Залили ноутбук: вирішуємо проблему швидко

  1. Попереджений значить озброєний
  2. Нести в сервісний центр чи ні
  3. Як це буває в реальному житті
  4. А якщо пролилася не вода
  5. Що робити з клавіатурою

Застосування ноутбука істотно спрощує наше життя. Ми стали настільки нерозлучними з цим комп'ютерним девайсом, що часом забуваємо про елементарні правила експлуатації. Часто так буває, що ми сідаємо перед екраном ноутбука за чашкою ароматної кави, чаю або ж іншого улюбленого напою, і раптово наша спритність і координація нас покидають, і ми випадково перекидає на клавіатуру весь вміст чашки. І тут зволікати вже не можна. Необхідно діяти швидко, зібрано і цілеспрямовано. Важливо усунути всі патьоки і вологу якомога швидше, інакше ремонту не уникнути.

Важливо усунути всі патьоки і вологу якомога швидше, інакше ремонту не уникнути

Якщо Ви з тих любителів, які звикли переносити свій прийом їжі до ноутбука, то настійно рекомендуємо прочитати цю статтю. Вчасно набуті знання - запорука швидкої реакції на проблему і її грамотного усунення. Повірте, поки Ви знайдете в Google, що робити, якщо Ви залили ноутбук , Всі поради і рекомендації з цього приводу вже виявляться марними. Рідина швидко проникне всередину корпусу, зашкодить «начинку» і все, що Вам залишиться - це збирати гроші на новий ноутбук.

Попереджений значить озброєний

З АЛІТА ноутбук не терпить суєти. Тут необхідно діяти вкрай швидко. Не зволікаючи ні хвилини:

  1. З ноутбука виймаємо штекер для відключення блоку живлення.
  2. Чи не чекаємо, поки система вимкнеться, відразу дістаємо батарею після від'єднання від електромережі.
  3. Перевертаємо ноутбук клавіатурою вниз, щоб з нього вилилася вся рідина.
  4. Ми залишаємо девайс сушитися десь на добу. Чи не намагаємося включити девайс або під'єднати до нього батарею!

Втім, можна і не чекати поки ноутбук просохне, а відразу нести його в сервіс. Іноді вдається обійтися і без походу, якщо, наприклад, не озброєним оком видно, що вода пролилася, частково намочивши клавіатуру і корпус, але не прям затоку. Тому тут важливо діяти по ситуації і розуміти, коли з походом в сервісний центр краще не зволікати, а коли можна легко обійтися і без нього.

Нести в сервісний центр чи ні

Це найважливіший і найбільш важливе питання, що виникає при такій серйозній проблемі як затоку ноутбука. Однозначної відповіді на нього ми не даємо, адже рішення залежить від декількох факторів. Але ми розглянемо всі найбільш важливі моменти, які і приведуть Вас до правильного вибору.

По-перше, необхідно об'єктивно оцінити, наскільки сильно Ви залили ноутбук. Якщо проблема очевидна неозброєним поглядом - то ніякі компроміси тут недоречні, однозначно, після всіх відновлювальних заходів, які ми описали вище, потрібно відвідати сервісний центр.

Якщо проблема очевидна неозброєним поглядом - то ніякі компроміси тут недоречні, однозначно, після всіх відновлювальних заходів, які ми описали вище, потрібно відвідати сервісний центр

По-друге, багато що залежить від Вашої технічної підготовки. Наскільки Ви досвідчені в ремонті комп'ютерної техніки? Чи є у Вас навички в складанні / розбиранні ноутбуків? Навіть якщо Ви вирішили спробувати виправити ситуацію з лептопом, але у Вас нічого не вийшло, і, врешті-решт, все одно довелося йти в сервісний центр, не бійтеся розповісти ремонтникам правду. Це допоможе швидше і точніше визначити проблему, ступінь її складності і найбільш оптимальні шляхи для її вирішення.

Як це буває в реальному житті

Ви пролили воду на клавіатуру ноутбука. Швидко виконали всі перераховані вище рекомендації. Дивіться і не розумієте, це сильно залитий ноутбук або від такої кількості води нічого не буде.

