Як вибрати механічну клавіатуру

  1. Особливість механічної клавіатури і чому вона повинна бути у вас на столі
  2. Вибір форм-фактора механічної клавіатури
  3. Вибір механізму натискання в механічній клавіатурі

Ч еловек так чи інакше вводить інформацію в комп'ютер за допомогою клавіатури

Ч еловек так чи інакше вводить інформацію в комп'ютер за допомогою клавіатури. Хтось може не так активно її використовувати, хтось, за службовим обов'язком, змушений годинами вистукувати довгі багатосторінкові документи. В цілому, багато дуже халатно ставляться до вибору клавіатури, не знаючи, що від неї безпосередньо залежить зручність роботи з комп'ютером. Також мало хто знає, що найкращим типом клавіатури на ринку є механічна клавіатура. Давайте відразу розставимо всі крапки над «i»: ми прекрасно розуміємо, що механічні клавіатури далеко не дешеві, крім того, вони не всім можуть сподобатися. Але повірте, якщо ви жодного разу в житті не набирали текст на такій клавіатурі, то ви багато втратили.

Як ви вже здогадалися, в нашому матеріалі ми поговоримо з вами про те, як купити правильну механічну клавіатуру. Та й взагалі, постараємося пояснити вам, що собою являє механічна клавіатура і чому вона така класна. І так, приступимо.

Особливість механічної клавіатури і чому вона повинна бути у вас на столі

Особливість механічної клавіатури і чому вона повинна бути у вас на столі

Більшість сучасних клавіатур для персональних комп'ютерів для механізму натискання кнопок використовують гумові прокладки. Тобто, коли ви натискаєте кнопку, ви прогинається цю прокладку до такої міри, поки контакт на кнопки не замкне контакт на майданчику. В цілому, такий варіант клавіатури виграє за рахунок дешевизни і щодо тихої роботи. Правда, набираючи текст на такій клавіатурі ви не отримаєте чіткої тактильного відчуття натискання, та й з часом така прокладка під клавішами точно втратить свої еластичні властивості і вам доведеться звикати до нової сили натискання

Трохи інша ситуація з ноутбучним клавіатурами. Вони для натискання клавіш використовують спеціальний механізм типу «ножиці», завдяки якому ми маємо кращі тактильне почуття натискання, менший хід клавіш і низький рівень шуму. Правда, термін служби таких клавіатур також невеликий.

Процес натискання клавіш на механічній клавіатурі найкраще описати як електронну плату з безліччю перемикачів. Наприклад, найпоширеніший тип натискання клавіш на механічній клавіатурі - це Cherry. Суть його полягає в тому, що коли ви натискаєте на клавішу, шток в ній переміщається вниз і замикає контакт на платі. Крім цього типу натискань існують також і інші типи. Наприклад, тип натискання Topre, який також популярний, але дуже дорогий. Тут для натискання використовується гумова мембрана і конічна пружина. Сам факт натискання фіксується по зміні електричної ємності пружини.

Як говорить статистика, використання механічних клавіатур набагато підвищує комфорт набору тексту. Досягається це завдяки тому, що ви можете постійно відчувати тактильно саме натискання клавіші і вам не потрібно тиснути їх до кінця. Крім того, такий тип клавіатури ідеально підійде для геймерів, оскільки вони спрацьовують набагато швидше класичних мембранних клавіатур.

Крім того, механічні клавіатура надзвичайно витривалі. Як показує статистка, механізм натискання клавіш може витримувати до мільйона натискань. Тому, навіть при досить інтенсивному використанні така клавіатура здатна прослужити довгі роки. Варто відзначити, що деякі ентузіасти для того, щоб продовжити термін життя своєї улюбленої клавіатурі можуть перекидати на неї механізми натискання з інших моделей.

Вибір форм-фактора механічної клавіатури

І так, ми з вами вже розібралися в тому, що собою являє механічна клавіатура. Тепер перейдемо безпосередньо до критеріїв вибору. Перша куля при виборі клавіатури - це визначитися з форм-фактором. Як не дивно, тут у вас є широкий вибір.

