Вибір ноутбука 2017. Економія за результатами аналізу різних характеристик

  1. Дозвіл екрану більше FullHD
  2. Процесор Intel Core I7U або ...
  3. Дискретна відеокарта або інтегрована?
  4. Ноутбук з сенсорним екраном
  5. SSD Обсягом більше 256 Гб
  6. Скільки пам'яті треба, 8, 12, 16 Гб або більше?
  7. Вибір ноутбука 2017. Висновок

Добре, коли кошти дозволяють вибрати ноутбук, в якому кращий процесор, швидка відеокарта, місткий жорсткий диск, та ще й SSD на додачу. Не кажучи вже про, як мінімум, FullHD екрані, звичайно ж IPS, і завершує всю цю пишність шикарний дизайн з панелями з полірованого алюмінію, пластику з ефектом софт-тач і т. П. Представили? Це ж не просто вибір ноутбука 2017, а доконана мрія. Але повернемося тепер на грішну землю і, згадавши про бюджет, виділений на покупку, задумаємося, а чи є щось, на чому можна заощадити, що не дуже-то треба і без чого можна обійтися? Давайте кинемо тверезий погляд на те, з чого складається будь-який ноутбук і визначимо резерви економії.

Дозвіл екрану більше FullHD

Якщо є можливість, слід віддати перевагу дозвіл екрана в FullHD (1920х1080), в крайньому випадку - HD + (1600x900) Якщо є можливість, слід віддати перевагу дозвіл екрана в FullHD (1920х1080), в крайньому випадку - HD + (1600x900). У продажу можна знайти моделі з дозволом UHD (3840x2160). Щоб не бути голослівним, ось приклад: ноутбуки Dell Inspiron 7559 (7559-1264) і Dell Inspiron 7566. Перший оснащений екраном UHD, а другий має FullHD. При цьому інші характеристики у них майже однакові, за винятком використання в моделі 7566 DDR4 замість DDR3. Різниця у вартості становить приблизно 10 тис. Рублів.

Правда, UHD матриця виконана за технологією IPS, що само по собі обіцяє більш якісну картинку. Справа в тому, що на екрані стандартного розміру 15 дюймів всі переваги такого високого дозволу оцінити практично неможливо, для нього самий оптимум - FullHD. Питання, так чи потрібен екран з роздільною здатністю більше 1920х1080?

Процесор Intel Core I7U або ...

Те, що i5 краще i3, а i7 краще i5, вважається аксіомою Те, що i5 краще i3, а i7 краще i5, вважається аксіомою. Ось тільки чи завжди? Знову-таки, візьмемо конкретний приклад, ноутбук K501UX в модифікаціях DM770T і DM771T. Різниця полягає в тому, що в DM770T встановлений i5 6200U, а в DM771T i7 6500U. При цьому другий дорожче приблизно на 7-8 тис. Рублів. Чи варто кремнієва «овчинка» (процесор i7) того, щоб переплачувати?

I7 має трохи більшу робочу частоту, 2.5 ГГц проти 2.3 ГГц у i5. При цьому кількість ядер (2) і потоків (4) однакове. Різниця в продуктивності між процесорами, звичайно, є, але не настільки серйозна. В цілому, i7 спритніше приблизно на 10%. Наскільки актуальна вам така надбавка і наскільки вона виправдовує різницю в ціні? Здається, з процесорів версій «U» найкращий варіант для більшості покупців це саме i5.

Дискретна відеокарта або інтегрована?

Якщо ноутбук підбирається для ігор, то тут двох думок бути не може, дискретна відеокарта бути винна Якщо ноутбук підбирається для ігор, то тут двох думок бути не може, дискретна відеокарта бути винна! А ось якщо ноутбук потрібен для роботи, або гри не входять в сферу інтересів, в крайньому випадку - щось нескладне? Розглянемо знову конкретний приклад.

Acer Extensa EX2520-53QH має тільки вбудовану відеокарту Intel HD Graphics 520, а Acer Extensa EX2520G-51P0 оснащується ще і дискретної GeForce 920M. В іншому конфігурації ідентичні. Різниця в ціні близько 1 тис. Рублів (28.5 тис. Рублів проти 29.5 тис. Рублів). Ціни, природно, орієнтовні на середину лютого 2017 року.

