфонах: вводимо «учетку» і всі збережені настройки автоматично застосовуються на новому пристрої. Таким чином, налаштовувати доведеться тільки один, перший гаджет. Наступні смартфони, планшети і ноутбуки автоматично синхронізують файли, фотографії, настройки електронної пошти, налаштування персоналізації, окремих програм, браузера, Wi-Fi і ігрового аккаунта.

Можна користуватися смартфоном і планшетом і без облікового запису Microsoft, але тоді у вас не буде доступу до «хмарної» частини сервісів, таких як синхронізація між пристроями (смартфон-планшет-комп'ютер) або OneDrive, доступних «з коробки». Наведу як приклад кави! Уявіть, що ви не допили свій післяобідній кави і кухоль залишили на робочому столі. Приходьте додому, а ваша гуртка чекає вас - кава такий же гарячий і смачний, але його ще й залишилося стільки ж, скільки було на роботі. Приблизно так працює і ваш обліковий запис.

Приблизно так працює і ваш обліковий запис

Windows на планшеті

Кількість користувачів Windows 8 і 8.1 стає дедалі більше. Але далеко не всі змогли «розкуштувати» новий інтерфейс з плитками і додатками з «Магазину Windows». Звичка, як то кажуть, друга натура. Безліч людей використовують на своїх нових комп'ютерах тільки традиційні додатки і класичний робочий стіл, як якщо б це була Windows 7 або більш рання «операційка» (наприклад, XP, прекрасна система, звичайно, але скільки їй років і підтримка вже закінчилася). Втім, те, що незвично - не завжди незручно, тим більше, якщо ви працюєте з новою Windows на планшеті. Головне (і, можливо, єдине) перевага нових програм для Windows 8 як раз і полягає в тому, що вони непогано підтримують управління з тачскрін. А з останнім оновленням 8.1 ними цілком можна користуватися і тим, хто не хоче тикати в екран пальцем і вважає за краще миша. Але повернемося до того, з чого почали: від'єднуємо планшет від клавіатури, відкриваємо документ в Office і паралельно що-небудь ще, наприклад, плейлист з якою-небудь надихає музикою. Все відмінно працює на одному екрані.

Нерідко ця можливість дозволяє працювати швидше, а іноді - не нудьгувати за роботою.

Наприклад, зараз я пишу цю статтю і паралельно поглядаю на кліп Pharrell Williams - Happy, і в тему, і пишеться легше. Трохи пізніше відкрию додаток «Музика» в третину екрану, або SoundCloud - там у мене непогана добірка треків, буду їх перегортати без відриву від тексту. Або «Магазин Windows» - щоб шукати і завантажувати додатки, майже без відриву від статті. Це буває дуже зручно, коли, наприклад, потрібно розмовляти по Skype і одночасно робити нотатки або редагувати документ спільно з повільним колегою (можна пограти в Asphalt 8, щоб не нудьгувати).

Відкривати і паралельно працювати в декількох додатках на всіх пристроях платформи можна тільки в Windows. Можна комбінувати додатки з Магазину з класичним софтом, відкривати їх в самих різних співвідношеннях і знаєте що? Десь через тиждень роботи на Windows починаєш пробувати робити те ж саме на «айпадіке». Але ж ні ...

І, до речі кажучи, про класичний - багато хто починає облаштування на новому комп'ютері з того, що встановлюють замість Internet Explorer інший звичний браузер. У Windows 8.1 з цим, можливо, не варто поспішати, оскільки IE тут дуже зручний для управління пальцями, крім того, він автоматично вміє відкриватися на підлогу екрана, якщо ти, наприклад, Тапа по посиланню в поштовій програмі або Skype.

Що я хочу всім цим сказати? Що ж ми не бабусі біля під'їзду. Досить йти на поводу у стереотипів - треба пробувати все нове і добре забуте старе.

OneDrive

У всіх нових гаджетах з Windows сервіс OneDrive встановлений або вбудований в систему і фактично є додатковим хмарним диском. Про те, як це працює, вже було сказано в статті, яку я згадував на самому початку. Але з тих пір дещо змінилося: Microsoft збільшила обсяг безкоштовного простору до 15 ГБ і на 70% знизила ціну на платне (72 руб. В місяць за 100 ГБ). Чи потрібні ці платні гігабайти, кожен вирішує сам, але замінити порошаться на полиці диски і «флешки» з тоннами фоток високої якості, фільмів, і старих курсових на завжди доступний сервіс, може, і не найгірша ідея.

Ще одна особливість зберігання даних на OneDrive, про яку не було згадано - це смарт-файли (вони ж «сушені»). Вони стануть в нагоді, коли обсяг жорсткого диска на твоєму пристрої менше, ніж обсяг даних, які зберігаються в хмарі, а також у випадках, коли ти знаходишся в роумінгу або інтернет недоступний. Інакше кажучи, на локальний диск проектується вся структура OneDrive, але реально на ПК зберігаються тільки вибрані тобою файли, які доступні навіть коли немає інтернету і синхронізуються після підключення.

