Як вибрати зовнішній жорсткий диск (HDD) - 7 важливих моментів

Доброго дня Доброго дня.

Для зберігання і перенесення великих обсягів інформації досить зручно використовувати зовнішні жорсткі диски. Багато, звичайно, можуть заперечити - адже є "хмари". Але далеко не всю інформацію можна там зберігати (є конфіденційність і всі справи ...), та й інтернет у нас не скрізь і завжди швидкий.

Погодьтеся, зручно, коли на зовнішньому носії у вас є музика, фотки, фільми, ігри та прийшовши в гості, ви можете швиденько приєднати до ПК свій диск і включити програвання приємною композиції ...

У цій статті хочу навести декілька важливих моментів (на мій погляд), на які слід звернути увагу при виборі та купівлі зовнішнього диска. Я, звичайно, не був ніколи на заводі виробнику подібних пристроїв, і тим не менш, дещо який досвід ( У цій статті хочу навести декілька важливих моментів (на мій погляд), на які слід звернути увагу при виборі та купівлі зовнішнього диска ) Є: на роботі доводиться мати справу з трьома десятками подібних носіїв, так і вдома - ще десяток.

І так ...

***

⑴ Обсяг накопичувача

Чим більше тим краще!

Це правило актуально і для зовнішніх жорстких дисків (місця ніколи багато не буває). На сьогоднішній день, одні з найпопулярніших обсягів - це 1-4 ТБ (і найдешевших в плані ціна / к-ть ГБ). Тому, рекомендую придивлятися до дисків саме цього обсягу.

Тому, рекомендую придивлятися до дисків саме цього обсягу

Seagate Backup Plus Portable 5TB USB 3.0, Blue зовнішній жорсткий диск (STDR5000202)

Про диски 5-8 ТБ і більш ...

Такі теж є в сьогоднішній продажу. Але є пару "але", на які я б порекомендував звернути увагу:

  • не «обкатані" технології - надійність таких дисків, часто, залишає бажати кращого. Та й взагалі, я б не рекомендував одразу хапатися за будь-які нові та великого обсягу диски (поки ще виробники доведуть технологію їх виготовлення до досконалості ...);
  • таким дискам часто необхідно додаткове харчування. Якщо ви купуєте диск для ноутбука або ін. Переносного гаджета (який хочете підключати тільки до USB порту) - то подібні диски створять вам зайві "проблеми" ...

*

⑵ Про інтерфейс підключення

Найпопулярніші інтерфейси зараз у продажу - це USB 2.0 і USB 3.0. Рекомендую відразу ж "прицілюватися" і вибирати USB 3.0 (до 5 Гбіт / с; різницю в швидкості помітите навіть на око).

На практиці, як правило, швидкість копіювання / читання з зовнішнього диска по USB 2.0 - досягає 30-40 Мб / с, по USB 3.0 - до 80-120 Мб / с. Тобто різниця є, тим більше, що диск USB 3.0 - універсальний, і його можна підключити навіть до тих пристроїв, які підтримують тільки USB 2.0.

До речі, щоб відрізнити порт USB 2.0 від USB 3.0 - зверніть увагу на колір. Зараз більшість виробників позначає порти USB 3.0 синім кольором.

Як відрізнити порт USB 3.0 від порту USB 2.0 (USB 3.0. Порт позначений синім кольором)

Порт позначений синім кольором)

Ще один показовий приклад: USB 2.0 і USB3.0

До речі, якщо у вас на ноутбуці (комп'ютері) є новий порт USB Type-C (швидкість до 10 Гбіт / c) - то зараз у продажу починають з'являтися диски з подібним інтерфейсом, і є сенс придивитися до таких модельки. Також зазначу, що є всілякі перехідники для підключення дисків з USB 3.0 (наприклад) до нового порту USB Type-C.

Перехідник USB Type-c на USB 3.1

Доповнення: є також і інші стандарти SATA, eSATA, FireWire, Thunderbolt. Зустрічаються вони набагато рідше, ніж USB і зупинятися на них не бачу сенсу, тому що абсолютна більшість користувачів влаштує USB інтерфейс.

*

⑶ Про окремий блок живлення

Є диски як з додатковим джерелом живлення, так і без оного (працюють від харчування USB порту). Як правило, диски, що працюють тільки від USB порту не перевищують обсягом 4-5 ТБ (це максимум, що я зустрічав в продажу).

Зазначу, що диски з додатковим адаптером працюють швидше і стабільніше. Але, все-таки, зайві дроти створюють незручність, і не завжди є можливість підключити диск до розетки - наприклад, при використанні диска в роботі за ноутбуком.

