HDD і SSD для ноутбука У чому відмінності? Чи дійсно потрібно це знати, щоб купити ноутбук?

  1. Битва накопичувачів
  2. SSD: швидше, легше, сильніше?
  3. HDD застарів? Так, але ж ні!

Ще пару років тому проблеми з вибором накопичувача не було в принципі: через високу ціну SSD пересічному користувачеві могли хіба що снитися. Але в стрімко мінливому світі інновації стають доступними широкому колу людей дуже скоро. І зараз ми можемо вибирати з тисяч пропозицій на ринку. Але навіщо знати про відмінності HDD і SSD для ноутбука?

Битва накопичувачів

SSD, або ж твердотільний накопичувач, не містить рухомих елементів. SSD важить менше і працює тихо: шуміти там нічому. Тут немає зчитують головок, що витрачають ресурси акумулятора. Отже, енергоспоживання буде низьким. Але є одна особливість, яка робить вибір не очевидним. Про неї розповімо далі.

HDD, або ж накопичувач на жорстких магнітних дисках, складається з рухомих деталей. Пластини намагнічені і зазвичай обертаються зі швидкістю 5400, 7200 або 10000 обертів на хвилину. Спеціальна головка записує, видаляє і зчитує інформацію з магнітних дисків. Вся ця механіка шумить. І саме за характерний «клацали» звук під час роботи перших моделей жорсткі диски назвали «вінчестерами».

Так що ж краще? Давайте з'ясуємо.

SSD: швидше, легше, сильніше?

Енергоспоживання «твердотілих» значно нижче, ніж у жорстких дисків, що дуже важливо для автономності лептопа. Вони працюють швидко і надійно, дають користувачеві моментальний доступ до необхідної інформації.

Особливість SSD - обмежена кількість циклів запису Особливість SSD - обмежена кількість циклів запису. Але тенденції такі, що інформацію ми все частіше зберігаємо в «хмарі», а ноутбуки помітно «втрачають» у вазі і обсягах. Тому SSD - це технологія майбутнього, в якому швидкість доступу до даних, мініатюрність і автономність пристроїв для роботи відіграють ключову роль.

Наприклад, за рахунок об'єднання SSD і мобільного процесора Intel Core i7-8550U, а також продуманої системи охолодження, в таких ультрабуки, як   Lenovo YOGA 920   , Час автономної роботи досягає 15 годин Наприклад, за рахунок об'єднання SSD і мобільного процесора Intel Core i7-8550U, а також продуманої системи охолодження, в таких ультрабуки, як Lenovo YOGA 920 , Час автономної роботи досягає 15 годин.

Надійність у твердотільних накопичувачів вище, ніж у жорстких дисків Надійність у твердотільних накопичувачів вище, ніж у жорстких дисків. Так, що працює з SSD ноутбук можна закинути в рюкзак і піти у справах, а не вимкнений ноутбук з HDD при такому зверненні швидше за все працювати відмовиться. При різкому русі голівки, що зчитує може подряпати магнітний диск, через це HDD потребують ремонту, а ви можете втратити дані.

Але ця проблема ніяк не стосується ноутбуків для бізнесу ThinkPad від Lenovo: для HDD в цих пристроях використовується технологія Active Protection System, яка захищає накопичувач від втрати даних шляхом примусової «парковки» голівки, що зчитує. У будь-якому випадку, в ряді моделей можна вибрати тип накопичувача, наприклад, ThinkPad T470 з HDD і ThinkPad T470 з SSD.

HDD застарів? Так, але ж ні!

Особливість жорсткого диска, не рахуючи «співу», - необхідність в регулярному фрагментації. HDD відмінно справляються з великими масивами даних, але з часом, якщо користувач завантажує їх купою дрібних файлів, швидкість роботи такого накопичувача помітно падає.

Зчитує голівці потрібно все більше часу, щоб відшукати необхідну інформацію на поверхні магнітного диска. Повернути колишню швидкість роботи допомагає регулярна дефрагментація. Більшість користувачів вважають її маловажной процедурою, але вона обов'язкова для адекватної роботи пристрою, упорядкування даних в просту і зрозумілу систему.

Здавалося б, SSD виграє за всіма параметрами Здавалося б, SSD виграє за всіма параметрами. Але для остаточного вибору потрібно вивчити питання всебічно.

Так, HDD відрізняється великою ємністю: можна знайти моделі об'ємом і 10, і 12 ТБ. Максимальна ємність SSD поки знаходиться в межах 4 ТБ, але в майбутньому це обіцяють виправити.

HDD потрібен тим, хто локально зберігає велику кількість інформації: фотографам, операторам, графічним дизайнерам, фахівцям з монтажу, інженерам та іншим експертам.

Та й в стартовому ноутбуці HDD краще твердотільного накопичувача. Якщо потрібно поєднати швидкість роботи системи і об'ємне сховище, варто придивитися до пристроїв, що працюють з тандемом з HDD і SSD, наприклад, таким моделям, як бізнес-ноутбуки від Lenovo ThinkPad E570 і IdeaPad 520 .

Для задач, в яких важлива швидкість (рендеринг відео, обробка даних для фондових ринків і аналітика), SSD - must have Для задач, в яких важлива швидкість (рендеринг відео, обробка даних для фондових ринків і аналітика), SSD - must have.

Наприклад, твердотільний накопичувач дозволяє запустити Windows за 10-15 секунд. Обмеження в кількості циклів запису перестали бути важливими. Сучасні моделі SSD при щоденній перезапису 20 ГБ інформації працюють як мінімум п'ять років - не кожен HDD прослужить довше. А коли твердотільний накопичувач не зможе перезаписувати інформацію, він перейде в режим «тільки читання», і жоден біт НЕ буде втрачено.

І не варто забувати - висока продуктивність системи залежить від усіх комплектуючих. І швидкий накопичувач не зможе компенсувати «слабкий» процесор, мала кількість оперативної пам'яті або недостатню продуктивність відеокарти.

Знання про відмінності між HDD і SSD допоможуть раціонально вибрати ноутбук з відповідним носієм - оптимальний для роботи або розваг. Якщо ви зіткнулися з питаннями і труднощами або хочете зануритися в тонкощі роботи моделей, задати питання експертам і знайти потрібну інформацію ви можете на англомовному і російськомовному форумах. А якщо вам потрібно знайти оптимальний лептоп швидко, звертайтеся до консультантів онлайн-магазину shop.lenovo.ua. Вибирайте інновації і досягайте успіхів разом з технікою Lenovo!

HDD застарів?
Але навіщо знати про відмінності HDD і SSD для ноутбука?
Так що ж краще?
SSD: швидше, легше, сильніше?
HDD застарів?