Комп'ютер для роботи і навчання: що і як вибрати?

  1. Питання 1: навіщо вам потрібен ПК?
  2. Питання 2. Де будете використовувати ПК?

За останній рік намітилася цікава тенденція

За останній рік намітилася цікава тенденція. Кількість проданих комп'ютерів в країні зростає, а середня ціна покупки - падає. З одного боку, все більше українців розуміє, що без домашнього комп'ютера в цьому житті вже нікуди. З іншого - все менше з них уявляє, яким повинен бути цей самий комп'ютер. Бажання «бути як всі» диктує брати ноутбук замість десктопа, а бажання заощадити - купувати найдешевші моделі. Часто, замість ноутбука взагалі беруть нетбук. Ну і що, що менше екран і не така зручна клавіатура? Зате - істотно дешевше! І нічого, що повноцінний комп'ютер нетбук навряд чи замінить. За останній рік намітилася цікава тенденція Невдалий покупець зрозуміє не відразу ...

Нетбук - недорога, але далеко не завжди найкраща альтернатива ноутбуку

Так, вибрати комп'ютер завдання не з простих. Особливо якщо це ваш перший ПК. Разом з тим, відповівши на кілька запитань, ви зможете більш усвідомлено вибрати комп'ютер (не важливо, перший або вже десятий). А озброївшись деякими мінімальними технічними знаннями - говорити з продавцем в магазині на одній мові. Матеріали статті ми будемо ілюструвати на прикладі реальних моделей, доступних покупцям на полицях українських магазинів. Ну що ж, приступимо!

Питання 1: навіщо вам потрібен ПК?

«Та хіба мало, чим можна займатися на комп'ютері?» Скажуть багато користувачів і будуть праві. Але купувати хороший комп'ютер для всього на світі - невдячна трата грошей. Навіщо вам потужний ігровий ПК за $ 5000, який буде використовуватися для набору рефератів та роботи в Інтернеті?

Умовно типові користувальницькі завдання можна розділити на чотири групи:

Робота з електронним текстом, таблицями, презентаціями, подорожі в Інтернеті, прості ігри на зразок «Веселого фермера» або «Сапера». Це типовий офісний або домашній комп'ютер - найчастіше десктоп. Серед нових моделей можна рекомендувати ПК на недорогих процесорах AMD (Sempron) або, Intel Celeron або IntelAtom. Багато виробників пропонують моделі з 1 ГБ оперативної пам'яті, але краще брати 2 ГБ (справа в тому, що 1 ГБ оперативної пам'яті є мінімальними вимогами для ОС Windows 7, а 2 ГБ забезпечують комфортну роботу з використанням інтерфейсу Aero і інших розширених можливостей системи). Що до ємності вінчестера, то зараз рідко зустрінеш нові моделі з жорстким диском менше, ніж 160 ГБ. Однак оптимальним вибором буде комп'ютер з диском від 250 ГБ (різниця в ціні між ними мінімальна, тим більше що на відміну від вінчестерів більшої місткості, такі диски побудовані на одній пластині, а не на двох, - простіше конструкція, вище надійність). Особливо, якщо крім роботи ПК буде використовуватися для зберігання музичної колекції або перегляду кіно.

Вартість базового комп'ютера - від 1500 до 2500 грн (без урахування вартості монітора, клавіатури, миші та ін.)

)

Класичний комп'ютер Bravo на базі процесора AMD Sempron 140, 2 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 230 ГБ коштує 2000 грн. Класичний комп'ютер Bravo на базі процесора AMD Sempron 140, 2 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 230 ГБ коштує 2000 грн Хороший приклад початкового комп'ютера для навчання і роботи.

Хороший приклад початкового комп'ютера для навчання і роботи

Неттоп Acer Aspire R3600 REVO на платформі NVIDIA ION з процесором Intel Atom 230 (1,6 ГГц) оснащений 2 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 160 ГБ. Комп'ютер в незвичайному форм-факторі можна прикріпити до монітора, звільнивши робочий стіл від зайвих коробок і проводів. Ціна моделі близько 3000 грн.

Домашній центр розваг, в тому числі з можливістю перегляду відео високої чіткості (HD-відео), в якому знімають і видають вже практично всі сучасні фільми.

Забігаючи наперед, скажемо, що вибір комп'ютера в якості домашнього центру розваг сильно залежить від місця в будинку, де він буде використовуватися. До речі, це те завдання, де настільний ПК буде краще портативного ноутбука, особливо якщо бюджет на покупку пристрою досить обмежений.