Є ще одна проблема, на яку варто звернути увагу: не завжди і не всім моделям дисків вистачає живлення від USB порту (наприклад, в тих випадках, коли пристрій працює від невеликого нетбука або до USB підключений не тільки диск - харчування для HDD може не вистачати !). У випадках нестачі харчування - диск може просто стати "невидимим". Про це я вказував в цій статті: https://ocomp.info/pc-ne-vidit-vneshniy-hdd.html

З практики ...

Дисків, яким вистачало харчування від USB порту: Seagate Expansion 1-2 TB (не плутати з лінійкою Portable Slim), WD Passport Ultra 1-2 TB, Toshiba Canvio 1-2 TB.

Диски, з якими були проблеми (і час від часу вони ставали невидимими в Windows): Samsung 1-2 TB, Seagate Portable Slim 1-2 TB, A-DATA 1-2 TB, Transcend StoreJet 1-2 TB.

В принципі, якщо зіткнетеся з нестачею харчування, можна спробувати використовувати USB розгалужувач з блоком живлення. Такий пристрій дозволить підключати до одного порту USB - відразу кілька дисків, і всім їм вистачить харчування (навіть при підключенні до "слабкого" нетбуку).

Такий пристрій дозволить підключати до одного порту USB - відразу кілька дисків, і всім їм вистачить харчування (навіть при підключенні до слабкого нетбуку)

USB перехідник з блоком живлення

*

⑷ Про форм-фактор // розмір

Форм-фактор - задає розмір диска. Років 10-15 тому - спеціальний клас як "Зовнішні жорсткий диск" був відсутній, і багато хто використовував звичайні HDD, заставлені в спеціальний бокс (коробку) - тобто збирали самостійно такий переносний диск. Звідти і вийшли два найпопулярніших форм-фактора зовнішніх HDD - 2,5 і 3,5 дюйма.

3,5 "

Великі, важкі і габаритні диски. Найбільш ємні на сьогоднішній день (ємність одного HDD досягає 8 ТБ і більше!). Найбільше підходять для стаціонарного ПК (або до ноутбука, який рідко переносять). Як правило, забезпечують більш високу швидкість передачі даних (у порівнянні з 2,5 ").

Подібні диски рідко випускаються в ударопрочних корпусах, тому вони вкрай боятися трясіння або вібрацій. Ще одна особливість: вони не можуть працювати без блоку живлення (зовсім!). Зайві дроти не додають їм зручності ...

Стаціонарний зовнішній жорсткий диск 3,5 "(зверніть увагу на габарити) - підключається до мережі 220В через блок живлення

2,5 "

Найбільш популярний і затребуваний тип дисків. Їх габарити порівнянні зі звичайним смартфоном (трохи більше). Більшості дисків вистачає харчування USB порту для повноцінної роботи. Зручні як в дорозі, так і вдома, для підключення як до ПК, так і до ноутбука (та й взагалі, до будь-якій техніці з USB портом).

Нерідко, коли подібні диски поміщені в спец. ударостійкий корпус, що дозволяє їм продовжити "живучість" (актуально для дисків, які часто бувають в дорозі і піддаються вібраціям).

ударостійкий корпус, що дозволяє їм продовжити живучість (актуально для дисків, які часто бувають в дорозі і піддаються вібраціям)

WD My Passport 1TB, Blue зовнішній жорсткий диск

З мінусів: їх ємність трохи нижче, ніж в 3,5 "дисків (на сьогоднішній день досягає 5 ТБ). Також деяким моделям дисків не завжди вистачає живлення USB порту, і вони" відвалюються "при роботі (тобто стають невидимими для ОС Windows).

*

⑸ Швидкість роботи диска

Ваша швидкість роботи з диском залежить від декількох складових:

  1. від інтерфейсу: на сьогоднішній день найбільш кращий варіант по співвідношенню ціни / швидкості - це стандарт USB 3.1 (набирає також популярність USB Type-C);
  2. від швидкості обертання шпинделя: у зовнішніх накопичувачах зустрічаються 5400 об / хв, 7200 об / хв і 4200 об / хв. Чим вище обороти - тим вище швидкість зчитування інформації (і тим сильніше шумить диск, і сильніше гріється). Зазвичай 2,5 "диски йдуть 4200 і 5400 об / хв., Диски 3,5" - 7200 об / хв .;
  3. від розміру кеша (тимчасової пам'яті, що дозволяє отримувати швидкий доступ до самої часто-використовуваної інформації): зараз найбільш популярні диски з кешем 8-64 МБ. Природно, що чим вище кеш - тим диск дорожче ...

