Хороший ноутбук для професіонала - як зробити правильний вибір

  1. Що таке професійний ноутбук
  2. Параметри професійного ноутбука
  3. Процесор і оперативна пам'ять ноутбука
  4. Диск для ноутбука
  5. екран ноутбука
  6. відеокарта ноутбука
  7. Сенсорна панель і клавіатура
  8. акумулятор ноутбука
  9. Підключення до інтернету
  10. роз'єми ноутбука
  11. Гарантія на ноутбук від виробника
  12. Аксесуари для професійного ноутбука
  13. Рекомендовані професійні ноутбуки

Ноутбуки для професіоналів представляють собою окремий, але дуже цікавий сегмент мобільних пристроїв. Через специфічний попиту мають спеціально підібрані компоненти, в тому числі потужні процесори, велика кількість оперативної пам'яті, а також спеціалізовані клавіатури, дисплеї з високою роздільною здатністю і багато інших зручностей.

Що таке професійний ноутбук

Говорячи «професіонал», ми маємо на увазі користувача, який використовує ноутбук в робочих цілях. Ноутбук - це той самий інструмент роботи, а його покупка - інвестиція в комфорт і ефективність. З цих причин, варто перед покупкою ноутбука ретельно перевірити конфігурацію на наявність підтримки програм. Не тільки тих, з якими ви працюєте кожен день, але і тих, які тільки збираєтеся спробувати.

До числа професіоналів відносяться художники, програмісти, архітектори, лікарі, юристи, дизайнери, всілякі фрілансери, адміністратори мереж, копірайтери, журналісти, фотографи , А також люди, що ведуть власний бізнес.

Перераховані вище професії пов'язані з виїздами до клієнтів, тому професійний ноутбук повинен бути легкий і презентабельний. Кращий варіант - це корпус з металу, який легкий, міцний і ефектний, одночасно.

Набір професійних програм, в свою чергу, включає додатки для стиснення і редагування відео, віртуалізації операційних систем, візуалізації або обробки графіки, управління продажами або складом. Тому професійний ноутбук повинен справлятися також з одночасною підтримкою декількох програм і вкладок в браузері, що дозволяє паралельно плавно переходити між ними. Цю функцію часто називають многозадачностью.

Параметри професійного ноутбука

У питанні вибору відповідної моделі ноутбука, на жаль, немає золотої середини. Як вже було зазначено раніше, професійні спрямування суттєво відрізняються між собою, а це тягне за собою вибір різних конфігурацій. Ясно одне - таке обладнання повинно бути, перш за все, ефективно і швидко реагувати на команди.

У цій статті ми представимо основні параметри професійного ноутбука. У наступних статтях ми розглянемо ноутбуки для графічних дизайнерів, ноутбуки для бізнесу та інших сфер діяльності.

Процесор і оперативна пам'ять ноутбука

У роботі з програмами Adobe Premiere, Photoshop, AutoCAD, Microstation або 3DMax, необхідні швидкі і потужні процесори, а також велика кількість оперативної пам'яті. Оперативна пам'ять повинна бути теж швидка. Тактова частота 2133 МГц, що використовується в моделях DDR4, буде ідеальна.

Для кодування відео або рендеринга сцени і 3D-об'єктів потрібні багатоядерні процесори. Відмінним вибором є, безсумнівно, Intel i7 з чотирма ядрами, але для кращої ефективності їх тактова частота повинна бути високою.

В разі обробки фотографій на перший план виходить швидкість і кеш-пам'ять процесора. Знову найкраще підходить модель i7, хоча багато користувачів з успіхом застосовують i5 з функцією Turbo Boost.

Що таке Turbo Boost? Це технологія Intel, яка автоматично підвищує тактову частоту в процесорі, коли необхідна велика продуктивність. Підвищення продуктивності не є постійним: після завершення процесу тактова частота повертається до початкових значень.

Диск для ноутбука

Твердотільний диск - це елемент, який стане в нагоді в будь-якому випадку, тому що завдяки йому система і програми запускаються швидше.

У більшості ноутбуків без проблем можна встановити носій з інтерфейсом SATA III, але в деяких, особливо дуже компактних моделях, доступний тільки роз'єм M.2 . В даний час найшвидші диски SSD M.2 NVMe перевершують будь-які інші конструкції SSD.