Для розважального центру на робочому столі підійде все той же десктоп або комп'ютер в модному форм-факторі моноблок (вся начинка комп'ютера розміщується в моніторі) - так званий All-in-one PC. Часто моноблоки мають сенсорний екран. Це дуже зручно для перегляду фотографій або управління відтворенням відео. Правда, моноблоки коштують недешево. За 3500-4000 грн можна придбати базові моделі з досить скромною, як за сучасними мірками, діагоналлю екрану - 16-19 дюймів і не дуже продуктивною начинкою (підходять на роль другого, але ніяк не основного розважального комп'ютера). Наприклад, це такі пристрої як ASUS EeeTop PC ET1610PT, TerraAll-in-one-PC 1900 MSI WindTop AE1900 і ін

. .

Моноблок з невеликою діагоналлю екрану (у Asus Eee PC ET 1602 вона 16 дюймів) ідеально підійде в якості другого розважального комп'ютера (ціна близько 4 000). Серйозний розважальний моноблок повинен бути мінімум 20 дюймів (ціна від 7000 грн).

Моделі з діагоналлю від 22 дюймів і вище стоять, як правило, від 7-8 тис. Гривень. Наприклад, Gateway ZX6800-03, Sony VAIO VGC-LM1ER або Acer Aspire Z5610. Ці пристрої оснащені якісним екраном з роздільною здатністю Full HD (1920х1080 пікселів), потужним процесором і відеокартою, ємним дисковим сховищем, якого вистачить не на одну сотню фільмів.

Зрозуміло, моноблок володіє всіма характеристиками сучасного комп'ютера і може використовуватися не тільки для розваг, а й для домашньої або офісної роботи, серфінгу в Інтернеті і т. П. Просунуті конфігурації моноблоків підходять для більшості сучасних ігор. Єдиний недолік таких рішень в якості повноцінного ігрового комп'ютера - складність установки або заміни залізної начинки. У ряді випадків додати щось ще в щільно нафарширований моноблок взагалі неможливо.

Якщо ж мультимедійний комп'ютер буде розташовуватися в вітальні і підключатися до широкоформатному телевізору (який у вас вже є), можна заощадити, купивши так званий HTPC (HomeTheater PC - персональний комп'ютер для домашнього кінотеатру). Візуально такий комп'ютер нагадує більше відеомагнітофон або DVD-плеєр і відмінно впишеться в інтер'єр будь-якої вітальні.

Усередині такого мультимедійного комп'ютера - збалансована конфігурації (достатня для відео високої чіткості, але разом з тим - не вимагає спеціального охолодження, що дозволяє зробити такі комп'ютери максимально тихими).

Незважаючи на те, що такі мультимедійні комп'ютери працюють під управлінням Windows, на них є стандартна або спеціальна мультимедійна оболонка і можливість управління за допомогою пульта дистанційного керування. Також управляти мультимедійним комп'ютером можна за допомогою звичайних миші і клавіатури і використовувати його для вирішення стандартних користувальницьких задач, якщо вам, звичайно, буде комфортно працювати за телевізором.

Залежно від конфігурації HTPC стоять от 3000 грн і вище.

Також для мультимедійних розваг підійде і ноутбук. Крім того, що система повинна бути досить продуктивна, важливо звернути увагу на наступні моменти. Це діагональ екрану і його дозвіл. Знову ж правильним дозволом для перегляду відео високої якості є 1920 × 1080, що зустрічається в лептопах з діагоналлю 15,6-дюйма і вище. Також бажано, щоб в лептопі був роз'єм HDMI, для підключення до широкоформатного телевізора або монітора. Також для мультимедійних розваг підійде і ноутбук Ця опція буде як не можна до речі, якщо навіть 18-дюймового ноутбука буде мало, і захочеться подивитися кіно з 40-дюймового телевізора.

Ноутбук з дозволом екрану 1920х1080, наприклад, як HP EliteBook 8540w (вартість 14 тис. Грн) ідеально підходить для переглядів фільмів в Full HD. Крім правильного екрану ноутбук оснащений продуктивним процесорів Intel Core i 5-540M, 4 ГБ оперативної пам'яті і жорстким диском на 500 ГБ - то що потрібно для зберігання колекції фільмів.

Як приклад хороших розважальних моделей можна назвати ноутбуки DellStudio тисячі п'ятсот п'ятьдесят вісім, ASUS N53Jn і N90Sc, HP EliteBook 8540w або Sony VAIO VPCF11Z1R / BI. Ціна на ноутбуки Full HD стартує від 9000 грн, а на деякі моделі може досягати і 15-17 тис. Гривень. Так, це істотно дорожче стаціонарних ПК. Але у випадку з ноутбуком ваш розважальний центр стає по справжньому мобільним.