Наскільки сильно розрізняються відеокарти по швидкодії? Насправді, несильно. Наприклад, по тестах, в грі «Deus Ex Mankind Divided» при вирішенні 1366х768 GeForce показує приблизно 9 fps, а вбудована відеокарта близько 7 fps, в грі «Doom» інтелловскій чіп навіть на пару відсотків випереджає конкурента, показуючи приблизно 16 fps, а в «Civilization VI» NVidia бере реванш, виграючи майже на 50% (19 fps проти 10 fps у Intel). Вся тонкість в тому, що всі ці цифри все одно нижче значень, при яких гра не являє собою слайд-шоу. В даному випадку що 9 fps, що 7, все одно пограти не вийде.

Так що істотних аргументів на користь такого малопотужної дискретної відеокарти трохи. До того ж це додаткове джерело нагріву і навантаження на систему охолодження ноутбука. Напевно, варто задуматися про економію або, якщо цю суму все одно хочеться на щось витратити, то, може, звернути увагу на модель з більш потужним процесором або великим об'ємом пам'яті.

Ноутбук з сенсорним екраном

З'явилися пристроїв, які можуть виконувати ролі класичного ноутбука і планшета, тачскрін просто обов'язковий З'явилися пристроїв, які можуть виконувати ролі класичного ноутбука і планшета, тачскрін просто обов'язковий. Якщо ж подібної функції «2-в-1» немає, то сенсу в сенсорному екрані трохи.

HP Envy 15-as101ur (Y5V50EA) без тачскрін проти HP Envy 15-as102ur (Y5V51EA) з тачскріном. Різниця у вартості - 92 тис. Рублів і 104 тис. Рублів відповідно. Правда, у другій моделі SSD диск 256 ГБ проти 128 і пам'яті не 12 Гб, а 16, але ця різниця не може становити 12 тис. Рублів. У будь-якому випадку, 4-6 тис. Рублів доведеться викласти за можливість тикати пальчиком в екран. Чи необхідно це - вирішувати, звичайно, вам.

SSD Обсягом більше 256 Гб

Користь від твердотільного накопичувача велика Користь від твердотільного накопичувача велика. У плані швидкісних характеристик, комфорту роботи за комп'ютером, швидкості виконання операцій читання / запису традиційні жорсткі диски конкуренцію скласти їм не можуть. Фактично, єдиний аргумент на користь звичайних HDD - їх вартість, вірніше, такий параметр, як «ціна за 1 ГБ».

Судіть самі, за ціну звичайного 500-гігабайтного жорсткого диска в кращому випадку вдасться купити самий бюджетний варіант SSD з ємністю менше 128 ГБ. Вартість же твердотільного диска з ємністю в районі 500 ГБ рази в 3 перевищує номінальну вартість порівнянного за обсягом HDD.

Виходить, що на одній чаші ваг продуктивність, а на іншій - ціна. Природно, хотілося б, щоб все «літало», але ж і гроші рахувати треба. Якщо все ж аргументи на користь SSD переважують, то якого обсягу він потрібен?

Для прикладу, ноутбук HP EliteBook 755 G3, в версії T4H98EA має SSD об'ємом 512 ГБ, а в версії V1A66EA - 256 ГБ. Орієнтовні ціни 72000 і 65000 руб. відповідно. Всі інші характеристики ідентичні. Чи варто подвоєний обсяг SSD-накопичувача 7 тисяч чи ні? Чи справді 256 ГБ мало? При наявності швидкісного інтернету, хмарних сховищ, в кінці кінців зовнішніх накопичувачів, цього може виявитися цілком достатньо.

Скільки пам'яті треба, 8, 12, 16 Гб або більше?

Існує постулат, який гласить, що «багато пам'яті не буває» Існує постулат, який гласить, що «багато пам'яті не буває». В принципі, вірно, якби не одне «але» - вона ж не безкоштовно дістається. Скільки буде оптимально, щоб з одного боку не відчувати себе скнарою і потай не замислюватися про збільшення обсягу ОЗУ, а з іншого - не шкодувати про витраченої сумі на зайві «мізки», які і не дуже потрібні?