І останнє - це повна інтеграція хмарного диска в систему. Збереження, завантаження файлів, документів з найрізноманітніших програм за замовчуванням можлива як на жорсткий диск, так і в OneDrive.

Загалом, як сказав один з коментаторів на сайті - «я не євангеліст Майкрософт, але хочу нагадати, що дропбокс регулярно зламують». Сервіс OneDrive хороший, а OneDrive + програми + повна синхронізація між девайсами - ще краще. Звичайному користувачеві цілком достатньо 15 ГБ для зберігання основних файлів, які можуть знадобитися на різних пристроях. Їх, до речі, можна буде відкрити, редагувати і переслати поштою або в Skype на будь-якому комп'ютері - для цього знадобиться тільки браузер. Але про це - нижче.

Outlook.com

Outlook.com представлений не тільки як веб-сервіс, поштою можна користуватися за допомогою будь-якого поштового клієнта. Тієї ж «Пошта» з числа встановлених додатків або «Аутлук» з офісного пакету (мені здається, доменне ім'я «.com» використовується в назві якраз для того, щоб їх не плутали). Однак, якщо ти заходиш на Outlook.com в браузері, набір потенційних можливостей істотно розширюється, оскільки з цієї сторінки ти можеш перейти до будь-якого пов'язаного сервісу (див. Нижче), а також Skype, веб-версія якого також знаходиться на цій сторінці, а разом з ним і Facebook-чат, якщо включити таку можливість.

До речі, щоб все було зовсім по-чесному, веб-сервіси Microsoft я відкривав в браузері Internet Explorer. При нормальній швидкості інтернету особливого роздратування він не викликав, з рідними додатками працював швидко, жести і натискання на екран планшета відпрацьовував без глюків. Так що повторюся, не варто відразу видаляти на новому комп'ютері з Windows 8.1 стандартний IE - спочатку спробуй. Тим більше, що Flash в ньому нарешті нормально запрацював, причому без всяких плагінів, а обмеження на кількість відкритих вкладок скасували.

Окремо хочеться сказати про синхронізацію закладок - даних про переглядаються вами сайтах між різними пристроями. В IE ви бачите все закладки, створені на всіх ваших смартфонах, планшетах і комп'ютерах, а також всі сторінки, відкриті на інших пристроях. Синхронізація відбувається в рамках «учеткі» - тобто дані про те, що ви читаєте і куди ходите, далі ваш обліковий запис не підуть. Якщо ввечері знайшли, наприклад, з планшета, сидячи в кафе, якусь цікаву статтю / посилання / гру в вконтакте - вранці легко відкриєте її з робочого комп'ютера, не потрібно шукати заново. Ну а якщо комп'ютером користуєтеся не тільки ви - настійно рекомендую використовувати для відвідування осуджуваних суспільством сайтів приватний режим (inPrivate).

Ну а якщо комп'ютером користуєтеся не тільки ви - настійно рекомендую використовувати для відвідування осуджуваних суспільством сайтів приватний режим (inPrivate)

Skype

Всі користуються скайпом, незважаючи на всілякі альтернативи. Більше того - кількість користувачів цієї програми у всьому світі зростає, так що вона ще довго буде ставитися до категорії must have на кожному комп'ютері і смартфоні. Якщо не вдаватися в деталі (любителі вдаватися можуть почитати коментарі в «Магазині Windows» і «Магазині Windows Phone»), то на Windows-пристроях він працює так, як на Android і iOS. Але, в Windows Phone Skype інтегрований із записником, важливі контакти можна об'єднувати - і ти зможеш вибрати, відповісти мамі по мобільному або через Skype. Більш того - з оновленням ти можеш зробити апгрейд дзвінка зі звичайного GSM на відео-дзвінок в Skype, не перериваючи розмови. А подзвонити або почати скайп-чат можна тепер прямо із загального профайла контакту. Додаток з Магазину може для когось виявитися зручніше, ніж класичне, так як дозволяє закріпити контакти Skype прямо на початковому столі, для більш швидкого доступу. Зручно також здійснювати дзвінки з IE, коли вікно з додатком займає лише частину екрану - ви просто натискаєте на номер телефону, вказаний на сайті. І до речі - часто в контактах не вказують код країни. Так ось Skype автоматично цей код визначається і додається cупер-зручно.

Крім того, в Skype з недавнього часу доступні безкоштовні групові дзвінки, а це - великий плюс. Але не бачу сенсу довго розповідати про додаток, яким ми всі і так користуємося.

Office

Зараз багато нові комп'ютери поставляються з повноцінним Office. Наш Lenovo Miix2 10 64GB - з їх числа. Про те, що в Windows Phone є Office від Microsoft знають, здається, навіть ті, хто ніколи не бачив смартфонів з цієї ОС. Є люди, які готові з цим сперечатися, але офіс від Microsoft - краще, що є серед ПО цієї категорії. Тому наявність Office на планшеті і смартфоні - абсолютно точно великий плюс Windows-пристроїв. А ось наскільки він великий - вирішує кожен для себе. І, до речі, саме офіс досі працює на Windows-пристроях краще, оновлюється раніше і пропонує більше можливостей, ніж на інших платформах.