Редагування фото і відео.

Для роботи з мультимедіа можна використовувати як настільний комп'ютер, так і ноутбук. Основних правил вибору комп'ютера для фотографії, дизайну і відеомонтажу кілька. Перше - це швидкий і високопродуктивний процесор, друге - досить великий обсяг оперативної пам'яті. Практика показує, що своєрідний мінімум - 4 ГБ. Крім того не завадить хороша графічна карта. Але тут можна трохи заощадити, придбавши систему на базі нових мобільних процесорів IntelCore i5 або i7 6хх, які мають інтегровану процессорную графіком.

Переваг тут відразу кілька. По-перше, Core i5 / i7 - це сучасні високопродуктивні процесори з досить низьким енергоспоживанням, адаптовані для роботи з мультимедіа. По-друге, разом з процесором безкоштовним додатком йде інтегрована відеосистема, якої вистачить не тільки для роботи, але і для відео високої чіткості, але і для більшості сучасних ігор. По-третє, якщо мова йде про ноутбук, то пристрої на Core i5 / i7 довше працюють від батареї. Тим же власникам лептопів, яким не критично час автономної роботи, але часом важлива висока продуктивність графічної підсистеми можуть звернути увагу на гібридні пристрої, оснащені як процесорної, так і дискретною графікою.

В автономній режимі ноутбук працює на процесорної графіку, при роботі від мережі (особливо в ресурсномістких з точки зору продуктивності графічної підсистеми додатках - наприклад гри або тривимірне моделювання) користувач може переключитися на дискретну графіку. Зазвичай для цих цілей використовується невелика фонова утиліта, яка хоч і не миттєво, але досить швидко виконує перемикання по команді користувача. В автономній режимі ноутбук працює на процесорної графіку, при роботі від мережі (особливо в ресурсномістких з точки зору продуктивності графічної підсистеми додатках - наприклад гри або тривимірне моделювання) користувач може переключитися на дискретну графіку

Настільний ПК для роботи з графікою і відео. Everest Home 4555 працює на Intel Core i 5-650, оснащений 4 ГБ оперативної пам'яті, дискретною відеокартою NVidia GeForce 9800 GT і жорстким диском на 1ТБ. Вартість комп'ютера - близько 6000 грн.

Крім апаратної начинки для роботи з мультимедіа важливі розміри і якість екрану. Для стаціонарного комп'ютера бажано використовувати екран з діагоналлю від 19 дюймів (оптимально - 24) і матрицею IPS або PVA (правильна передача кольору особливо важлива при роботі з графікою). У ноутбуках своєрідним мінімумом буде - 15 дюймів. Втім, це не дуже критично - при необхідності лептоп можна підключити до стаціонарного монітора.

Вартість настільних комп'ютерів на Core i5 стартує від 3500 грн, хоча більш-менш придатні для редагування фото і відео моделі - від 4000 грн і вище. Вартість настільних комп'ютерів на Core i5 стартує від 3500 грн, хоча більш-менш придатні для редагування фото і відео моделі - від 4000 грн і вище Вартість 15,6-дюймових ноутбуків на Core i5 починається від 6000 грн, більш продуктивні моделі на Core i7 - від 7000 грн.

Продуктивна робоча конячка - 15,6-дюймовий Samsung Q 530 E працює н а Intel Core i 5 520M, оснащений 4 ГБ оперативної пам'яті, дискретною графікою NVidia GeForce GT 330M і жорстким диском на 500 ГБ.

Існують також високопродуктивні ноутбуки для редагування відео, як наприклад, ToshibaQosmio X505. Але через високу ціну, непомірних розмірів і надлишкової для більшості домашніх користувачів продуктивності, подібні пристрої залишаються долею касти професіоналів, яким потрібна мобільна монтажна студія.

Сучасні комп'ютерні ігри

Як вже було сказано вище, сучасні комп'ютерні ігри можна грати на більш-менш продуктивних моделях середнього і вище середнього рівнів. Однак далеко не завжди такі комп'ютери зможуть забезпечити прийнятну швидкість ресурсномістких ігор, так само як і максимально якісну промальовування графіки (на що власне в тривимірних іграх робиться особливий наголос).

Досконалості немає меж. І яким повинен бути ігровий комп'ютер залежить тільки від фантазії геймера (наприклад, комусь обов'язково треба грати одночасно на трьох моніторах, об'єднаних в панораму, хтось вважає за краще використовувати в тривимірних іграх ще й тривимірні окуляри) і його фінансових можливостей.