На сьогоднішній день, якщо говорити про ОС Windows, 4 ГБ - це мінімум. Для більшості користувачів, які не займаються оцифруванням відео, що не захоплюються сучасними іграми на високій роздільній здатності, 3D-моделюванням, створенням анімації та іншими ресурсоємними завданнями, обсяг пам'яті в 6 або 8 ГБ є оптимальним.

Для прикладу візьмемо ноутбук ASUS GL552VX. У модифікації DM365T встановлено вперше 12 ГБ пам'яті. Варто все задоволення в районі 70 тис. Рублів. Начебто все добре, і процесор непоганий, I5 6300HQ, і відеокарта GeForce 950M. Варіант в 8 ГБ в тій же конфігурації, наприклад, модифікація DM248T, тисячі на 2 дешевше. Але якщо подивитися трохи навколо, то виявиться, що приблизно за ті ж 70 тис. Рублів можна придбати модель ASUS GL553VD-FY115T з «всього лише» 8 Гб оперативної пам'яті, але процесором останнього покоління Kaby Lake I5 7300 HQ і відкритий GeForce 1050, що істотніше могутніше.

Вибір ноутбука 2017. Висновок

Все наведене вище - це «інформація для роздумів». Часто вибір ноутбука - це пошук компромісу, зважування всіх «за» і «проти» тієї чи іншої конфігурації, оцінювання, від чого не складно відмовитися, а що необхідно обов'язково. Крім перерахованого, можна додати ще й наявність або відсутність встановленою ОС, яка, природно, грошей коштує. Цілком можливо, що установкою потрібної системи ви збираєтеся зайнятися самі, тоді навіщо переплачувати?

Основна ідея - це визначити, на що оптимальніше витратити гроші Основна ідея - це визначити, на що оптимальніше витратити гроші. Якщо є конкретні вимоги, то обговорювати нічого, якщо ж хочеться придбати щось, про що не шкодувати найближчим часом, то, можливо, краще вкластися в ті компоненти, заміна яких не передбачена (процесор, відеокарта) а трохи пожертвувати тим, що легко піддається поліпшенню.

Хоча ноутбуки і не уявляють того багатства можливостей по апгрейду, що у стаціонарних ПК, все ж дещо поліпшити можна завжди. Збільшити обсяг ОЗУ, замінити диск (або встановити SSD в роз'єм M.2, якщо такий є в обраної моделі ноутбука), навіть поміняти матрицю екрану на більш якісну, часом, цілком можливо. А ось встановити новий, більш потужний процесор або відеочіп або неможливо в принципі, або доцільність такої операції прагне до нуля.

Звичайно, крім технічних характеристик, всіх цих гігагерца, гігабайт і дюймів є ще і дизайн пристрою, якість матеріалів, що використовуються при виготовленні конкретної моделі ноутбука, популярність бренду, якість, частота поломок і т. П. Радити щось по дизайну або рекомендації віддати перевагу HP Acer-у - справа невдячна, і опускатися до цього я не буду, хоча у мене і є свої переваги. В даному випадку я висловив кілька думок, приводів замислитися, чим і сам користуюся при виборі того або іншого пристрою.

Ну а що стосується конкретики, розгляду кандидатів на покупку, то можете ознайомитися з ними в інших моїх матеріалах:

Гарних покупок!

Дискретна відеокарта або інтегрована?
Представили?
Але повернемося тепер на грішну землю і, згадавши про бюджет, виділений на покупку, задумаємося, а чи є щось, на чому можна заощадити, що не дуже-то треба і без чого можна обійтися?
Питання, так чи потрібен екран з роздільною здатністю більше 1920х1080?
Ось тільки чи завжди?
Чи варто кремнієва «овчинка» (процесор i7) того, щоб переплачувати?
Наскільки актуальна вам така надбавка і наскільки вона виправдовує різницю в ціні?
А ось якщо ноутбук потрібен для роботи, або гри не входять в сферу інтересів, в крайньому випадку - щось нескладне?
Наскільки сильно розрізняються відеокарти по швидкодії?
Якщо все ж аргументи на користь SSD переважують, то якого обсягу він потрібен?