Традиційний жорсткий диск працює, в свою чергу, як архів даних. Ідеальним компромісом є ноутбук з обома носіями - SSD для системи і HDD для зберігання файлів , Що виключає необхідність використання зовнішніх жорстких дисків, флеш-накопичувачів і т.д.

Встановлена ​​на диск система залежить від вибраного пристрою. Обладнанням Apple управляє Mac OS. В інших випадках ви можете розраховувати на Windows у версії PRO. Ця версія має ряд додаткових функцій: шифрування, віддалений вхід, створення віртуальних машин.

екран ноутбука

Професійний ноутбук є автономним інструментом і не вимагає постійного підключення до зовнішнього монітора. Дозвіл Full HD - це мінімум, хоча будучи дизайнером, архітектором, фотографом або дизайнером, ви повинні вибрати більш високу роздільну здатність: 3K або 4K. Таким чином, Ви отримаєте багатство деталей, а також інтенсивні і глибокі кольори.

Зверніть також увагу, щоб характеристики ноутбука пропонували:

  • матрицю IPS / EWV з широким кутом огляду
  • високу яскравість
  • високу контрастність
  • рівномірне підсвічування матриці
  • додаткові режими передачі кольору в залежності від використовуваної палітри (sRGB, NTSC або AdobeRGB)

В іншому випадку кольору, що знаходяться на краю екрану, будуть відрізнятися насиченістю від розташованих в центрі. Більш того, після друку може виявитися, що кольори відрізняються від тих, які були на екрані. Крім того, для комфорту роботи варто вибрати діагональ не менше 15,6 ".

У професії лікаря, менеджера або юриста з успіхом можна використовувати діагональ 13,3 ", завдяки якій обладнання буде простіше транспортувати. У цьому випадку дозвіл і передача кольору мають другорядне значення.

Практичним рішенням буде сенсорна матриця, пропонована, зокрема, в Microsoft Surface Pro 4, ASUS ZenBook Flip, HP Spectre, Lenovo Yoga і навіть в деяких моделях Lenovo ThinkPad і Dell Inspiron.

відеокарта ноутбука

Кажучи про як зображення , Не можна не обговорити відеокарту. Для професії лікаря, бухгалтера, програміста чи юриста не потрібно візуальних феєрверків, так що цілком достатньо інтегрованої графіки. Ви знайдете її в ультрабуках ASUS ZenBook, Dell XPS 13, Apple MacBook Pro і в продуктах серії HP ProBook.

У професіях, пов'язаних з графічними творами, потрібна потужна відеокарта. Тут вибір великий, тому що ви можете зробити ставку на потужні конструкції NVIDIA GeForce GTX і AMD Radeon Pro.

Сенсорна панель і клавіатура

Кожен ноутбук має тачпад і клавіатуру, але не всі вони рівні. Тачпад має бути максимально швидким і точним. Його роботу можна перевірити, виконавши кілька простих дій. Зручним рішенням є також окремі функціональні клавіші, які є аналогами кнопок миші. Завдяки їм, набагато легше вибрати файл або відкрити контекстне меню.

У ноутбуках Lenovo ThinkPad, крім цього, є TrackPoint, то є невеликий червоний «грибок», розташований між клавішами G, H і B. Він розпізнає напрям і силу натиску, ви можете використовувати його замість тачпада. Користувачі Lenovo ThinkPad дуже цінують це рішення.

У питанні клавіатури важлива, в першу чергу, ергономічність, тобто правильне розташування кнопок і низький хід. Острівні, тобто відокремлені один від одного клавіші значно зручніше для письма, ніж їх інтегровані колеги. Якщо в повсякденній роботі ви часто вводите цифри, інвестуйте в ноутбук з цифровою клавіатурою. Вона присутня в моделях з діагоналлю 15 і більше дюймів.

Підсвічування клавіатури знадобиться незалежно від професії. У Вас же немає впевненості, що робота не затягнеться до вечора. Без підсвічування набагато складніше потрапити до відповідних клавіші, а в темряві це вже майже неможливо, без досвіду сліпий друку.

Ще одне питання - це захист від бризок. Вона необхідна, якщо під час роботи Ви часто п'єте каву або воду. Корисна також, коли Ви зустрічаєтеся з клієнтом в кафе і випадково проллєте трохи напою на клавіатуру. Захист від бризок дає впевненість в тому, що ноутбук буде і далі працювати справно.

акумулятор ноутбука

Ноутбук, як і будь-який мобільний обладнання, використовує батарею. Працюючи вдома або в офісі, звичайно, його можна підключити до зарядного пристрою, але на ходу або у клієнта не завжди є така можливість.

