Термопрокладка своїми руками. Як дізнатися товщину? Паста або прокладка?

  1. ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНИЙ FAQ
  2. 2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?
  3. 3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?
  4. 4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?
  5. 5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?
  6. 6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?
  7. ТЕСТУВАННЯ термоінтерфейсом
  8. Саморобна термопрокладка з бинта
  9. алюмінієва пластина
  10. Термопрокладка з Китаю
  11. шар термопасти

Бум продажів нетбуків по всій країні вже закінчився - деякі девайси вже переступили 5-річний рубіж, а багато хто з них вже вимагають обслуговування. Такий форм-фактор накладає свої особливості на ремонт і розбір пристрою, хоча головна відмінність цієї нетбуків не в цьому. Справа в тому, що замість термопасти на відеочіпі і процесорі там використовується термопрокладка.

ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНИЙ FAQ

1. термопрокладки

Це спеціальний термоінтерфейс з силікону, застосовуваний для охолодження деталей ПК з високим температурним режимом роботи.

2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?

Справа в тому, що виробники заліза не завжди оптимально розподіляють відеочіп і процесор - вони знаходяться на різній висоті на материнській платі. Таким чином при установці радіатора охолодження з'являються великі зазори. Великі настільки, що термопасти не вистачить, щоб їх закрити - адже великий шар термопасти не зможе забезпечити потрібного охолодження.

3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?

За ідеєю, Термопрокладки з великою натяжкою можна назвати густий-густий термопастой - вона містить в собі армирующие елементи, щоб термопрокладка «не розтікалася». Тобто теоретично густа термопаста зможе замінити не сильно товсту термопрокладку. Однак, як ми вже знаємо густий шар термопасти тільки зашкодить охолодження, тому використовувати її варто тільки якщо зазор не перевищує 0,2 мм. І, само собою, варто використовувати термопасту якомога «гущі», на кшталт КПТ-8 або Tuniq TX-3

4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?

Зазор у кожного виробника свій. Проблема в тому, що в мануалах і інструкціях по експлуатації даний параметр ніяк не регламентується.

Якщо ви не впевнені яку прокладку брати на свою модель, то візьміть 1 мм - це практично стандартний зазор для всіх моделей. Знову ж, поставивши прокладку товщиною, наприклад, 2 мм замість 0,5 мм, при наявності болтів, які притискають радіатор, ми отримаємо все ті ж 0,5 мм в місці з'єднання. Загалом, краще взяти товщі, чим тонше. Якщо все-таки не можете знайти досить товсту, то купуйте які є - поверх однієї термпопрокладкі можна «наліпити» ще одну (але цей варіант тільки на крайній випадок)

Список за моделями ноутбуків (ПОПОВНЮЄТЬСЯ!)

ПОКАЗАТИ СПИСОК

Asus Eee Pc 1015PX - ~ 0,8 мм

Asus K50AB - ~ 0,5 мм

Acer 5738ZG - ~ 1,5 мм

Acer Aspire 5741, 5742 - ~ 1 мм

Acer Extensa 5220 - ~ 0,5 мм

Acer Travelmate 8572 (G) - ~ 0,5 мм

Acer Aspire 5551, 5552 - ~ 0,5 мм

Acer Aspire 5520, 7520 - ~ 1 мм

Acer eMachines D640 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard HP 625 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard Pavilion dv6 - ~ 0,5 мм

Hewlett packard ProBook 4510s - ~ 1,5 мм

Hewlett packard 4525s - ~ 1,5 мм

Dell Inspiron 7720 - ~ 1мм

Lenovo G550 - 1 мм

5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?

Тут допоможе тільки метод «тику» в прямому сенсі цього слова. Потрібно докласти термопрокладку або пластилін, якщо термопрокладку поки не купили, тому що боїтеся замовити не ту товщину. Далі притискуєте, ставите, закручуєте радіатор. Відкручує все заново і дивимося на наш «зліпок». На ньому має бути відбиток кристала, це означає, що поверхні щільно стикаються, а значить у вас вірна товщина.

6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?

В інтернеті зустрічається така порада, як намазати термопрокладку по обидва боки термопастой. Але по факту - він марний. Термопрокладка створена, щоб «прибрати» зазор між радіатором і чіпом. Вона, сама по собі, липка, рівна і добре клеїться, тому додаткового «заповнення нерівностей» не треба. Відповідь на питання - можна, але навряд чи потрібно.