У будь-якому випадку, сучасний ігровий комп'ютер це високопродуктивний процесор Core 2 Duo, Core 2 Quad або старші моделі Core i7, мінімум 4-6 ГБ оперативної пам'яті і одна або декілька відеокарт останнього покоління. Додайте сюди якісний корпус, потужний блок живлення, один або кілька моніторів та іншу ігрову периферію. Ціни на серійні ігрові десктопи стартує від 5000 грн, проте досвідченому геймеру, можливо, знадобляться індивідуальні конфігурації, виконані під замовлення. Ціна на ігрові конфігурації може досягати і 50 000 грн. Вартість же ігрових ноутбуків Dell AlienWare може досягати 40 000 грн.

Питання 2. Де будете використовувати ПК?

Відомо, що багато користувачів ноутбуків рідко виносять лептоп за межі квартири, але це зовсім не означає, що лептопи не потрібні. Відповівши на питання про місце використання ПК, спробуємо розібратися, в яких випадках можна обійтися настільним комп'ютером, а в яких - доведеться розщедриться на ноутбук (і який саме купувати).

Якщо у вас є вдома окрема кімната, а в ній - окремий робочий стіл, це буде найкращим місцем для стаціонарного комп'ютера. Важливо не тільки простір для розміщення ПК, але і щоб комп'ютер не заважав вашим домочадцям. Наприклад, в нічний час. Якщо в кімнаті, де ви плануєте працювати на ПК, сплять маленькі діти, замість десктопа краще придбати ноутбук. Важкий лептоп важить 3-4 і більше кілограма, що все одно менше ніж 5-7-кілограмовий системний блок, плюс монітор, клавіатура і купа проводів на додачу. Тому навіть непридатний для прогулянок ноутбук можна легко переносити з кімнати в кімнату. Розміри і вага пристрою не занадто критичні і ви сміливо можете економити на домашньому лептопі на шкоду портативності або ж вибирати ноутбук потужніший, здатний повноцінно замінити настільний ПК.

Розміри і вага пристрою не занадто критичні і ви сміливо можете економити на домашньому лептопі на шкоду портативності або ж вибирати ноутбук потужніший, здатний повноцінно замінити настільний ПК

Ноутбук Packard Bell Easy Note має гарне співвідношення продуктивність ціна (близько 3000 грн). Ось тільки вага пристрою 3,5 кг навряд чи дозволить активно використовувати поза будинку або офісу.

Якщо ноутбук буде подорожувати з вами з дому на роботу і назад, по крайней мере, кілька разів на тиждень, радимо придивитися до більш портативних пристроїв. В принципі, возити в багажнику автомобіля 3 або навіть 5 кілограмовий лептоп не проблема. Якщо ж ви використовуєте громадський транспорт або віддаєте перевагу пішим прогулянкам, зверніть увагу на пристрої вагою близько 2 кг. Якщо ноутбук буде подорожувати з вами з дому на роботу і назад, по крайней мере, кілька разів на тиждень, радимо придивитися до більш портативних пристроїв Взагалі, чим легше, тим краще - до тих пір, поки зниження ваги не йде в розріз з необхідною функціональністю або бажаної вартістю ноутбука.

Серед недорогих (4000 грн) і досить легких (до 2,5 кг) ноутбуків можна знайти продуктивні моделі для роботи і навчання. Наприклад, Lenovo IdeaPad G555-M34G на базі двоядерного процесора AMD Athlon II Dual-Core M340

Але вибираючи легкий ноутбук, не варто забувати, що тонкий і легкий корпус - це завжди компроміс, якого потрібно знати міру. Адже якщо вам потрібен компактний, але продуктивний ноутбук з діагоналлю 13 дюймів, навряд чи варто спокушатися нетбуком з діагоналлю 11 дюймів. Економія в пару тисяч гривень може вилізти боком, адже якщо нетбук виявиться непридатним для вашої основної роботи, доведеться купувати ще один ПК.

Економія в пару тисяч гривень може вилізти боком, адже якщо нетбук виявиться непридатним для вашої основної роботи, доведеться купувати ще один ПК

Якщо вам потрібен недорогий, але в той же час легкий і продуктивний комп'ютер, зверніть увагу на моделі з процесорами зі зниженою енерогопотребленіем. Наприклад, ASUS UL30Vt, на базі IntelCore 2 Duo SU7300. Досить актуальна модель по ціні 7000 грн.