Є два рішення. Вибрати енергозберігаюче обладнання, здатне працювати весь день на одній зарядці, або носити з собою другий батарею. Пам'ятайте, однак, що не кожен ноутбук має знімний акумулятор. Ви не знайдете такої можливості в ультрабуках з тонкою і полегшеною конструкцією.

Природно, змінна батарея додасть ваги сумці з ноутбуком, але Вам не доведеться чекати можливості підключити зарядку, щоб завершити роботу.

Підключення до інтернету

Підключення до інтернету здійснюється сьогодні двома шляхами. Від мережі, через порт LAN, і по бездротовій мережі через Wi-Fi. Кращі результати дає LAN і це рішення просто зобов'язана бути присутньою в вашому ноутбуці. Для швидкої бездротового зв'язку необхідна підтримка двох стандартів зв'язку (дві антени) Wi-Fi, які позначаються символами букв (наприклад, 802.11 ac).

Може, звичайно, скластися враження, що для професійного використання краще купити десктоп. Якщо у Вас є свій власний великий офіс або кошти на його оренду, тоді так. Проблема з'являється, коли немає достатнього місця, щоб встановити системний блок і монітор. Крім того, настільний комп'ютер не дозволяє працювати поза офісом і обговорювати проект за столиком в кафе. На цьому полі ноутбуки залишаються поза конкуренцією.

роз'єми ноутбука

На жаль, часто не береться до уваги важливий елемент ноутбука - роз'єми. Але ж вони незамінні на конференціях, симпозіумах, семінарах, а також під час презентації пропозиції компанії перед контрагентами.

Вибирайте моделі з портами HDMI і DisplayPort (також доступні в міні-версіях). Переконайтеся, що ноутбук має порти USB 3 (або 3.1 Gen 1), тому що саме вони є в даний час найшвидшими.

Все більше і більше мобільних пристроїв має також симетричний порт USB типу C, виконуючий багато ролей. По-перше, забезпечує швидкий перенесення даних . По-друге, використання док-станцій і багатьох інших периферійних пристроїв. По-третє, заряджає акумулятор підключеного смартфона або планшета, що володіє таким же інтерфейсом.

Якщо ви вважаєте, що ноутбук має мало входів - використовуйте концентратор USB, додавши, тим самим, ще кілька USB-портів, а в деяких моделях також порт LAN.

Гарантія на ноутбук від виробника

Ще одна суттєва проблема, то є гарантія виробника. Професійні ноутбуки мають часто велику до 36-місячну гарантію. Більш того, гарантійний ремонт може відбутися в офісі, що дозволяє уникнути розставання з ноутбуком.

В інших випадках є гарантія door-to-door, в рамках якої обладнання забирають з дому і повертають додому після завершення ремонту. Виробники піклуються також про своєчасне виконання заявок. Якщо трапиться інакше, ви часто можете розраховувати на відшкодування вартості ноутбука. Умови гарантії залежать від обраного ноутбука, серії і навіть від конкретної моделі.

Умови гарантії залежать від обраного ноутбука, серії і навіть від конкретної моделі

Аксесуари для професійного ноутбука

Вище ми писали, що ноутбук є самостійним інструментом роботи. Це вірно, але є кілька способів поліпшити комфорт роботи через використання аксесуарів.

Нижче наведені найкорисніші:

Нижче наведені найкорисніші:

Рекомендовані професійні ноутбуки

Ви вже знаєте, чим характеризується професійний ноутбук. Ви знаєте параметри, необхідні для роботи дизайнера, програміста, адвоката або лікаря. Вибір відповідної матриці, процесора, відеокарти і оперативної пам'яті вже не є проблемою і Ви без зусиль підберете модель під свої потреби.

Нижче ми підготували огляд топ 10 портативних професійних ноутбуків. Безумовно, ви знайдете тут щось для себе.

Топ 10 професійних ноутбуків ASUS P5430UA-FA0076R

Швидкий ноутбук бізнес-серії PRO, що гарантує безпеку службових даних. У ньому є модуль Trusted Platform Module, який надійно шифрує корпоративні файли і пошту.

ASUS P5430UQ пройшов розширені випробування на падіння і тиску. Отримав також клавіатуру з захистом від бризок і надзвичайно стійкі шарніри.

Оперативне виконання завдань забезпечать ефективні компоненти разом з матовою матрицею Full HD.