ТЕСТУВАННЯ термоінтерфейсом

Тепер ми протестуємо кожен окремий спосіб охолодження. Тест проходив після повного завантаження ОС і подальшим запусків онлайн-фільму в якості 720р через браузер Google Chrome. Тестування ми проводили на базі нетбука Asus EEE PC. Як дістатися до термопрокладки для даної моделі читайте в іншому нашому матеріалі.

Саморобна термопрокладка з бинта

Спосіб виготовлення термопрокладки з бинта вже є в інтернеті. Cуть в тому, щоб вирізати з бинта термопрокладку. Робіть бинт в кілька шарів - в 4-5. Можете обмазюкать його в термпопасте просто покомкав, тому що, якщо ви будете намагатися намазати його на бинт, то бинт просто розповзеться - такі реалії сьогодення - нормального бинта в аптеці не купити. Якщо він буде виходити за кристал процесора або відеочипа - нестрашно. Фото з процесора виготовлення:

Тестування показало не найкращий результат - температура вище норми при навантаженні (~ 80 градусів), фільм програвався з невеликими гальмами. Але одне можна сказати з упевненістю - до виключення ноута по досягненню критичної точки температури не дійде. Таку прокладку все-таки варто розглядати як тимчасовий варіант і / або обмежитися серфінгом в мережі, в загальному, не навантажувати ноутбук високопродуктивними завданнями.

ПІДСУМОК: СЕРЕДНІЙ РЕЗУЛЬТАТ (~ 80 градусів в навантаженні)

алюмінієва пластина

Найкращий варіант з усіх наших тестів - алюміній (як і мідь) має відмінну теплопровідність, тому відведення тепла від чіпа за допомогою таких пластин - мудре рішення. Питання тільки в тому, де їх дістати? Ми вирізали свої пластини зі шматка старого 1мм листа алюмінію. Але якщо ційного під рукою немає, то, як завжди, врятує aliexpress. Там можна замовити мідні пластини різної товщини: посилання на aliexpress

Повернемося до наших пластин. Ми різали «на око», що не звіряли з точністю до мм. Можливо, даний підхід буде дилетантським, але з іншого боку - чим більше площа пластини, тим більше вона дозволить «відвести» тепла, тому, якщо конструкція дозволяє можете вирізати і більшу за обсягом пластину - аби вона добре прилягала до чіпу.

Обов'язково нанесіть на пластину термопасту з обох сторін пластини.

Тестуємо. Вже на початку тесту результат був позитивним. У режимі спокою температура не піднімалася вище 50 градусів:

Потім стандартний тест з навантаженням:

ПІДСУМОК: КРАЩИЙ РЕЗУЛЬТАТ (~ 68 градусів в навантаженні)

Термопрокладка з Китаю

На жаль, багато відгуки в мережі про китайські термопрокладки - правда. Ми замовили їх з aliexpress (саме звідси - https://ru.aliexpress.com/item/100x100x1mm-GPU-CPU-Chip-Heatsink-Cool-Thermal-Conductive-Silicone-Pad/32550496325.html?spm=2114.13010608.0.0 .klbIAH & detailNewVersion = & categoryId = 200003315). Очікування не виправдалися -Охолодження не було і в помині. Процесор став миттєво нагріватися.

Спробували шар з двома Термопрокладки - стало тільки гірше, адже тепер шар був вже 2 мм. Надія була на те, що тиском радіатора «видавить» зайву термопрокладку і буде гарне щільне з'єднання. Але нажаль

ПІДСУМОК: незадовільний результат (~ 86-88 градусів в навантаженні)

шар термопасти

Шар термопасти ~ 0,1 мм виявився найгіршим варіантом серед тесту. Використовувалася термопаста Deep Cool Z5. Результат після початку перегляду перевищив 98 градусів і ноутбук аварійно вимкнувся.

ПІДСУМОК: найгірший результат (~ 98 градусів в навантаженні)

Задавайте свої питання до коментарі під цією статтею.

2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?
3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?
4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?
5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?
6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?
2. НАВІЩО ПОТРІБНА Термопрокладки, КОЛИ Є термопасте?
3. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте ЗАМІСТЬ Термопрокладки?
4. ТОВЩИНА ТЕРМОПРАКЛАДКІ ДЛЯ НОУТБУКА - ЯК ВИЗНАЧИТИ ПО ВИРОБНИКУ / МОДЕЛІ?
5. Як визначити товщину Термопрокладки САМОМУ?
6. ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ термопасте СПІЛЬНО З ТЕРМОПРОКЛАДОЙ?