Відразу обмовлюся - мова йде саме про додатки, встановлених на смартфоні і планшеті, оскільки веб-сервіс Office Online однаково працює у всіх підтримуваних браузерах. Головною фішкою нового офісу для звичайного користувача, є, мабуть, все та ж можливість зберігати документи в OneDrive, працювати над ними спільно з колегами, а також надавати до них доступ за посиланням. Можливості Windows Phone 8.1 по роботі з офісом практично не змінилися - ти можеш створювати, читати, редагувати документи і таблиці, а також переглядати і редагувати презентації.

Для серйозних завдань краще все-таки використовувати «велику» Windows. І я не тільки про фінансові таблиці в Excel з застосування макросів. І не тільки про Publisher і Access, які є тільки на Windows. Збереження документів в хмарі набагато простіше саме у версії на Windows. Версія для iPad заточена в першу чергу під сенсорний екран; переглянути, внести зміни можна легко, але для завдання створити серйозний документ - зручніше все-таки версія на Windows.

OneNote

В обговоренні статті про сервіси Microsoft на конкурентних пристроях багато читачів висловили діаметрально протилежні думки з приводу OneNote. З цього можна зробити як мінімум один висновок - багато їм користувалися, причому на різних платформах. На мій погляд, блокнот хороший, і головною його перевагою є швидка і безконфліктна синхронізація будь-яких даних, незалежно від того, скільки вони "важать". Крім того, варто розрізняти дві версії OneNote для Windows 8.1 (в смартфони на Windows він вбудований за замовчуванням) - настільну і планшетних. Перша пропонує набагато більше можливостей, в той час як друга є проміжною версією між комп'ютером і смартфоном. Втім, в ній також можна робити записи від руки, вставляти картинки і відео, а також використовувати значок «Поділитися» для збереження знімків екрану.

В іншому ми маємо все той же просунутий блокнот зі швидкою синхронізацією і великим вибором опцій для запису, зберігання та пошуку інформації. Напевно, його переваги більш очевидні для тих, хто багато працює з текстами і постійно боїться щось забути або втратити. З одного погляду переваги OneNote не понять - потрібен певний час їм користуватися. У підсумку ви зрозумієте, що з гідних конкурентів у цієї програми є тільки Evernote, який також підійде не всім.

На Windows Phone OneNote, мабуть, зручніше, ніж на Android, але це - моя суб'єктивна думка. Збереження швидких заміток, зображень, аудіозаписів і горезвісних списків покупок, а головне - читання записів, створених на комп'ютері - ось основні функції з якими це додаток справляється практично без нарікань.

встановлені програми

На новому планшеті з Windows 8.1 встановлено чимало програм і деякі дійсно можуть виявитися корисними. Той же Skype або набір «Пошта», «Календар», «Люди» дозволять швидко приступити до роботи. Взагалі, всім відомо, що програми і гаджети Microsoft відмінно підходять саме для роботи - не дарма компанії всього світу протягом останніх 30 років є їх головними покупцями. Але серед встановлених програм є і розважальні. Наприклад, «Новини», «Здоров'я та фітнес», «Кулінарія», «Погода». Всі вони, до речі, відмінно синхронізуються між різними пристроями. У моєму випадку - між планшетом і телефоном. Всі міста, погода в яких для мене зараз актуальна, з'являються в погодний додатку, а «Здоров'я та фітнес» синхронізує мої дані та інформацію про тренування і дієти (як правило, невтішну).

висновки

Пора підбивати підсумки. На Windows-пристроях сервіси Microsoft пропонують частіше більше функціоналу, ніж на Android і iOS, при цьому є повна інтеграція сервісів між собою, яка звільняє час і спрощує життя. Сервіси можна запускати паралельно і робити одночасно кілька речей - набагато зручніше, ніж на інших платформах. «Учетке» Microsoft об'єднує не тільки сервіси, але і пристрої - і ваш «хмарний кави» завжди з вами, гарячий і смачний. І так, ще пару слів про плани Microsoft в області універсалізації їх додатків і сервісів. На Build 2014 компанія представила концепцію універсальних Windows-додатків. Вони дозволять розробнику один раз створити додаток, яке буде працювати на всіх платформах, включаючи Xbox One і відкриватися на екранах від 4 до 70 дюймів. Такі програми вже є, наприклад, Halo Spartan Assault. А буквально днями компанія підтвердила свої плани про створення «єдиної конвергентної ОС», яка об'єднає сьогоднішні «операційки» Microsoft в одну. Чекаємо.

Опубліковано на сайті http://mobile-review.com

Можливо, справа в тому, що власників портативних Windows-пристроїв серед наших читачів не так вже й багато?
А може справа в тому, що на власних пристроях Microsoft їх програми працюють в загальному там же, як на Android або iOS?
Можна комбінувати додатки з Магазину з класичним софтом, відкривати їх в самих різних співвідношеннях і знаєте що?
Що я хочу всім цим сказати?