ASUS ZenBook 3 UX390UA

Неймовірно тонкий, вагою всього 0,93 кг, і при цьому гарний ультрабук, з ефективною специфікацією і тихою системою охолодження.

Акумулятор витримує до 9 годин, а його зарядка здійснюється дуже швидко.

ASUS ZenBook 3 UX390UA має зручну, острівну клавіатуру із золотою підсвічуванням, а прямо під нею сканер відбитків пальців.

У комплекті йде док-станція, яка забезпечує кілька послідовних і зручних в роботі портів.

Dell XPS 13 9360

У ноутбуці Dell XPS 12 9360 Full HD екран оточує мінімалістичний рамка, яка виглядає неймовірно стильно. Дисплей є одночасно яскравим і деталізованим, а завдяки широким кутах огляду, можна вільно обмінюватися контентом з іншими.

Незважаючи на діагональ 13,3 "ноутбук має всі необхідні роз'єми.

Dell Vostro 3568

Dell Vostro 3568 являє собою відмінний вибір, якщо ви шукаєте професійний ноутбук з повноцінною клавіатурою.

Острівні клавіші полегшують написання, а цифрова панель роботу з електронними таблицями.

Дисплей з покриттям дає можливість працювати в будь-якому середовищі.

Apple MacBook Pro

Потужне обладнання, оснащене чотирьохядерним процесором Intel Core i7-6820HQ і 16 ГБ оперативної пам'яті. Має швидку флеш-пам'ять і вдосконалену систему охолодження.

Відмінне зображення забезпечує екран Retina з роздільною здатністю QWXGA +, що робить MacBook Pro ідеально підходить для роботи з графікою і монтажем відео.

Під дисплеєм знаходиться сенсорна панель, повна практичних рішень, які завжди під рукою.

Microsoft Surface

Ідеальний вибір, коли Вам потрібен баланс між мобільністю та продуктивністю. Ноутбук Microsoft Surface - це дуже легке, багатофункціональний пристрій, що має унікальний дизайн.

Завдяки надійній конфігурації, в яку входять процесор Intel Core i5-7200U, 8 ГБ оперативної пам'яті і твердотільний диск 256 ГБ, відмінно справляється з підтримкою професійних програм.

Особливо цікавим є сенсорний і при цьому безрамковий дисплей, який демонструє високий контраст і насичені кольори.

Неперевершений комфорт експлуатації забезпечує м'яка підставка для рук.

HP Spectre Pro 13

У HP Spectre Pro 13 ви знайдете три порти USB типу C, до яких можна підключити одночасно планшет, смартфон і док-станцію.

Крім того, динаміки Bang & Olufsen з технологією HP Noise Reduction і веб-камера HD, забезпечать відеозв'язок настільки ж чітку, як і спілкування в реальності.

Ультрабук також має виділену острівну клавіатуру, з малим і тихим ходом. Робота з цим пристроєм - одне задоволення.

Lenovo ThinkPad E470

Клавіші в Lenovo ThinkPad E470 славляться своєю ергономічною формою, яка полегшує створення довгих текстів, зведень або звітів. Мало того, в центрі клавіатури знаходиться TrackPoint, який цінується користувачами.

Всередині, крім процесора Intel Core i5-7200U, є виділена відеокарта GeForce 940 MX і 16 ГБ оперативної пам'яті, тобто компоненти, що гарантують безперебійну багатозадачність.

Lenovo Yoga 710-14

Цей гнучкий ноутбук ви можете встановити в чотирьох різних режимах, підбираючи форму устрою для місця і специфіки роботи.

Вага 1,55 кг в поєднанні зі зручною конструкцією ідеально підходить для відряджень.

Lenovo Yoga 710-14 це також потужна конфігурація, яка підходить для роботи з вимогливими програмами.

MSI GT73VR

У роботі з 3D-графікою і відео з роздільною здатністю 4K незамінний буде MSI GTV73VR. Має процесор Intel Core i7-7820HK, 32 ГБ оперативної пам'яті і відеокарту NVIDIA GeForce GTX 1070 SLI.

Точні кольору забезпечує IPS-панель дозволом 4K з технологією True Color, що досягає майже 100% режиму простору sRGB. Наявність матового покриття сприяє роботі в сонячний день. Ноутбук також має два дуже ємних диска: один SSD 512 ГБ, другий HDD 1 ТБ.

Що таке Turbo Boost?