Особиста думка: в більшості випадків, зовнішні диски купуються для складування різних мультимедіа даних - музики, фільмів, фото і т.д. І при таких завданнях, різниця в швидкості роботи диска з 7200 об / хв і 5400 об / хв - не суттєва, і не грає великої ролі. Єдиним моментом (в плані швидкості) при виборі, я б акцентував увагу на наявність інтерфейсу USB 3.1 (а то в продажу ще досить багато дисків з інтерфейсом USB 2.0).

*

⑹ Захист від вологи та хутро. пошкоджень. Паролі та захист від злому

Деякі моделі дисків мають додатковий захист від ударів, від пилу, вологи та ін. Природно, подібні диски коштують дорожче звичайних, іноді, вартість вище в кілька разів!

На мій погляд, всі ці навороти - якщо і допомагають, то тільки вже від зовсім незначних подій. Якщо диск чекає сильного удару - то корпус хоч і пом'якшить його, але сильно справі не допоможе. Виходячи зі своєї практики "сумних" випадків, скажу, що ударостійкий корпус у моделей, вартість яких не перевищує 350 $, що не запобігала пошкодження диска. Дорожчі диски, не використав, і критикувати заочно не можу На мій погляд, всі ці навороти - якщо і допомагають, то тільки вже від зовсім незначних подій .

На мій погляд, якщо і купувати подібні диски - то за вартість не вище ніж на 10-20% від вартості інших дисків (і вже точно подібний захист не варто як 2-3 звичайних диска).

Додам, що нерідко диски виходять з ладу і без всяких ударів і струсів. Я б більше рекомендував звертати увагу на надійність лінійки (модельного ряду HDD) і відгуків про неї.

Портативний пристрій Transcend StoreJet 25M3 поєднує в собі переваги нагородженої ударопрочной серії зовнішніх жорстких дисків StoreJet М

Що стосується всіляких пральних захистів накопичувача, то диск можна захистити і за допомогою безкоштовних утиліт (причому, невідомо, що буде надійніше Що стосується всіляких пральних захистів накопичувача, то диск можна захистити і за допомогою безкоштовних утиліт (причому, невідомо, що буде надійніше   ) ).

Про те, як захистити флешку (диск) паролем, можете дізнатися в цій статті: https://ocomp.info/kak-postavit-parol-na-file.html

*

⑺ Про виробників, що надійніше

Зрозуміло, що все, що написано нижче - це умовні і не дуже-то репрезентативні дані. Оскільки щоб зробити реальну статистику найнадійніших дисків - необхідно протестувати тисячі дисків (а не кілька десятків, як я). І тим не менше, висловлю свою точку зору ...

  1. WD My Passport - одні з найбільш надійних, не один диск з цієї лінійки не вийшов з ладу. Та й до роботи нарікань особливих немає: не шумлять, чи не гріються, завжди "видимі". Цінник на 10-15% на них вище, ніж на інші аналогічні диски, але вони того варті. Додам, що також їх габарити трохи більше, ніж у тих же Seagate Portable Slim (але на мій погляд це не суттєво) ...
  2. WD My Cloud - в принципі, все те ж саме, що сказано вище, актуально і для цієї лінійки;
  3. Toshiba Canvio - незважаючи на те, що диски не так давно з'явилися на ринку, нарікань до них особливо немає. Поки ні з одним з 4-х дисків проблем не було;
  4. Seagate Expansion - середні за якістю (5 з 7 дисків працюють, 2 були здані по гарантії, що не пропрацювали і року ...). Проблем з "видимістю" немає, але зазначив би, що багато диски з цієї лінійки "шумлять" при роботі;
  5. Seagate Portable Slim - на мій погляд, найгірша лінійка (всюди, де зустрічається "Seagate Slim" - краще остерігатися!). Можливо, що просто не пощастило так мені, але 5 з 5 дисків прийшли в непридатність протягом 1,5 року після покупки;
  6. A-DATA - в цілому працюють (4 з 5 дисків пропрацювали вже більше року), але дискам цього виробника не завжди вистачає живлення від USB при використанні на ноутбуках;
  7. Transcend StoreJet - цікавий варіант тому їх диски захищені спец. корпусом від легких струсів. По надійності ніяких питань не виникало (правда, у мене їх всього 2), є проблема з "шумом" при роботі і "видимістю" без доп. харчування;
  8. Silicon Power (Armor) - відгук негативний, тому що 3 з 3 дисків не виправдали навіть початкових очікувань: швидкість передачі даних невисока (навіть при підключенні до USB 3.0), часто "відвалюються" і стають невидимими. Чи не робота - а кошмар ...

***

А чим користуєтеся ви?

Додатки по темі вітаються ...

Всім удачі і хорошого вибору!

Інші записи:

А чим користуєтеся ви?