Щоб зрозуміти, заподіює шкода пролита вода, потрібно переконатися в тому, що:

  • На материнській платі немає корозії;
  • Клавіатура справно працює.

Для цього доведеться розібрати ноутбук. Якщо у Вас немає досвіду в творі подібного розбору, то зараз не найкращий час, щоб почати цьому вчитися. Важливо виконувати всі процедури акуратно і з розумом, щоб не нашкодити своєму лептопу ще більше.

Досвідчений майстер виробляє ретельний огляд плати через лупу. Всі елементи повинні бути без почорніння і нальоту (найчастіше білого / жовтого), особливо в місцях пайки. Якщо ж подібна зміна Ви все-таки виявили, необхідно пропаять місце ураження, попередньо видаливши з нього наліт і зачистивши. Для зачистки можна використовувати як звичайну зубну щітку, так і акуратненько пальцем пошкребти або спиртом протерти. Тут потрібно дивитися по ситуації і масштабом подібних забруднень.

Тут потрібно дивитися по ситуації і масштабом подібних забруднень

Коли очисні операції вже залишилися позаду, можна вже пропаять пошкоджену ділянку паяльником. Нальоту занадто багато? Тоді материнську плату зазвичай промивають під сильним напором теплої води. Тільки попередньо знімають з неї справні елементи: модем, батарейку csmos, процесор, оперативну пам'ять і ін. Іноді для поліпшення очищення використовують щітку, наприклад, зубну. Тільки чистити нею потрібно акуратно, щоб не пошкодити дрібні елементи на платі.

Промиту плату залишають сушитися не менше, ніж на добу. Це обов'язково. Тому що в процесі промивання волога здатна проникнути навіть під чіпи BGA, що здатне змусити їх коротити, внаслідок чого з'являється корозія, боротися з якою буде вже не так просто.

Коли материнська плата висохла, майстер приступає до пайки, після встановлює її в корпус. Далі перевіряється її працездатність. Чи не заробила? Значить походу в сервіс вже не уникнути. Адже, щоб відшукати несправний компонент самому, потрібні не просто знання, а й досвід.

А якщо пролилася не вода

Пролили на клавіатуру не звичайну воду а чай, сік або каву? Алгоритм Ваших дій від цього не зміниться. Іноді вдається обійтися без першої просушування материнки, а відразу приступити до її промиванні. Але після цього плату все одно потрібно довго і ретельно просушити.

У Вас унікальний випадок? Улюблений кіт зробив на клавіатурі ноутбука калюжу? У такій ситуації діяти необхідно ще швидше, адже вміст калюжі - дуже їдка річ, тут кожна хвилина метушні може коштувати ноутбука життя. Ну і запах, звичайно, не найкращий, який, якщо довго копатися, вивести вже буде практично неможливо.

Агресивно впливають на «начинку» лептопа і такі газовані напої як пепсі або кола. Якщо відразу не відреагувати на проблему, то потім можна буде вже не поспішати: лептоп буде не врятувати.

Що робити з клавіатурою

Залиту клавіатуру, безумовно, паяти не потрібно. Якщо на неї була пролита вода, то все, що необхідно зробити - це зняти її і просушити. Іноді і знімати її з ноутбука не доводиться. Зазвичай майстри дивляться по ситуації.

Пролили на клавіатуру не воду? Потрібно попередньо зняти клавіші, промити їх, а потім вже просушити.

Коли всі компоненти перевірені і просушені, то після їх складання в єдину систему, необхідно перевірити, наскільки добре вони працюють. Якщо ж Ви помітили, що деякі кнопки не працюють - зверніться в сервісний центр, де Вам ще раз розберуть клавіатуру і відремонтують.

Тепер Ви знаєте, що необхідно робити при залитої клавіатурі. Будьте акуратними і дбайливими зі своїми лептопами!

Будьте акуратними і дбайливими зі своїми лептопами

Наскільки Ви досвідчені в ремонті комп'ютерної техніки?
Чи є у Вас навички в складанні / розбиранні ноутбуків?
Нальоту занадто багато?
Чи не заробила?
У Вас унікальний випадок?
Улюблений кіт зробив на клавіатурі ноутбука калюжу?
Пролили на клавіатуру не воду?