Особлива категорія пристроїв, якими ви користуєтеся весь день. Наприклад, тягаєте за собою у відрядженні. Це так звані ультрапортативні лептопи. Дуже важливо, щоб такий лептоп був не просто легким (1,5 кг і менше), але також забезпечував тривалу роботу від батареї (7-10 годин). Серед додаткових, обов'язкових, але часто дуже важливих опцій - підтримка різних бездротових інтерфейсів. Крім стандартного Wi-Fi дуже краща підтримка 3G і WiMAX, покриття якого вже так-сяк присутній в деяких містах України.

Продуктивність такого пристрою буде свідомо нижче більшості «стаціонарних» ноутбуків. А коштувати він буде істотно дорожче. 11,6-дюймові моделі на двоядерному Intel Celeron будуть коштувати від 4000 грн, моделі на процесорах постарше - від 6000 грн. Моделі, органічно поєднують в собі продуктивність (12-13-дюймовий екран, потужний процесор), невелика вага і тривалий час автономної роботи обійдуться покупцеві від 12 000 грн і вище.

Моделі, органічно поєднують в собі продуктивність (12-13-дюймовий екран, потужний процесор), невелика вага і тривалий час автономної роботи обійдуться покупцеві від 12 000 грн і вище

Топові ноутбуки добре поєднують в собі портативність і продуктивність. Єдиний їхній недолік для звичайних користувачів - непомірно висока ціна. Наприклад, Sony VAIO VGN-Z790DGB обійдеться своєму власникові в середньому 14 тис. Грн.

Наприклад, 12-дюймовий малюк HP EliteBook 2530p на базі процесора IntelCore i5 і 2 ГБ оперативної пам'яті коштує близько 14 700 грн (при цьому вага пристрою складає всього 1,45 гк). Приблизно стільки ж обійдеться покупцеві 13-дюймовий Sony VAIO VGN-Z790DGB на IntelCore 2 Duo P8800 і 4 ГБ оперативної пам'яті і вагою 1,5 кг.

Питання 3. Скільки готові витратити?

Коли з завдання и моделлю использование все зрозуміло, самє годину візначітіся з сумою грошей, якові ви Готові вітратіті на комп'ютер. Благо справу, в кожній продуктовій ніші є пристрої різних цінових діапазонів. Навіть якщо конфігурація пристроїв майже не відрізняється, ціна на них може істотно різнитися.

Важливо розуміти, що майже в кожній категорії пристроїв є моделі для домашнього та професійного використання. Домашні лептопи мають, як правило, яскравий і привабливий дизайн і хороше співвідношення характеристики / ціна. У той час як в професійних моделях робиться наголос на практичність, функціональність, якість матеріалів, надійність конструкцій, збереження призначених для користувача даних. Відповідно стоять професійні моделі (лінійки подібний пристроїв є у кожного виробника) трохи дорожче аналогічних за характеристиками призначених для користувача.

Вибір між призначеними для користувача і корпоративними моделями лежить в тій же площині, що і цілі для яких ви будете використовувати ваш лептоп. Наприклад, якщо вам потрібен компактний, легкий, продуктивний і разом з тим довгограючий лептоп, то, швидше за все, вашим вибором стане представник корпоративної лінійки. Заплативши за нього чималі гроші, ви отримаєте якісне пристрій, який прослужить вам вірою і правдою не один рік, і залишиться вірним помічником навіть тоді, коли вся начинка лептопа вже давно морально застаріє.

Лімітовані серії, дизайнерські рішення та інші додатково брендовані комп'ютери також коштують дорожче аналогічних, але менш вишуканих конфігурацій. У цьому випадку важливо визначитися, що дає вам іменитий бренд крім гучного імені і строкато оформленої кришки ноутбука. Ще більш важливо, чи готові ви за це переплачувати живі гроші?

Розповісти про всі нюанси вибору ноутбуків різних категорій і цінових діапазонів в рамках однієї статті, завдання дуже складна і практично нездійсненне. Разом з тим, сподіваємося, що змогли дати хоча б загальне уявлення про речі, на які в першу чергу потрібно звертати увагу при виборі та купівлі ПК.

Вдалих придбань і приємного використання!



Питання 1: навіщо вам потрібен ПК?
2. Де будете використовувати ПК?
Ну і що, що менше екран і не така зручна клавіатура?
Питання 1: навіщо вам потрібен ПК?
«Та хіба мало, чим можна займатися на комп'ютері?
Навіщо вам потужний ігровий ПК за $ 5000, який буде використовуватися для набору рефератів та роботи в Інтернеті?
2. Де будете використовувати ПК?
3. Скільки готові витратити?
Ще більш важливо, чи готові ви за це переплачувати живі гроші?