  • Повнорозмірна клавіатура. 100% або повнорозмірна клавіатура - це класична клавіатура з додатковим цифровим блоком. Тобто, в такій клавіатурі у вас є повний набір всіх необхідних клавіш для роботи з комп'ютером. Головний недолік таких клавіатур - вони занадто великі і громіздкі. Крім того, часто вони неефективні через те, що вам доводиться далеко переміщати руки щоб дотягнутися до необхідних клавіш. Якщо ви не часто вводите цифрову інформацію, то додатковий цифровий блок може стати для вас справжнім тягарем.

Якщо ви не часто вводите цифрову інформацію, то додатковий цифровий блок може стати для вас справжнім тягарем

  • 80% клавіатури (TKL) - це та ж сама класична клавіатура, але вже без додаткового цифрового блоку. Якщо ви не так часто використовуєте цифровий блок, тоді ця клавіатура точно вам підійде. Крім того, такі клавіатури менше за розміром, так і мишка тоді не так відсунута в сторону.

Крім того, такі клавіатури менше за розміром, так і мишка тоді не так відсунута в сторону

  • 60% клавіатура - дуже популярний форм-фактор клавіатури в останні роки. Така клавіатура має тільки блок букв, цифрові клавіші і блок клавіш для управління. На ній немає виділеного блоку стрілок і функціональних F-клавіш і цифрового блоку. Доступ до цих клавішах здійснюється через натискання функціональної клавіші Fn а також іншої. В цілому такі клавіатури дуже компактні та ефективні після звикання до доступу до відсутніх клавішах через кнопку Fn.

В цілому такі клавіатури дуже компактні та ефективні після звикання до доступу до відсутніх клавішах через кнопку Fn

  • 65% клавіатура - це проміжний варіант між 80% і 60% клавіатурою. Головна її відмінність від 60% клавіатури полягає в тому, що у неї є клавіші зі стрілками, а також клавіші PgUp, PgDown і так далі.

Головна її відмінність від 60% клавіатури полягає в тому, що у неї є клавіші зі стрілками, а також клавіші PgUp, PgDown і так далі

  • 40% клавіатура - це надзвичайно маленький форм-фактор, в якому є тільки блок букв. Всі інші клавіші повішені на одну або дві функціональні клавіші. Навіщо такі клавіатури? Все дуже просто: вони не займають багато місця на столі, руки не повинні далеко переміщатися в пошуках потрібної клавіші, що різко підвищує вашу ефективність.

Вибір механізму натискання в механічній клавіатурі

Вибір механізму натискання в механічній клавіатурі

Після того, як ви визначитеся з форм-фактором вашої механічної клавіатури, варто перейти до вибору типу механізму натискання. Як ми вже писали вище, найпопулярнішим типом механізмів натискання є механізм Cherry. Оскільки термін патенту на цей механізм закінчився вже років п'ять назад, то на ринку з'явилося багато клонів з зворотною сумісністю.

В цілому механізм Cherry буває трьох різних видів: з чітким кліком, з підвищеною тактильністю і лінійні. Крім того, кожна категорія має як варіант з легким натисканням, так і з більш тугим.

Який тип механізму вибрати вам? Тут все дуже індивідуально. Так, наприклад, люди, які звикли працювати ще на стародавніх друкарських машинках, люблять використовувати жорсткі тактильні механізми або механізми з чітким кліком. Механічні ігрові клавіатури часто використовують м'які лінійні механізми. Ми ж рекомендуємо використовувати м'які тактильні механізми, оскільки у них дуже інформативне натискання клавіш без додаткового клацання.

Ви також можете спробувати тип механізму натискання клавіші Topre. Але майте на увазі, що клавіатур з таким механізмом дуже мало. Та й коштують вони помітно дорожче.

підсумки

Купівля клавіатури - це дуже важливий момент, адже від цього залежить загальна ефективність і зручність від роботи з комп'ютером. Якщо вам доводиться багато набирати тексту або ви хочете, щоб в іграх не було затримок через тривале натискання клавіш, тоді купуйте механічну клавіатуру. Завдяки унікальному механізму натискання клавіш, така клавіатура дозволить вам точно відчути момент натискання клавіші, а також визначити висоту спрацьовування натискання. Крім того, механічна клавіатура має високий запас довговічності, що точно виправдає вкладені в неї інвестиції. Вдалих вам покупок і до зустрічі в наступних матеріалах.

Про те як вибрати хорошу ігрову мишку читайте в наступному огляді .

Навіщо такі клавіатури?
Який тип механізму вибрати вам?